Je li Kraš pogriješio sa svojom kampanjom za rodnu ravnopravnost?

Kraš je odlučio promijeniti ambalažu svoje slavne Domaćice. Tako su na kutijama novih Domaćica osvanuli sljedeći natpisi: “Domaćica i menadžerica”, “Domaćica i pravnica”, “Domaćica i programerka”,” Domaćica i umjetnica” te “Domaćica i medicinska sestra”. Cilj kampanje je podići svijest javnosti o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana.

Međutim, njihova kampanja za rodnu ravnopravnost izazvala je sve samo ne pozitivne reakcije.

“Neukusno i potpuno promašeno. Nije postojao baš nikakav razlog za provesti takvu kampanju”

Hrvatski su građani prvo bili iznenađeni novim natpisima na kutijama, a potom su društvene mreže preplavile reakcije ljutitih žena. Primjerice, mnoge su korisnice komentirale kako je riječ o naivnom i neukusnom potezu. Neke su dodale i to da vole biti domaćice i da ne vide ništa loše u tom pojmu, dok je jedna korisnica društvenih mreža dala detaljan osvrt na temu, napisavši:

“Neukusno i potpuno promašeno. Nije postojao baš nikakav razlog za provesti takvu kampanju. I ono da je i negativna reklama dobra reklama je već samo po sebi diskutabilna teza. A ovdje posebno ne drži vodu. Inače ja osobno do ove kampanje nikad nisam razmišljala o tom nazivu, niti ga na bilo koji način povezivala s pojmom žene domaćice. Nego bih ga prije vidjela kao keks koji nudi domaćin ili se ponese domaćinu kad se dolazi u goste. Ili nešto u tom kontekstu.

A oni su sada izbacili na površinu zapravo najlošiju moguću konotaciju koja se može tu primijeniti i dodatno negativno potencirali ono što nitko nikada zapravo nije propitivao. Meni osobno totalni podbačaj s ovom kampanjom. I bilo bi zanimljivo vidjeti utjecaj na brand da Kraš već i bez toga nije srozao vrijednost krovnog branda, kvalitativno unazadio svoje proizvode itd.”


Pročitajte više: Formula rodne ravnopravnosti u biznisu


Kraš pokušao popraviti situaciju, ali nije uspio u svom naumu

“Nakon brojnih upita javljamo se s više informacija. Cilj je naše nove kampanje Domaćica podići svijest javnosti o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana. S tim smo ciljem, ponajprije kako bismo privukli pažnju građana i otvorili važnu temu, na police kao prvi korak kampanje stavili Domaćicu u posebnom izdanju”, stoji u službenom priopćenju Kraša, prenosi Večernji.hr.

Također su dodali kako su na kutije uz natpis Domaćica dodali nekoliko čestih zanimanja. Ovim žele podsjetiti na to da su žene najčešće one koje svakodnevno brinu o domaćinstvu. Uz to obavljaju posao i na radnom mjestu. Kampanjom stoga žele potaknuti sve članove društva da preuzmu svoj dio obveza i odgovornosti u domu. Smatraju da bi raspodjela poslova u domaćinstvu tada bila ravnopravna.


Pročitajte više: Olimpijske igre u znaku ravnopravnosti spolova: Seiko Hashimoto imenovana novom predsjednicom odbora


Nisu nepromišljeno krenuli u kampanju

Kraš nije nepromišljeno krenuo u ovu kampanju. Rodna ravnopravnost ipak je goruća tema zadnjih nekoliko godina. Pokreti kao #MeToo svakako pridonose raspravi, dok brendovi poput IKEE već nekoliko godina za redom također promiču pitanje rodne neravnopravnosti.

Već četvrtu godinu zaredom, u povodu Međunarodnog dana žena, provode kampanju „Ravnopravnost je bolja za sve“. Od prve kampanje 2018. bave se pitanjem ravnopravnosti na poslu i kod kuće, dok zadnje dvije godine žele potaknuti na razmišljanje i razgovor o ravnopravnosti kod kuće tijekom pandemije koronavirusa.

U svom naumu nisu usamljeni. I mnogi modni brendovi svojim kampanjama žele istaknuti da slave rodnu ravnopravnost, dok je Instagram prepun influencerica koje govore upravo o ovoj temi. Stoga bi se moglo zaključiti da se Kraš planirao prikloniti svjetskim trendovima.

Dali si truda – napravili istraživanje

Štoviše, u suradnji s agencijom Ipsos proveli su istraživanje u kojem je većina ispitanika tvrdilo da žene obavljaju veći dio poslova u kućanstvu. Ovo je potvrdilo 70% žena, 51% muškaraca, 73% tinejdžerica i 72% tinejdžera. Upravo iz tog razloga su odlučili potaknuti hrvatske građane da preuzmu obavljanje kućanskih poslova na sebe. Također ih žele potaknuti da dokumentiraju konkretne aktivnosti kojima sudjeluju u ravnopravnoj podjeli poslova u kućanstvu. Uz sve to žele educirati mlađe generacije.

“Dio kampanje bit će i edukacija mladih generacija o vlastitoj odgovornosti prema kućanskim obvezama i važnosti pravedne podjele kućanskih poslova među svim članovima kako bismo ih potaknuli da od djetinjstva stvaraju ispravne navike i usvoje ih za budućnost. U dogovoru s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrećemo i inicijativu za promjenu dijela definicije domaćice u pojedinim rječnicima i osuvremenjivanje tog pojma koju će moći podržati i građani putem posebne platforme koja će uskoro biti aktivna.

Vjerujemo da će javnost prepoznati pravu namjeru ove kampanje te sve pozivamo da se uključe u osvještavanje i promicanje te društveno važne teme. Više detalja o cjelokupnoj kampanji bit će dostupno na stranici kras.hr/hr/ijasamdomacica tijekom ovog tjedna sa službenim početkom kampanje”, također su poručili su iz Kraša, prenosi Večernji.hr.

Hoće li im se ovo obiti o glavu?

Našlo se i onih kojima se kampanja svidjela, dok u Krašu ističu kako vjeruju da će javnost prepoznati pravu namjeru ove kampanje. Štoviše, pozivaju sve građane da se uključe u osvještavanje i promicanje ove društveno važne teme.

“Ime Domaćica je zatečeno. Pokušavaju se malo igrati riječima. Dakle, ne stvaraju novi brend, nego koriste isto ime uz kreativne ideje. Nije idealno, ali svaki pomak nije status quo. Odličan primjer mi je Dorina&čvarci, rasprodano, lista čekanja… Baš PR-ovski top odrađeno”, napisala je primjerice jedna korisnica društvenih mreža zadovoljna kampanjom.

Ipak, većina Hrvata i Hrvatica smatra da nema potrebe za ovolikom političkom korektnošću, a najglasnije u negativnim reakcijama su upravo žene, skupina kojoj je cijela kampanja i posvećena.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -