Olimpijske igre u znaku ravnopravnosti spolova: Seiko Hashimoto imenovana novom predsjednicom odbora!

Seiko Hashimoto, japanska političarka i sedmerostruka olimpijka postala je predsjednica Olimpijskog organizacijskog odbora u Tokiju, a ovogodišnje Olimpijske igre bit će po mnogočemu posebne!

Nakon što je šef organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Tokiju, Yoshiro Mori (83), podnio ostavku pod pritiskom kritika zbog “neprimjerenih” komentara o ženama, zamijenila ga je upravo žena koja se smatra jednom od najuspješnijih japanskih sportašica. Sudjelovala je, naime, četiri puta na zimskim olimpijskim igrama kao klizačica te tri puta na ljetnim olimpijskim igrama kao biciklistica.

Seksističke izjave bivšeg su predsjednika koštale pozicije

Mori je uzburkao javnost seksističkom izjavom da sastanci odbora na kojima su žene traju duže zato što one previše pričaju. Iako se u početku ispričao i rekao da neće podnijeti ostavku, ipak se predomislio, piše BBC.


Pročitajte više: Šef Olimpijskog odbora pod pritiskom zbog seksističkih izjava ipak podnio ostavku


“Povećamo li broj članica odbora, moramo se pobrinuti da vrijeme govora bude donekle ograničeno pošto imaju poteškoća sa završavanjem govora, što je iritantno”, izjavio je tijekom sastanka odbora, piše Women’s Agenda.

“U organizacijskom odboru trenutno je sedam članica odbora, ali svaka razumije svoje mjesto”, rekao je.

Osim toga, izjavio je i da su žene vrlo natjecateljski nastrojene te da, kada jedna od njih podigne ruku, i ostale misle da moraju nešto reći, pa to i naprave.

Njegova izjava pokrenula je lavinu, a hashtag “Mori, molim te daj otkaz” nakon toga je postao trend u Japanu.


Pročitajte više: Zbog seksističkih izjava šef organizacije Olimpijskih igara pod pritiskom da podnese ostavku!


Jedna od dvije žene

Hashimoto, koja je imenovana novom predsjednicom Olimpijskog odbora nakon sastanka u Tokiju, jedna je od dvije žene u 21-članom kabinetu, koji je 80% sastavljen od muškaraca.

Trenutno je usredotočena na Olimpijske igre, ali i na ravnopravnost spolova i osnaživanje žena. 2000. Hashimoto je postala prvom zastupnicom koja je dobila porodiljni dopust nakon što je rodila kćer.

Raznolikost i sklad kao glavni duh Olimpijskih igara!

“Usko ću surađivati ​​sa svojim novim nasljednikom, novim ministrom, kako bismo mogli stvoriti organizacijski odbor kojem će vjerovati i domaća i međunarodna publika”, rekla je.

“Želim raznolikost i sklad učiniti glavnim duhom koji vodi igre u Tokiju. Trebamo stvoriti društvo koje može živjeti u harmoniji i nadam se da će se to i ostvariti u budućnosti.”

Hashimoto je imenovana dan nakon što se vladajuća stranka Japana našla na meti kritika zbog pozivanja pet žena na stranački sastanak, rekavši im pritom da mogu samo “gledati, ne i govoriti”.

“Imenovanjem žene za predsjednicu, Organizacijski odbor Tokio 2020 šalje vrlo važan signal s obzirom na ravnopravnost spolova”, rekao je Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, nakon imenovanja Seikoe.

Foto: Olympic.org

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -