Zašto na kritiku šefice reagiramo drugačije nego na onu upućenu od šefa?

Zamislite situaciju u kojoj vas šef zove u ured. Izražava razočaranje vašim nedavnim nastupom i nedostatkom predanosti radu. Kako reagirate? Hoćete li prihvatiti kritiku i uložiti više truda? Ili biste brže-bolje otrčali u svoj ured tražiti novi posao? A kako biste reagirali da vam istu stvar kaže šefica? Kritiziranje na poslu izaziva različite reakcije ovisno o tome od koga je upućeno!

Kritiziranje na poslu i gubitak interesa žena za višim pozicijama

Istraživanje je pokazalo da na kritiku žena na vodećim pozicijama zaposlenici reagiraju bitno drugačije, što uvelike utječe na žene na vodećim pozicijama. Ako kritike izazivaju želju za osvetom ili suprotstavljanjem ženama na vodećim pozicijama, one će usvojiti manje učinkovite strategije upravljanja ili će gubiti interes za radom na visokim poslovnim pozicijama.

Žene čine 45% zaposlenih u tvrtkama burzovnog indeksa S&P 500 – indeksa najvećih (po vrijednosti) izlistanih američkih trgovačkih društava. Ipak, na poziciji srednjeg managementa je svega 37% žena, dok je 27% šefica više razine i oko 6% izvršnih direktorica. Razlike su prisutne unatoč tome što su žene prestigle muškarce u obrazovanju.

I žene i muškarci negativnije reagiraju na kritiku šefice

Istraživanje je pokazalo da i žene i muškarci negativnije reagiraju na kritiku žene na visokoj poslovnoj poziciji. Dokazano je da je kritika žene dovela do većeg nezadovoljstva poslom od kritike muškarca. Zaposlenici su također dvostruko nezainteresiraniji za rad u tvrtki ako ih je kritizirala šefica.

Rodne predrasude

Rezultati pokazuju još uvijek prisutne rodne predrasude. Druge su studije pokazale da zaposlenici u tri puta većoj mjeri očekuju pohvale od šefica te dvostruko više očekuju kritike o šefova, u odnosu na šefice, što upravo prikazuje prisutnost predrasuda. Šefice bi trebale biti vedre, nasmijane i manje ozbiljne od šefova koji su strogi, ozbiljni i pravedni.


Pročitajte više: Neravnopravnost žena na poslu je prisutna, iako je ne vidimo uvijek!


Srećom, istraživanje je pokazalo da je ovaj problem možda generacijski. Negativne reakcije na kritike šefica znatno su niže među mlađim radnicima, a potpuno nestaju kod djelatnika u 20-ima.

Jedno je istraživanje, međutim pokazalo da se kod žena koje pregovaraju često javlja asertivno ponašanje, što je suprotno stereotipima ženskih osobina, poput nježnosti, osjetljivosti, blagosti, osjećajnosti i neagresivnosti (Babcock, Laschever, 2004). Prema Dunnebacke (2006), predrasude lagao nestaju kada žena dođe na rukovodeću poziciju putem koji je često trnovit.

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je da žene i muškarci ostvaruju podjednake rezultate na financijskom planu, jednako se suočavaju s poslovnim izazovima te jednako implementiraju ciljeve dugoročnog strateškog razvoja organizacije. S druge strane, žene su uspješnije na području upravljanja ljudskim potencijalima i više rade na osobnom razvoju, za razliku od muškaraca koji su uspješniji što se tiče profesionalnog napredovanja.

Neke svjetske tvrtke su se nedavno počele boriti s diskriminacijom žena na vodećim pozicijama kako bi suzbile ovaj od pamtivijeka prisutan problem. Nekoliko ih je zaposlilo “trenere za primanje povratnih informacija”, podučavajući radnike kako da se kod povratnih informacija i kritika fokusiraju na sadržaj poruke, a ne na identitet osobe koja iznese te kritike.


Pročitajte više: Kako se nositi s kritikama na poslu?


Češće isticanje pozitivnih strana žena na vodećim pozicijama također može zadržati njihovu želju za radom na takvim pozicijama. U svakom slučaju – kritika je jednaka, izgovorio je Petar ili Petra.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -