Kako izbjeći da vas prozovu “kučka”?

Već smo u nekoliko navrata pisali o problemu dvostrukih mjerila na radnom mjestu. Muškarce koji podignu glas i udare šakom o stol doživljavaju kao odlučne vođe i lidere, dok žene u istoj situaciji nazivaju agresivnom kučkom.

Ne moramo ponavljati da je to, prije svega, širi problem društva koji se javlja zbog činjenice da su žene portretirane ili kao seks simboli ili kao supruge/majke/domaćice.

Borba protiv predrasuda i dvostrukih mjerila

Dijelom su za to krive i same žene jer se boje pokazati samopouzdanje i znanje te preuzeti ulogu vođe na radnom mjestu, iako to redovito rade u obitelji i privatnim situacijama.

Uspješne žene, poput Sheryl Sandberg  godinama upozoravaju kako je potrebno promijeniti način na koji razmišljamo o ženskim i muškim ulogama u društvu. Žene će imati grižnju savjesti jer su se fokusirale na karijeru, a istovremeno propuštaju prve dječje korake ili školske predstave. Muškarcima to, u većini slučajeva, nije problem oko kojeg se previše brinu.

Tome treba pridonijeti i činjenicu da dio žena, iako je na početku ambiciozan, ne želi uspješnu karijeru jer ona sa sobom povlači i nedostatak privatnog i obiteljskog života, a to onda dovodi do prvog problema da se žene i dalje doživljavaju kao majke i domaćice.

Međutim, dijelom problem leži i u načinu na koji žene komuniciraju, a koji je drugačiji od muškog načina komuniciranja.

“Šefovanje” i “šefica”

U posljednje vrijeme pokrenut je cijeli niz kampanja kojima se želi promijeniti način na koji se doživljava uspješne žene, ali i rječnik kojim se te žene opisuju.

Američka pjevačica Beyonce priključila se kampanji “Ban Bossy” u kojoj je glavni cilj potaknuti žene i djevojke da se izbore za svoja prava, ali i da ih se u društvu ne doživljava kao “kučke koje vole šefovati”, nego kao “liderice” i “šefice”.

Njoj su se priključile i brojne druge uspješne žene, poput glumice Jennifer Garner, bivše američke državne tajnice Condoleezze Rice, ali i već spomenuta Sheryl Sandberg.

Treba znati komunicirati

Pa kako onda biti uspješna žena i izbjeći da vas zovu “kučkom”? Prije svega treba znati komunicirati, jer htjele mi to priznati ili ne, žene i muškarci drugačije komuniciraju pa onda i drugačije doživljavaju komunikaciju na radnom mjestu.

Nemojte upirati prstom i kriviti druge. Ako imate problem s nekim na radnom mjestu, suočite ga s tim problemom, ali bez optužbi. Držite se činjenica i istaknite posljedice takvog ponašanja:

Rok za dovršetak tog projekta bio je prošli petak. Zbog prekoračenja nećemo moći preuzeti sljedeći projekt što će uzrokovati probleme ne samo nama već i partnerima.

Kad navodite činjenice, nemojte optuživati. Istaknite ono što svi mogu vidjeti – traljavo odrađen posao, kašnjenje, nepoštivanje drugih kolega na poslu očito je svima. Mirno i staloženo objasnite osobi kako takvo ponašanje nije prihvatljivo jer utječe na ostatak tima.

Prebacite fokus na sebe. Komunikacija u kojoj stalno ističete što je druga osoba napravila krivo, može stvoriti otpor. Radije fokus prebacite na to kako njeni postupci utječu na vas. Ujedno ukazuje na to kako ste spremni prihvatiti dio odgovornosti, a ne optuživati druge.

Budite uvjerljivi i samopouzdani u komunikaciji. Kad god se nađete u neugodnoj situaciji pokušajte svoju frustraciju konstruktivno objasniti drugoj strani. Koliko god to u tom trenutku bilo teško, koristite jednostavan obrazac. Istaknite ponašanje koja vas smeta, rezultat tog ponašanja i potom osobi objasnite kako se vi osjećate u takvoj situaciji:

Kad god prekoračiš rok, ja moram dulje ostati na poslu što me frustrira i povećava stres.

Jednostavna pravila da ne budete “kučka”

  1. Držite emocije pod kontrolom. Poslovno okružje traži neutralne reakcije.
  2. Vježbajte svoju reakciju kako ne bi ste bili pod stresom kad se zaista nađete u nekoj situaciji.
  3. Pripremite što ćete reći. Zapišite kako ne biste zaboravili.
  4. Nemojte optuživati, držite se činjenica.
  5. Aktivno slušajte i tražite da vam se objasni ono što vam nije jasno.
  6. Prebacite fokus na svoj osjećaje i situaciju.
  7. Ponudite mogućnost sastanka na kojem bi se raspravilo o situaciji i pronašlo zajedničko rješenje.

I nemojte zaboraviti. Uvijek zadržite dozu profesionalnosti – u komunikaciji, izgledu i rješavanju problema. Jedino tako ćete pokazati i dokazati da niste “kučka”.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više