Kako raditi od kuće kad su djeca s vama?

Kućni ured i djeca, dva su pojma koja su ovih dana svi roditelji spojili. Rad od kuće s djecom je sve, samo ne lak posao. Bez obzira radi li se o mališanima koji tek uče pričati, djeci koja otkrivaju čari nespavanja ili o tinejdžerima u pubertetu, svaka dob nosi svoje izazove. Ti izazovi još su veći kada pod istim krovom morate igrati ulogu majke, supruge, zaposlenice ili direktorice. U toj situaciji našla se i Kristen Hare, zaposlena majka dvoje djece koja otkriva savjete kako raditi od kuće s djecom bilo koje dobi.

Povezano:

Kristen naglašava kako je prije svega važno djetetu dati animaciju i zadatke koji odgovaraju djetetovoj dobi. Primjerice mališanu 2 – 3 godine možete dati da pokupi sve igračke u košaru, podigne posteljinu s poda ili obriše prašinu s manjih površina. Ako je vaše dijete u dobi 6 – 8 godina stvari su nešto lakše. Stručnjaci savjetuju da se u ovoj dobi mogu sami okupati, pripremiti jednostavne obroke i slično. Još starija djeca mogu sve to plus brojne druge stvari. Svi ovi poslovi mogu se pretvoriti u igru kroz koju će zaraditi džeparac ili neke druge benefite popust kasnijeg odlaska na spavanje ili više vremena za crtiće.

Rad od doma uz prisutnost male bebe

Mnogi roditelji koji su se susreli s ovakvim izazovima savjetuju da pokušate nositi bebu dok radite (postoje specijalne marame i nosiljke koje će vam olakšati proces). Ako morate obaviti (video) poziv, probajte dogovoriti večernji termin, kada je velika vjerojatnost da beba već spava. Isto tako, ako možete probajte iskoristiti vrijeme rano ujutro dok se vaša beba još nije probudila, a svakako ne propustite kvalitetno provesti vrijeme dok traje popodnevno spavanje. I ne zaboravite na iskrenost prema klijentima i poslovnim partnerima – ako ste sami s bebom, objasnite situaciju i kakve zvukove mogu očekivati u pozadini za vrijeme razgovora. Iznenadit ćete se kako je ljudima to sasvim prihvatljivo i razumljivo.

Izazovi s vrtićancima

I dok male bebe većinu dana ipak spavaju, ako je vaš mališan između 2 i 4 ili 5 godina, velike su šanse da će predstavljati pravi mali izazov dok radite od kuće. No i tome možete doskočiti. U okolnostima koje predstavljaju “novo normalno”, prilika je da popustite oko vremena kojeg provode gledajući crtiće. Kako su još uvijek dovoljno mali da spavaju popodne, iskoristite upravo to vrijeme za važne sastanke, pozive ili najveći dio posla. Također probajte raditi rano ujutro ili kasno navečer, a ako u kućanstvu imate supruga ili drugu odraslu osobu, zamjena smjena oko čuvanja mališana, dobro će vam doći. Ne zaboravite i uživati. Djeca tako brzo odrastu, a sada kada ste većinu dana zajedno, probajte se fokusirati na pozitivne aspekte nove situacije.

Lakše je sa starijom djecom?

U kući nemate ni bebu ni vrtićarce? Drugi roditelji mogli bi vam zavidjeti, no samo vi znate kakve tek izazove donosi školska i tinejdžerska dob, zar ne?

Iskoristite ovu priliku da maksimalno uključite svoju djecu. Možete zajedno napraviti plan zabavnih aktivnosti koje ćete raditi prije ili nakon posla ili za vrijeme pauze. Ako okolnosti dopuštaju, možete im dati da se igraju u vrtu ili ispred kuće. Komunikacija je uvijek važna, posebice u dobi kada vas u potpunosti razumiju pa tako možete objasniti zašto vam je važno da vas ne ometaju u određeno vrijeme ili možete staviti poseban znak kada ste usred važnog posla. Ova generacija često se žali na ozbiljnost svojih roditelja pa možete osmisliti zabavan način govora i prenošenja informacija.

Ne zaboravite iskoristiti pauze od posla za zabavne aktivnosti, šetnju prirodom ili vožnju biciklom zajedno s njima. Djeca starije dobi znaju se sama zabavljati i često im je pojam zabave online igrice, mobilne aplikacije ili TV. Roditelji koji rade od kuće često osjećaju da nemaju kontrolu nad tim aktivnostima pa se možete dogovoriti da recimo sat vremena uče, crtaju, pišu, čitaju.., a sat vremena provedu online. Ako imaju mobitel, mogu sami naviti alarm ili to možete vi učiniti. Važno je, osim svojih potreba, uvažiti i njihove te im dati do znanja da se njihovo mišljenje čuje i da je važno.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -