Digitalni alati bez kojih je rad od doma nezamisliv

Sad već posve opravdani strah od korona virusa u Hrvatskoj tjera mnoge tvrtke da razmotre različite scenarije poslovanja i organizacije rada svojih zaposlenika od doma. Kako ga uspješno uvesti, koji su dobri načini optimizacije radnog vremena, kako smanjiti sastanke uživo s klijentima, a da se to ne osjeti u poslovanju – sve su to pitanja koje si poslodavci trenutačno postavljaju.

Rad od doma u vrijeme korone

Povezano:

Prema istraživanju koje je krajem 2019. godine napravio Buffer, najčešći problemi u radu od doma su osjećaj usamljenosti, slabija komunikacija s ostalim članovima tima i slabija mogućnost isključivanja nakon što su zaposlenici odradili posao.

Jedna od industrija koja se najčešće susreće s remote poslovanjem ili radom od doma su digitalne agencije. Stoga smo jednu od njih pitali koji su njima nezaobilazni alati koje koriste kad zbog bolesti ili činjenice da već godinu dana ne rade petkom i nisu u uredu, a iskrsnula im je neka hitna situacija. Ove su preporuke aplikacije i alata koje koristi digitalna agencija Mediacor, a koji svakako mogu pomoći svim malim i srednjim poduzetnicima u doba korona virusa.

Osnovni alati u svakodnevnom poslovanju

Ako još ne koristite Google Suite ili Dropbox, krenite. Vrlo važan faktor u radu od kuće je i upravljanje datotekama pri čemu je odlično rješenje Dropbox – posebno kad radite u timu i potreban vam je brz i siguran način za pohranu svih dokumenata koje i ostali mogu vidjeti, uređivati i dodavati nove.

Google suite gotovo da se podrazumijeva i koristi u „normalnom“ radu u uredu, stoga rad od kuće ne bi trebao ništa promijeniti. Stvarajte i dijelite dokumente, proračunske tablice, pregledajte pdf-ove, prezentacije i još mnogo toga sa svojim Google računom. Ne zaboraviti omogućiti i svojim kolegama i klijentima pristup fileovima na kojima radite.

Praćenje profitabilnosti i produktivnosti projekata u stvarnom vremenu olakšava nam Productive. Pomoću njega i poslodavac ali i zaposlenici mogu vidjeti koliko točno minuta ili sati su radili na pojedinom zadatku. Klijenti, također, imaju uvid u provođenje projekta ili nekog određenog zadatka, kao i komunikaciju s onim kojem je taj zadatak povjeren, a uz to Productive nam još omogućuje i planirati unaprijed pa vidimo tko što radi, koliko toga ima za napraviti i kada su mu rokovi.

CPP je profesionalno cloud rješenje za izradu ponuda i fakturiranje računa. Ako ste mislili da se obračun plaća i računovodstveni poslovi ne mogu raditi izvan ureda, bacite pogled na CPP i vidjet ćete da i taj faktor poslovanja možete odraditi u pidžami.

Povezano:

Uspješna online komunikacija unutar tvrtke i s klijentima je moguća!

Dogovori, usklađivanje zadataka, follow-up, razmjena dokumenata, ali i pozivi i poruke nezamislivi su nam bez dva osnovna alata. Zahvaljujući odličnoj prihvaćenosti na tržištu, gotovo da i ne postoji netko tko nema Viber.

Upravo njega koristimo za komunikaciju s klijentima, ali i za grupne pozive s do 20 ljudi jer se možemo osloniti na kristalno čist zvuk bez ikakvih smetnji. Isto tako Viber grupe s klijentima i kolegama najjednostavniji su način za komunikaciju, razmjenjivanje informacija,  dokumenata i ostalih stvari koje su uobičajene na radnom mjestu uključujući i zabavne stickere s kojim motivirate ili jednostavno podižete raspoloženje. Posebno nam je praktična i mogućnost Viber desktop featurea s kojim ne trebate ni posezati za mobitelom.

Za interne dogovore i rasprave tu je uvijek Slack. Ova višenamjenska aplikacija za chat pomaže nam ostati u kontaktu, ali za razliku od e-pošte, ograničeni ste na mrežu zaposlenika tvrtke osim ako nekog vanjskog suradnika isto ne pozovete u svoju mrežu.

Kreativni dio posla odrađuje se bez problema

Morate napraviti kreativnu prezentaciju, a Powerpoint vam tu ne pomaže ili jednostavno ne pruža dovoljno mogućnosti? U tom slučaju registrirajte se na Canvi. Ovaj alat vam pomoću predložaka omogućuje brzu i jednostavnu izradu prezentacija online, iako niste grafički dizajner. 

Pexels, UnsplashiPixabay samo su neki od besplatnih servisa za fotografije koji funkcioniraju kao zamjena za, primjerice, Shutterstock kojeg trebate plaćati. Za prijenos bilo kakvih većih količina dokumenata, video materijala ili vizuala najradije koristimo WeTransfer. Jednostavno uploadate materijal do 2GB i pošaljete željenom primaocu.

Poslovne obaveze lakše su uz Trellokoji nam pomaže pri organizaciji i upravljanju projekata, ali i svakodnevnim social media zadacima. Ako vam se prevoditelj razbolio, a vi hitno trebate prijevod, zaputite se na Upwork. Ova mreža freelancera pomoći će vam pronaći rješenje za gotovo svaki vaš problem.

Svaki od ovih alata ispunjava drugačiju ulogu u svakodnevnom poslovanju. Možda vam ne trebaju svi ovi alati, ali učinite si uslugu i testirajte ih. Iznenadit ćete se koliko će vam povećati produktivnost i olakšati rad od kuće bez da narušavate mir slobodnog vremena. Idealno, zar ne?

Foto: Mediacor

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. i ja radim od doma, ma sve se može uz dobru organizaciju! Odradim posao, skuham ručak, malo telka malo knjige, a namirnice naručujem online…podružim se s ekipom na video callu, bon za mob i pleyku kupujem preko Aircasha, i sve riješeno 🙂 #ostanidoma

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -