Koliko su zapravo utjecajni influenceri na Instagramu – Kupnja followera?

Kako bi influencer bio uspješan na Instagramu, za početak mu je potreban pozamašan broj pratitelja. Taj je broj ipak prvo što će posjetitelji pogledati na profilu. Što više pratitelja, to veći kredibilitet, zar ne?

Svi se sjećamo doba kad je kupnja followera na društvenim mrežama bila sramota. To su radili samo lijeni gubitnici koji pokušavaju brzinski doći do internetske slave. Te su osobe obično i pratile po nekoliko desetaka tisuća ljudi, a redovito su se javljali drugima za follow to follow, odnosno ako vi zapratite njih, oni će zapratiti vas.

Kupnja followera za jump start

Danas je stvar nešto drugačija jer, iako i dalje gledamo broj pratitelja, engagement je postao vrlo važan. Posjetitelji profila primijetit će da nešto ‘smrdi’ ako profil od pola milijuna pratitelja ima desetak reakcija i komentara. Bit će jasno da su pratitelji kupljeni.

Iako ne možemo reći da se kupnja pratitelja danas smatra poželjnom, ona se svakako tolerira. Smatra se da je to legitiman način za ubrzavanje na dobivanju kredibiliteta i novih sljedbenika jer su veće šanse da će vas netko zapratiti ako vide da vas netko već prati. Dakle, jump start.

Tako Men’s Journal ističe kako ćemo lakše ostvariti poslovne prilike ako izgledamo autentično na društvenim mrežama. Svoje čitatelje savjetuju i kako trebaju paziti na broj followera koji kupuju kako ne bi izgledali sumnjivo. Primjerice, profil koji postoji tek par sati ne može imati tisuće pratitelja. Dodavanje manjeg broja pratitelja kroz određeni vremenski period profil čini autentičnim.

S druge strane, napominju i kako je kupnja followera zapravo kršenje korisničkog ugovora Instagrama. Kupljeni su pratitelji obično botovi ili lažni profili, što Instagram periodično briše. Kao rezultat, broj pratitelja pada, a moguć je i gubitak vlastitog Instagram računa. No, ipak su čitateljima savjetovali na koje stranice je u redu otići za kupnju uz istaknute mjere opreza.

Praksa kupnje pratitelja se normalizira i postoje smjernice o tome kako sigurno lagati o broju pratitelja. Društvene mreže su već bile lažne i nepouzdane, a sad je situacija još gora jer je teže ustanoviti nečiji kredibilitet.

“Ne savjetujem kupnju pratitelja,” kratko i jasno govori Matija Mitak, jedan od suosnivača brenda Zagreb facts. “Čemu imati 5000 novih pratitelja koji ništa ne rade, koji ne reagiraju na sadržaj i ne kupuju proizvod ili uslugu koju nudite? Idealno je koristiti kampanje koje demografski ciljaju idealnu skupinu ljudi brenda.”

Osim pratitelja, moguće je kupiti i engagement. Za nekoliko eura više dobit ćete aktivne pratitelje koji će lajkati postove i ostavljati kratke komentare.


Pročitajte više: 7 isprobanih savjeta za rast Instagrama malih tvrtki


Za engagement treba nadoplatiti

Ovakve usluge nisu bez mane. Čak i kupljeni pratitelji koji ostavljaju komentare obično su lažni profili koje posjetitelji lako prepoznaju. Svatko tko je posjetio forume na kojima se priča o influencerima vidi kako korisnici nisu slijepi.

Ti profili obično imaju jednu fotografiju, najčešće profilnu i nepersonalizirano korisničko ime puno brojki. Ako imaju opis, on je obično neutralan, npr. “ljubiteljica prirode,” ili “majka dvoje djece i psa.” Prate nekoliko tisuća ljudi, a njih ne prati gotovo nitko. Dodatno, njihov se engagement uobičajeno svodi na lajk i komentar od jedne-dvije riječi – “divno,” “super si” i slično.

“Kvalitetnim sadržajem organskim putem možete doći do određenog broja pratitelja,” savjetuje.

Postoje i web stranice koje prate rast i pad broja pratitelja na odabranom profilu. Ako netko dnevno ostvari cca 20 novih pratitelja i odjednom se pojavi njih 10.000, jasno je da je riječ o kupnji.

Ovo ne čine samo influenceri u usponu i vlasnici novih (osobnih ili poslovnih) profila, već i dobro poznate osobe. Novinar Dave Platter u svojem članku za Forbes izvještava kako Kylie Jenner ima 40% lažnih pratitelja, Kim Kardashian trećinu, a Elon Musk čak polovicu.

Sve je procjene izvršio pomoću posebnih aplikacija, a jedna je od njih procijenila kako on sam ima 17% lažnih pratitelja. Nije ih kupio, stoga se postavlja pitanje je li aplikacija pogriješila ili lažni profili na neki neobičan pokušavaju dobiti na vlastitom kredibilitetu?

Instagram je sam po sebi rupa bez dna, a upitna iskrenost influencera dodatno potkopava kredibilitet bilo kakve marketinške akcije.


Pročitajte više: Što vole vidjeti Instagram followeri? Pitali smo članice s velikim brojkama


Kako odabrati influencera za suradnju?

Za ‘obične’ pratitelje koje samo zanima sadržaj, kupnja followera nije problem. Ona je problem marketinškim stručnjacima koji moraju znati tko je kredibilan za suradnju, a tko nije. Takve influencerske prijevare su ih 2019. koštale 1.3 milijardu dolara, i to samo u SAD-u.

“Kupnja pratitelja na društvenim mrežama putem raznoraznih aplikacija može samo narušiti povjerenje u brend i ugled brenda,” izjavio je Mitak.

Dodatno, ispaštaju i iskreni influenceri čije sljedbenike ne čine lažni profili i botovi jer zbog manjeg broja pratitelja izgledaju manje kredibilno. Samim time, dobivaju manje ponuda za suradnju. Nesumnjivo gledaju profile drugih influencera koji imaju stotine tisuća više sljedbenika nego oni sami i pitaju se u čemu je problem. No, u njima i njihovom sadržaju – nije.

Marketinški stručnjaci stoga sve češće posežu za alatima kao što su SocialBlade ili SparkToro kako bi bolje procijenili je li influencer iskren ili nije. To predstavlja dodatan rad i dodatan trošak.

Platter savjetuje prebacivanje fokusa na engagement, tim više što, čak i ako nisu kupljeni, sljedbenici nisu nužno aktivni. Engagement je sjajan za procjenu sposobnosti influencera da se poveže s publikom i gradi povjerenje.

Dodano, plaćanjem influencera kad dostignu određeni cilj lakše će se izdvojiti one koji samo hvataju brzu zaradu ili besplatni proizvod. Oni jednostavno na to neće pristati.

No, ako takav model zaživi, pitanje je – koja će nova zamka zaživjeti?

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -