Od 2016. favoriziranje žena dok se ne dosegne kvota od 40%

U Europskoj Uniji žene u upravama čine tek 12%.

Kvota za žene  40%  do 2020 u Upravnim odborima

Stoga je potpredsjednica   Europske komisije Viviane Reding u rujnu izašla s prijedlogom uvođenja kvota od 40%  koje bi kompanije trebale ispuniti do 2020.

Prijedlog je naišao na negodovanje od strane mnogih članica i velikih kompanija.

kvote za žene 40Britanski parlament smatra da bi zakonske kvote bile nepopularne i među ženama kojima bi trebale pomoći te je više za dobrovoljne mjere od strane samih kompanija. Države članice bi godišnje trebale pratiti udio žena na svim razinama u radnoj snazi kroz obavezno izvještavanje od strane kompanija.

Na taj način bi Europska komisija godišnje pratila napredak na nivou države članice i na europskom nivou i odlučivala o daljnjim koracima.

Prema Reuters-u, novi, mnogo blaži prijedlog Europske komisije, o kojem bi se trebalo glasovati danas je da bi kompanije trebale favorizirati žene od 2016. nadalje dok se ne dostigne kvota od 40%. Članice će imati mogućnost da sankcioniraju kompanije koje se ne pridržavaju pravila.

Prema prijedlogu zakona, kompanije moraju prilagoditi svoje procedure zapošljavanja do 2016. na način da favoriziraju ženu ispred muškarca ukoliko su jednako kvalificirani za posao, sve dok se ne dosegne kvota od 40% žena u upravama.

Ukoliko Europska komisija odobri ovaj prijedlog, nakon toga slijedi glasovanje Europskog parlamenta i 27 članica.

Povezani članci:

>>Stakleni strop je mrtav

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bespovratne potpore za digitalizaciju

Natječaj za bespovratne potpore za digitalizaciju eliminira većinu tvrtki i obrta...

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv "Bespovratne potpore za digitalizaciju" namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima. Cilj je osigurati...