Stakleni strop je mrtav

Iz naslova bi čovjek pomislio da nema više prepreka za napredovanje žena u korporativnom svijetu, zar ne?
Ne, varate se, to znači da smo konačno zaključili da stakleni strop nije jedina prepreka za napredovanje, već da ih ima nekoliko.

Norveška je jedina zemlja koja je uspjela povećati broj žena na vodećim pozicijama, uvodeći kvote u tvrtke u državnom vlasništvu i stroge kazne za njihovo nepridržavanje. Kvote u privatnom sektoru su također uvedene ali još nisu dale rezultata. EU trenutno razmatra uvođenje kvota.

Da li će se položaj žena u biznisu poboljšati uvođenjem kvota?

Najmoćnija žena Norveške Kristin Skogen Lund i najnovije istraživanje Ernst&Younga smatraju da se stvari moraju mijenjati od dna a ne od vrha. Stavimo ženu u upravu i problem riješen? Nikako.

Odgajamo li ambiciozne žene?

Koliko žena koje završe fakultet se odlučuje uzeti izazovan prvi posao koji će im kasnije pomoći da izgrade karijeru? Koliko ih odmah poklekne pričama: Ma uzmi si taj poslić, fino mirno do penzije, djecu rađaš….Ja sam prvih 6 godina radila dan i noć u stranoj revizorskoj kući što je općepoznata dobra odskočna daska za dalje. Moja mama je meni nebrojeno puta rekla: “Pa šta ne ideš u državnu reviziju? Fino mirno kod Šime Krasić…”.Zvala me i na telefon da je Šima Krasić na televiziji nek’ prebacim na drugi program.

Da li od djetinjstva odgajamo žensku djecu da mogu biti ambiciozne ako žele?  Kako gledamo na ambiciozne žene?  Marissu Mayer su i mnoge žene kritizirale: “Šta si ona umišlja”? kad je trudna preuzela CEO poziciju u Yahoo.

Djeca ili karijera

One koje počnu “žestoko” dođu do godina kad moraju imati djecu. I tu nas pola od onih  pola (ako) koje su uložile od početka u karijeru odustane. Odluče se za nešto manje izazovno, od 8 do 4, bez prekovremenih molim. Ili ne odustaju od svoje ambicije, već od korporativnog svijeta i pokrenu svoj biznis koji će im omogućiti veću kontrolu nad svojim vremenom.

Jer se u korporativnom svijetu smatra da radiš samo ako si u uredu. Rad od kuće na primjer dok si istovremeno na porodiljnom je neizvediv. Ili ćeš se vratiti na puno radno vrijeme ili budi doma na porodiljnom i radi ako hoćeš besplatno.  Sredine nema. Ako ti je dijete bolesno, uzmi bolovanje ali ne bi bilo loše da radiš od doma besplatno. Muškarci za sad idu na porodiljni samo ako žena više zarađuje, još nismo čuli da neki manager ide na porodiljni jer dijeli odgovornost za odgoj djeteta sa ženom.

Marissa Mayer će uskoro roditi, i naravno da neće dva tjedna nakon poroda otići u 8 ujutro u ured i vratiti se u 8 navečer. Većinu posla će odraditi od kuće, otići će do ureda po potrebi. Ona to može jer ona određuje pravila.

Premlada/prestara

Istraživanje je pokazalo da smo ili premlade ili prestare. Optimalne smo između 30 i 40, upravo u razdoblju koje je najteže za našu karijeru jer tad se većinom odlučimo za djecu.

Imamo li se u koga ugledati?

Posebno pitanje je da li će Marissa to isto omogućiti nekoj svojoj managerici i kakav će uzor biti? Kao što je i E&Y istraživanje pokazalo, žene očajnički trebaju ženske uzore i mentore. Nekoga u koga se možete ugledati i reći: “Ja želim biti kao ona”. Neko tko će vam reći da ne odustajete od izazovnog posla koji vam se nudi jer imate u planu djecu, s kim možete popričati o krivnji koju sve majke koje rade osjećaju kad ostavljaju djecu….Zato su žene mentori ključni za žene.

>>Sheryl Sandberg-globalni uzor ženama

Iz vlastitog iskustva mogu reći da pristupačnost i potpora žena iznad nas čini čuda za nas, u odnosu na sabotaže koje su na žalost česte u ženskom svijetu.  E&Y također smatra da su uzori najvažniji jer su dokaz da prepreke nisu nesavladive.

Manjak iskustva/obrazovanja

Manjak iskustva ili obrazovanja kao posljednja prepreka je vjerojatno kombinacija svega prethodnog, imat ću djecu, neću stići sve to, na primjer, i činjenice da žene često umanjuju svoja postignuća i imaju problema iskomunicirati ih.

I Kristin i E&Y poručuju da je rješenje u izgradnji cijelog “pipeline”-a ženskog talenta a ne u popravcima na vrhu.

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

8 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više