Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena, u svojim odborima. Rok je srpanj 2026., a prema Direktivi o ženama u odborima (Women on Boards Directive) 40% neizvršnih direktorskih pozicija ili 33% svih direktorskih pozicija morat će zauzimati žene, piše Women’s Agenda. Direktiva se ne odnosi na tvrtke s manje od 250 zaposlenika.

„Kompetencija će biti važnija nego ikad“

Obuhvaćene tvrtke morat će podnositi godišnje izvještaje vezano uz zastupljenost žena u svojim odborima. Ako do cilja nisu došli, u izvještaju će biti dužni obrazložiti zašto, te će morati iznijeti plan uz koji će do cilja i doći. Paralelno, države članice EU morat će provoditi sankcije protiv tvrtki koje se ne pridržavaju novih postupaka imenovanja članova odbora.

„Konačno ženama dajemo poštenu priliku da zauzmu vodeće korporativne položaje,“ izjavila je Evelyn Regner, političarka iz Socijaldemokratske stranke Austrije. „Žene su inovativne, pametne, snažen i sposobne za mnogo toga. Uklanjamo jednu od glavnih prepreka za žene da dobiju ‘top poslove:’ neformalne muške mreže. Kompetencija će biti važnija nego ikad u procesu odabira, kao i transparentnost.“

Direktiva je dio Strategije EU za rodnu ravnopravnost 2020-2025, a cilj Strategije je uspostaviti sustav u kojemu će svi, bez obzira na svoj spol i uz uvažavanje različitosti, moći odabrati svoj željeni životni put i imati jednake mogućnosti za napredak i vodstvo. Jedan od osnovnih ciljeva je postići rodnu ravnopravnost u odlučivanju, piše Europska komisija. Konačno, cilj je postići omjer 50:50 na svim voditeljskim razinama, uključujući u javnim EU tijelima, te ravnopravno uključiti žene i muškarce u svoje govornike i paneliste na koferencijama.


Pročitajte više: Predsjednica Komisije: Samo je 35 posto žena u odborima korporacija, a prošlo je 10 godina od uvođenja kvota


Francuska vodi dobrim primjerom

Nizozemska političarka Lara Wolters smatra da će uz ovu direktivu ravnopravnost u odborima postati norma u Europskoj Uniji, te dodaje kako su se ovakve kvote pokazale efikasnima u zemljama u koje su već uvedene.

Unatoč legislativi EU koja zabranjuje spolnu diskriminaciju, muškarci su i dalje zastupljeniji na visokim pozicijama, a posebno se to odnosi na velike tvrtke. Prema izvještaju iz 2021., postoji velika razlika od zemlje do zemlje članice vezano uz zastupljenost žena u odborima. Francuska je jedina zemlja koja ima preko 40% žena u upravnim odborima (točnije 45,3%), a Cipar je na začelju s tek 8,5% žena. U 2022. ispod 10% tvrtki ima ženu kao CEO tvrtke.

Žene u Europskoj Uniji inače čine 60% visokoobrazovane populacije, a tek 8% njih nalazi se na vodećim pozicijama u odborima, a 31,5% njih su članice odbora, stoji u izvještaju Vijeća Europe.

Uključivanjem više žena na vodeće pozicije očekuje se postizanje ekonomskog rasta na razini Europe, poboljšanje kompetitivnosti europskih tvrtki i poboljšanje demografskih izazova s kojima se Europa susreće. Uključivanjem žena u donošenje odluka očekuje se pozitivan efekt na žensku zapošljivost u obuhvaćenim tvrtkama, ali i šire.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -