Predsjednica Komisije: Samo je 35 posto žena u odborima korporacija, a prošlo je 10 godina od uvođenja kvota

Svega 35% žena nalazi se u odborima tvrtki, 30% ih je na vodećim pozicijama, a samo 19% na izvršnim funkcijama, pokazuje novo izvješće European Women on Boards (EWOB). Ovogodišnje izvješće prezentira se svake godine s novim podacima o stanju uključenosti žena na visoke pozicije u poslovnom sektoru, a malo bi bilo reći da podaci iz 2021. nisu obećavajući.

Prošli smo velik put, ali još ima posla

U 668 istraženih europskih tvrtki samo njih 50 ima ženu na CEO poziciji, a 169 na drugim takozvanim C-suite pozicijama – CFO, COO, CIO… U samo 9% tvrtki žene su predsjednice odbora. Mjerio se i Indeks spolne raznolikosti, prema kojemu 50 kompanija ima loš rezultat, a 19 i izrazito loš. Oko 260 kompanija pretežno iz Norveške, Finske, Francuske i Velike Britanije imaju dobar rezultat, a ostatak drži prosjek, što podrazumijeva ispunjenje kvota – ni više ni manje od toga.


Pročitajte više: Što se krije iza kulisa korporativnih odbora najboljih po rodnim kvotama?


Razgovor o kvotama utihnuo, prošlo je 10 godina od prijedloga

Posljednji put se o uvođenju kvota razgovaralo 2012. godine, kada je donesen zakonski prijedlog tvrtkama da popune 40% ne-izvršnih pozicija u odborima ženama. Od toga je prošlo 10 godina. Prijedlog je u nekim državama objeručke prihvaćen, dok su mu se druge opirale. Cijelu situaciju je komentirala i predsjednica Europske Komisije, Ursula von der Leyen, u govoru obraćanja povodom predstavljanja rezultata ovogodišnje publikacije. Kao jedna od rijetkih žena na vodećoj poziciji i jedna od triju na čelu Europske unije (uz Robertu Metsolu u Parlamentu i Christine Lagarde na čelu ECB-a) prepoznala je ozbiljnost situacije. Pozvala se na važnost raznolikosti u društvu te činjenicu da su timovi koji počivaju na različitosti u poslovnom smislu uspješniji.

„Sva istraživanja i ekonomske studije pokazuju da su tvrtke koje prihvaćaju raznolikost uspješnije. To vrijedi u poslovanju, politici i društvu u cjelini. Ipak, prečesto, a pogotovo kada se gledaju vodeće pozicije, čujemo kako muškarci govore kako nije moguće pronaći žene s pravim profilom… Pa, ako ih ozbiljno tražite, naći ćete ih. Znam to dobro iz iskustva, kada sam se borila za prvi rodno uravnotežen kolegij povjerenika. Pogledajte naša društva. Raznolikost je činjenica. Ali hoće li se raznolikost odražavati u tvrtkama i institucijama, to je aktivan izbor.“


Pročitajte više: Kvote ženama otvaraju vrata nadzornih odbora, znate li svoja prava i obaveze?


Nužno je prijedlog učiniti zakonom!

Istaknula je važnost europske legislative i nužnosti da se kvote učine zakonom. Ne radi se samo o pitanju ravnopravnosti, već i o uspješnosti poslovanja koje bi moglo donijeti i gospodarski napredak.

„Napredujemo, ali nedovoljno brzo, ne svugdje u EU, a ni približno dovoljno. Dakle, jasno je da moramo učiniti mnogo više. Kada se promjena ne dogodi prirodno, potrebna je regulatorna mjera. Brojke govore same za sebe. Zakonodavstvo radi.“

Von der Leyen se već sastala s predstavnicima država članica i zastupnicima Parlamenta po tom pitanju i izrazila zalaganje da prijedlog o ženskim kvotama postane zakon na razini cijele EU.

„Uvjerena sam da ćemo uskoro vidjeti napredak. Ne možemo si dozvoliti da izgubimo još deset godina. Računam na vas i zajedno ćemo se pobrinuti da se ta promjena dogodi,“ zaključila je predsjednica Europske Komisije.

Foto: Jacob Lund, Canva / Wikipedia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

poslovanje u estoniji

U RH ćete izgubiti 200, a u Estoniji 50 sati na...

Početkom ožujka za članice Women in Adria i članove Udruge glas poduzetnika održale smo webinar naziva Estonsko...
- Advertisment -