Lana Jurčević: ‘Skidam kapu svakoj mami koja je i poduzetnica’

Pun kao šipak – tako svoj prosječan dan opisuje Lana Jurčević. Dogovarajući ovaj intervju, u to smo se uvjerili i mi. Ni jedan dan nije joj isti jer u svakom treba uskladiti novu ulogu, onu majčinsku, s poslovnom. Kad je riječ o majčinstvu, uživa gledati svoju Maylu kako raste i mijenja se te svakim novim danom postaje „pravi mali čovjek sa svim ‘novim funkcijama’“. Kad je riječ o poslu, taj dio njezina života gotovo ni u jednom trenutku nije stao ili barem bio „na pauzi“.

Sve dok u 4. mjesecu trudnoće nije završila u bolnici, Lana je putovala na nastupe i održavala koncerte. Prvi koncert nakon rođenja kćeri održala je svega šest mjeseci nakon poroda. Ni u jednom trenutku nije zapostavila ni svoj brend prirodne kozmetike La PIEL, na kojemu je radila i razvijala ga i iz bolnice. S Lanom razgovaramo o majčinstvu i poduzetništvu, ali i ravnoteži jednoga s drugim.

‘Žena ženi nije vuk. One su mi vjetar u leđa’

U trenutku kad je završila u bolnici, smišljanje poslovnih kampanja za La PIEL došlo joj je kao preokupacija, pa možda i spas u skretanju misli s „one sobe i onih igli u svojim rukama“. Osim toga, Lana na poslu ima svoj tim ljudi koji na neki način ovisi o njoj, pa se nije mogla u potpunosti isključiti čak ni da je htjela.

Možda bih drugi put drugačije, ali jako mi je teško ići protiv svog temperamenta i navika koje su tu već jako dugo, a to je da sam radoholičar i da stvarno volim sve čime se bavim. To stvaranje je ono sto moj život čini ljepšim“.

Biti i mama i poduzetnica jako je zahtjevno, kaže Lana, i skida kapu svakoj takvoj mami. Ipak, savjet koji bi si dala za neki drugi put je da pokuša „maksimalno smanjiti onaj poslovni dio i biti 300 posto mislima, psihom i fizički uz svoju bebu“.

„Ne mislim da je ona igdje i u bilo kojem trenutku bila zakinuta, ali negdje u sebi osjećam da nisam imala onaj potpuni mir koji sam možda trebala imati“.

O izazovima kroz koje prolazi, Lana voli razgovarati s drugim mamama poduzetnicama. Svaka zajednička tema na neki joj način pomogne, jer tada shvati da sve prolaze kroz isto. Zna da nije sama u tome i upravo je zato o nekim izazovima odlučila govoriti javno, na društvenim mrežama. Tako se stvara međusobna podrška koja je u teškim trenucima potrebna svima. U njezinom slučaju žena ženi definitivno nije vuk.

„Ja njima nikada nisam bila vuk, a što vrijeme više odmiče, meni su žene zapravo vjetar u leđa i mnoge stvari radim za njih i zbog njih“.

lana jurčević majčinstvo 3

Pročitajte više: Video Lane Jurčević je prava realnost mama poduzetnica


‘Bilo me strah da ću kroz majčinstvo izgubiti sebe’

Ipak, najveća podrška joj je partner Filip Kratofil.

„Koliko god je teško s nekim dijeliti i privatni i poslovni dio života, nekako je na kraju dana divno vidjeti što ste sve zajedno stvorili“.

Iako ju je majčinstvo na neki način promijenilo, ne može reći da je „izgubila sebe“. To je fraza koju je često slušala i strahovala je da će se i ona pronaći u njoj. Ipak, izgubila je samo onaj „luksuz“ da ima svoje vrijeme, da se sve vrti oko nje i da slaže raspored onako kako ona to želi. Točnije, da ga ne mora ni slagati ako ne želi, nego da si dan i vrijeme može krojiti u trenutku. Toga više nema, sad je na prvom mjestu – Mayla.

Puno je fraza od kojih je strahovala ili u kojima se jednostavno nije našla. Jedna od takvih „mama-izjava“ je i: „Spavaj kad beba spava“. Kako kaže, ona bi tu praksu vrlo rado prihvatila, ali jedini trenuci kad se može posvetiti drugim obavezama su upravo kad njezina djevojčica zaspi.

„Preko dana imam stvarno malo ‘svog’ vremena jer je Mayla jako aktivno dijete, ne spava puno, a toliko koliko ona spava, meni nije dovoljno da ugasim misli i mozak koji stalno radi 300 na sat“.

A kad Mayla zaspi, Lana radi, čisti, posprema… Odrađuje sve ono što ne stigne dok je Mayla budna.

„U zadnje vrijeme češće sam van kuće nego prije i obavljam stvari vani, ali ipak sam najviše doma i to mi odgovara. Srećom, ja sam netko kome to ne pada teško jer zapravo je nevjerojatno koliko mogu biti zatvorena u četiri zida i osjećati se dobro povodom toga“.


Pročitajte više: Lana Jurčević: Iza mog La PIELA stoje veliki trud, znoj, krv i suze


Prvi stan s 23, plesna škola, La PIEL… U čemu je tajna?

Ništa ne radi polovično. „Gorim, gorim dok ne izgorim pa se isključim“, kaže Lana. A kad se isključi, onda doslovno ugasi sve i nema je danima.

„Mogu ‘padati granate’, ja se ne javljam, ali pazim da pri tome ljude s kojima radim ne ostavim ‘na iglama’. Unaprijed iskomuniciram sve što trebam“.

Svoje obaveze Lana ne zapisuje. Kako kaže, sve ima u glavi. Opisuje to kao neki program koji sam alarmira što je hitno, a što ne. Rijetko ili gotovo nikad ne zaboravlja svoje obaveze, dogovore, teme… Možda je to zato što se s užurbanim životnim tempom nosi još od početka 20-ih. S 23 godine kupila je svoj prvi stan. Pokrenula je svoju plesnu školu. Među prvima je, od javnih osoba, pokrenula vlastiti brend, a njezin La PIEL od prvog dana „rastura“. U čemu je tajna, ni sama nije sigurna.

„Mislim da sam rođena s tim, a takvi su mi i roditelji. Imaju to u sebi, a kako jabuka ne pada daleko od stabla, nikada se nisam bojala novih stvari i nisam imala strahove. I najbolje od svega, svoje hobije, ljubavi i vrijednosti do kojih držim pretočila sam u posao“.

Na pitanje kako je znala da je došlo pravo vrijeme za ulazak u poduzetništvo, Lana kratko i jasno odgovara da nije znala. Kako kaže, „bacila“ se u to po osjećaju, a i voli izazove, pa je sama sebi rekla: „Sad plivaj kako znaš i uči putem… Bit će sve okej“.

lana-jurcevic-majcinstvo-1

Pročitajte više: Tajna produktivnosti uspješnih mama poduzetnica je otkrivena


I u glazbenoj karijeri i u La PIEL-u nešto se ‘kuha’

Na prvom La PIEL proizvodu radila je godinama prije nego što ga je zapravo lansirala. Sve dok nije znala da ima top proizvod, nije htjela izaći s njim. Čekanje i trud su se isplatili. Njezino prirodno ulje sa šljokicama Beach BABE je od 500 komada u samo dva tjedna bilo prodano u 15.000 komada.

„A proizvod prije toga koji je čekao godinama nije bio realiziran samo zato što nisam našla ambalažu kakvu sam zamislila… Kod mene nema kompromisa baš…“.

Za skincare brend odlučila se jer oduvijek voli sve što ima veze s njegom kože. Kroz godine je usvojila i puno znanja iz tog područja – o sastojcima, proizvodnji, samoj njezi… Na tom se polju osjeća sigurno. Ideja joj ne nedostaje. Uglavnom se bori s viškom ideja, što rezultira „kaosom u glavi“. S vremenom je naučila eliminirati višak i fokusirati se na najvažnije i najzanimljivije.

U budućnosti bi voljela lansirati skincare proizvode za djecu. Puno uzoraka je u planu i razvoju još od 2022. godine. Kad je riječ o glazbenoj karijeri, svašta se nešto „kuha“, otkriva Lana.

„Ali obećala sam si da neću forsirati ništa što je trenutno van mojih mogućnosti i levela na kojem želim raditi“, zaključuje.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lojalnost kupaca

Što je zajedničko Dioru i Krašu?

Dior prodaje statusne simbole, a Kraš prodaje emocije 'u celofanu'. Ipak, u zadnje vrijeme čini se kao da i jedni i...
- Advertisment -