Supergirl Workout – Lana Petranović naša je vrhunska klizačica u paru

Zovem se Lana Petranović i predstavljam klizački klub Medo, a na Europskim i svjetskim natjecanjima sam predstavljala Hrvatsku tj. Hrvatski klizački savez jer sam bila član reprezentacije. Ovaj sport sam odabrala zbog ljubavi prema umjetnosti i izražavanju, a klizanje mi je omogućilo da stvorim vizualno atraktivne i emocionalno nadahnjujuće programe koji prenose poruku ili priču.

Ljubav prema klizanju se rodila na školi klizanja na klizalištu Velesajam u organizaciji vrtića kojeg sam pohađala. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam rekla teti u vrtiću da se želim baviti klizanjem cijeli život, 17 godina nakon, stvarno sam i ispunila svoju želju jer je klizanje još uvijek veliki dio mog života.

U Hrvatskoj nedostaje infrastrukture za klizače

Svojim najvećim sportskim uspjehom do sada smatram povijesno 8. mjesto na Europskom prvenstvu u Minsku 2019. Ući u top 10 sportskih parova Europe, predstavljajući jednu “malu” Hrvatsku na tako elitnom seniorskom prvenstvu, bilo mi je natjecanje kojeg ću pamtiti do kraja života. Također sam izborila nastup u finalu na 4 Europska prvenstva, 5 Svjetska prvenstva te nastup na Olimpijskim igrama mladih. 

U umjetničkom klizanju, klizači se mogu suočiti s različitim problemima i izazovima. Par izazova s kojima sam se  susrela su slijedeći:

Ozljede: Povrede kao što su uganuća, prijelomi, istegnuća mišića ili ozljede koljena mogu biti česte u umjetničkom klizanju. Oporavak od ozljeda može zahtijevati vrijeme i naporni rad kako bi se ponovno uspostavila snaga i spretnost. Prošla sam kroz 5 teških operacija (3 puta koljeno, 1 rame i 1 devijacija septuma)  zbog kojih smatram disciplinu sportskih parova jednom od težih disciplina u sportskom svijetu.

Mentalni pritisak: Vrlo često sam se suočavala s velikim mentalnim pritiskom. Natjecanja, nastupi i očekivanja javnosti mogu stvoriti stres i anksioznost.

Balansiranje između treninga i fakulteta: Pohađanje fakulteta te školske obaveze mogu biti izazovne zbog zahtjevnog rasporeda treninga i putovanja na natjecanja.

Odvojenost od obitelji i prijatelja: S obzirom da sam zadnjih 7 godina provela trenirajući u Americi i Rusiji, propustila sam puno važnih trenutaka sa svojom obitelji i prijateljima. Podrška obitelji i prijatelja mi je izuzetno važna, ali nije isto imati ju tisuću kilometara daleko i svega par metara daleko.

Nedostatak infrastrukture: U Hrvatskoj ima trenutno samo 2 klizališta (Sisak i Velesajam) gdje treniraju i hokejaši, brzo klizači, curling te umjetničko i sinhronizirano klizanje.


Pročitajte više: Supergirl workout: Women in Adria i Sport Vision osnažuju žene u sportu


lana petranović

Umjetničko klizanje puno je prednosti

Što se tiče pozitivnih aspekata umjetničkog klizanja, definitivno bih nabrojala;

Samopouzdanje i samopoštovanje: Prevladavanje izazova, poboljšanje vještina i dobri rezultati na natjecanjima mogu pozitivno utjecati na samopoštovanje i samouvjerenost klizača.

Socijalizacija: kroz brojna međunarodna natjecanja i s obzirom da sam zadnjih 6 godina provela trenirajući u Rusiji, stekla sam brojna prijateljstva za cijeli  život i na tome sam beskrajno zahvalna.

Preporučila bih ljudima da se bave umjetničkim klizanjem iz nekoliko razloga:

Kreativnost i izražavanje: Kroz koreografiju, muzikalnost i interpretaciju glazbe, klizači mogu prenijeti emocije, priče i vlastiti izražaj na ledu.

Fizička kondicija i zdravlje: Redovito klizanje poboljšava kardiovaskularnu izdržljivost, jača mišiće, poboljšava ravnotežu i fleksibilnost.


Pročitajte više: Prva Konferencija za žene u sportu nadmašila očekivanja


Moja poruka mladima

Vjerujte u sebe i slijedite svoje srce

Poručujem mladima da vjeruju u svoje snove, talente i sposobnosti. Neka znaju da su sposobni ostvariti svoje ciljeve ako ulože trud i vjeruju u sebe. Bitno je potaknuti mlade da slijede svoju strast i rade ono što ih ispunjava. Neka znaju da je važno raditi ono što vole i pronaći smisao u onome što rade.

Što se tiče mojih planova za budućnost, planiram završiti MBA studij Managementa ove godine te otići klizati na kruzer. U daljnjoj budućnosti  se definitivno vidim u klizanju kao trener ili sudac u slobodno vrijeme, ali bih svakako htjela iskoristiti svoju diplomu te raditi kao sportski menadžer i ostati povezana sa sportom jer je na kraju dana umjetničko klizanje moja ljubav i voljela bih kroz svoj život prenijeti drugima moju ljubav prema sportu/umjetničkom klizanju.

Prati svakodnevne aktivnosti Lane Petranović i Klizački KLUB MEDO na Facebooku i Instagramu.

Lana je u Sport Vision trgovini pronašla Nike Court Vision Alta Leather tenisice košarkaške autentičnosti koje joj pružaju svu potrebnu potporu i udobnost tijekom treninga na ledu. Jednostavna, a opet elegantna majica s kapuljačom i hlače iz nove Lussari kolekcije osigurati će joj udobnost tijekom razgibavanja i treninga.

Cilj projekta Supergirl workout X Woman in Adria je podržati spolnu ravnopravnost i mlade djevojke upoznati sa sportom koji nije toliko zastupljen. U sportu nerijetko dominiraju muškarci, a žene – sportašice su u vrlo malom postotku zastupljene u medijima i vidljivosti na javnoj sceni. Na vodećim pozicijama u sportu uglavnom se nalaze muškarci, a u vodećim strukturama žena gotovo da i nema, što je ujedno i glavni razlog pokretanja projekta.

Tekst je prenesen sa Sport Vision.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -