Laura Sheehan: Poslovni uspjeh u tri koraka

Život Laure Sheehan bio je ispunjen avanturama i novim počecima. Udavši se za diplomata i pristavši na život u inozemstvu, kampirala je u Sahari, penjala se na Kilimandžaro, jedrila Nilom i stekla pregovaračke vještine za uporabu na bliskoistočnim odnosima. Na TEDx-ovom je eventu govorila o koracima koje mora poduzeti svaka osoba koja traži poslovni uspjeh.

Laura Sheehan američka je pravnica. Većinu je života provela u malenom gradu u Ohiju, a dok nije upoznala budućeg supruga, zemlju je napustila samo jednom. Nakon završetka studija prava, udala se i zaposlila, ali suprug je nakon jedne godine dobio ponudu za posao u inozemstvu. Rastrgana između života koji joj donosi brojna putovanja i stabilne karijere, počela si je postavljati pitanje – ako slijedi supruga u njegovoj međunarodnoj karijeri, što će se dogoditi s njezinom?

Izazovi života u inozemstvu

Laura se naposlijetku odlučila za život sa suprugom u inozemstvu. Dolaskom u novu zemlju susrela se s prvim izazovom – pronalaskom posla. Ponuđen joj je posao sortiranja pošte, ali to nije bio posao koji je htjela raditi.

Ne postoji ništa loše u sortiranju pošte. Međutim, to je posao koji meni nije bio značajan, posao zbog kojeg se nisam osjećala da ispunjavam svoju svrhu i ostvarujem puni potencijal. Pomisao da sam žrtvovala vlastitu šansu za uspjeh radi suprugove međunarodne karijere počela me činiti tužnom i ljutom.

Laura Sheehan

Kako je i sama rekla u govoru u Hanoju, takvi osjećaji nisu neuobičajeni. S njima se susreću brojni emigranti, supružnici koji se odluče preseliti sa svojim partnerom, pa čak i roditelji koji ostaju kod kuće kako bi odgajali djecu. “To može biti svatko, bilo gdje, tko se odluči promijeniti svoj životni put za dobrobit i iz ljubavi prema drugom”, dodaje.

poslovni uspjeh

Pitanje koje joj je promijenilo život

Kao supruga američkog diplomata, često se selila. Živjela je u Tunisu, Izraelu, Saudijskoj Arabiji, Egiptu – i u svakoj je od tih država uspjela naći posao. Međutim, tek je u Hanoju u Vijetnamu, otkrila svoj životni poziv i recept za poslovni uspjeh.

Povezano: 10 nepisanih pravila za uspjeh u korporativnom svijetu koje vam nitko neće reći

To se, tvrdi, dogodilo tijekom jednog ručka s novim prijateljima. Nakon što su ju upitali čime se bavi, pitanje koje je prezirala, i nakon što im je ispričala cijelu priču o selidbama, pravu i svemu čime se dosad bavila, oni su preoblikovali pitanje. Kada bi mogla raditi bilo što, što bi to bilo? “To me nitko nije pitao od djetinjstva i ostavilo me bez teksta”, kaže. Tek je tada počela prihvaćati činjenicu da ne mora biti samo odvjetnica i da se može okušati i u nečem drugom. Počela je shvaćati da, iako nije postigla ono što su postigli njezini kolege s fakulteta, ima puno prednosti koje drugi nemaju.

Živjela je u mnogo zemalja, upoznala brojne kulture, našla je način da raste i u osobnom i profesionalnom smislu. Možda nije uspjela biti “Laura odvjetnica”, ali bila je izvrstan motivator, govornik i pisac.

poslovni uspjeh

Svoja razna osobna i profesionalna iskustva odlučila je koristiti kako bi osnažila kolege emigrante i supružnike koji se susreću s izazovima života u nepoznatoj zemlji. To je ono što je htjela raditi – pomagati drugima koji se susreću s istim izazovima s kojima se i sama susretala.

Tri koraka do pronalaska uspjeha

Prvi je korak za poslovni uspjeh, tvrdi Laura, biti otvoren i spreman za promjenu. Prije 30 je godina irski pisac Charles Handy predvidio da će ljudske karijere u budućnosti biti čitav portfolio različitih poslova.

Ljudi su, prema časopisu New York Times, 2007. mijenjali posao u prosjeku tri puta. Do 2010. taj je broj skočio na sedam puta, a u ožujku 2018. procijenjeno je da osoba tijekom života radi 12 do 15 različitih poslova.

Mijenjanje poslova može biti vaša snaga, može biti odskočna daska u vašem profesionalnom razvoju, tvrdi Laura. Dokazuje da ste fleksibilni, prilagodljivi i da ćete lakše i kreativnije pristupiti rješavanju različitih izazova.

Povezano: Koliko je talent važan za poslovni uspjeh?

Drugi je korak u pronalasku uspjeha razvijati različite vještine, a ne samo one vezane za vašu titulu. U današnje se vrijeme uspješne karijere ne baziraju na jednoj tituli i na istoj poziciji koju radite na različitim mjestima, već na setu vještina koji će vam pomoći da odgovorite na izazove pred vama. Zapitajte se koje vještine vi koristite u svemu što radite – to je vaša snaga i vaš put do uspjeha.

U vašem je profesionalnom životu svako naizgled nepovezano iskustvo zapravo doprinos jednoj cjelini, kolaž karijere koju sami sebi stvarate. Razvijanjem različitih vještina širite si opcije zapošljavanja.

poslovni uspjeh

I naposlijetku, treći je korak stvaranje značajnih veza. Umrežavanje s drugima i razgovor s drugima može vam omogućiti brži pronalazak uspjeha. Unatoč predostima koje nude različite internetske platforme za traženje posla, većina ih se još uvijek dobiva kroz stvarne razgovore, poznanstva i preporuke. Uključite se. Ne preko različitih uređaja već u razgovore s ljudima. “Pitajte što vas zanima, tražite savjete, recite svijetu što želite raditi, a kad se te prilike i pozicije otvore, netko će vas se sjetiti”, zaključuje Laura.

Povezano: Promjena karijere – ludost ili hrabrost?

Od pravnice do motivatorice

Laura Sheehan pomagala je stotinama iseljenika u regiji Istočne Azije u njihovim pojedinačnim nastojanjima da pronađu i stvore međunarodne mogućnosti zapošljavanja.

Za svoje je napore predstavljena na podcastu Thriving Abroad u ožujku 2018., izabrana je za govornika na TEDx-ovom eventu u Hanoju prošle godine, te je dobitnica prestižne nagrade Champion for Career Enhancement za 2018. Predavala je i na konferenciji Obitelji u globalnoj tranziciji (FIGT), koja je održana u travnju 2019. u Bangkoku, na Tajlandu.

Foto: Unsplash, Youtube

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -