Leće i korona virus- kako održavati zdravlje očiju i spriječiti infekciju?

Kontaktna leća je strano tijelo u oku, a mogući izvor infekcije i rizik se svakako povećava kod infekcije respiratornog sustava. Proglašenjem pandemije COVID-19 virusom, Svjetska zdravstvena organizacija je iskazala zabrinutost razinom širenja bolesti. Svatko svojim visoko odgovornim ponašanjem, a posebno prema zdravlju očiju, može pridonijeti suzbijanju infekcije korona virusom.

Povezano:

Pravilno održavanje mekih, polutvrdih i tvrdih leća uključuje obaveznu higijenu
ruku, svakodnevno ispiranje kutijica za leće tekućinom za dezinfekciju, čišćenje kontaktnih leća nakon skidanja te pospremanje u tekućinu za dezinfekciju i čuvanje leća.

Leće i korona virus- čemu treba dati posebnu pozornost?

Treba se svakako držati uputa koje svakodnevno dobivamo od Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu te epidemiološke službe. Ruke redovito dezinficirati te prije stavljanja leća u oku, ruke treba oprati u vodi (dezificijens ne smije doći u kontakt sa sluznicom
oka). Lećama se rukuje nakon što ste oprali i osušili ruke. Leće skinite prije spavanja. Ne nosite ih ukoliko ste razvili respiratornu ili očnu upalu. Upotrebljavajte samo proizvode za
njegu koje vam je preporučio oftalmolog. Otopinu svakodnevno mijenjajte. Redovito čistite i mijenjajte posudicu za leće.

Postoje li dodatne opcije za dezinfekciju leća?

Sve upute koje vam i inače liječnik oftalmolog savjetuje su jedina medicinska i ispravna opcija. No, često se pacijenti toga ne drže već leće ispiru tekućinom, vlaže slinom, spavaju sa lećama, ne mijenjaju ih prema uputama već mjesečne leće nose i nekoliko mjeseci.
Potrebno je prati ruke, ne rukama dodirivati oči i lice, čuvati i dezinficirati kontaktne leće i kutijice prema uputama liječnika oftalmologa. Najbolje je nositi jednodnevne kontaktne leće u ovakvim situacijama.

Je li sigurnije koristiti naočale tijekom trenutne epidemije korona virusa?

Ukoliko razvijete infekciju COVID 19 virusom koji se manifestira febrilitetom i respiratotnom simptomatologijom , svakako ne nosite leće već koristite naočalnu korekciju. Studija koja je objavljena u Časopisu za medicinsku virologiju ( The Journal of Medical Virology) pokazala je da od trideset pacijenata koji su hospitalizirani zbog infekcije korona virusom, jedna je razvila simptome konjuktivitisa. Iako informacija koja je temeljena na ovoj studiji govori o niskoj učestalosti infekcije očiju u sklopu sistemske zaraze koronom, svakako ne nosite leće već naočale. I ne paničariti! Biti odgovoran prema sebi i okolini.

Autor: dr med. Iris Urlić, spec. oftalmolog u Ghetaldus Poliklinici

Foto: Ghetaldus PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -