Koje vještine trebaju liderima iz odjela financija?

Danas svi lideri budućnosti pa tako oni u financijama imaju veliku odgovornost. Zbog velike brzine promjena u okruženju i poslovanju te razvoja tehnologije, uloga odjela financija je iznimno važna, važnija nego ikada u povijesti. Kako bi odjel financija mogao zadovoljiti nove ciljeve u poslovanju potreban je razvoj postojećih, ali i stjecanje novih vještina.

Povezano: Katarina Lasić počela je raditi već za vrijeme fakultata što ju je dovelo do pozicije voditeljice financija u međunarodnoj kompaniji

Istraživanja govore da će više od 55% zaposlenika trebati značajne treninge i nadogradnju svojih vještina, dok neki izvještaji govore da samo 20% zaposlenih ima potrebne vještine za obavljanje poslova u budućnosti.

Financijska i tehnološka znanja 

Zbog brzih promjena i razvoja novih tehnologija potrebna je stalna nadogradnja i financijskih temeljnih vještina. Analize podataka i priprema scenarija koje pružaju odjeli financija danas postaju sve kompleksnije i često su presudne kod donošenja odluka u poduzećima. Što se tiče tehnoloških znanja, sve su veći zahtjevi da se procesi i sistemi automatiziraju, digitaliziraju i robotiziraju tj. da se koriste nove tehnologije. Da bi odjeli financija bili u stanju to osigurati moraju pratiti promjene, usko surađivati sa IT odjelima i aktivno implementirati promjene u svim financijskim procesima tj. osigurati da se korištenjem novih tehnologija omogući ostvarenje punog potencijala odjela.

Povezano: Women in Finance

Razumijevanje poslovanja

Uz svoje financijsko znanje, potrebno je prošiti znanje o cjelokupnom poslovanju. To se odnosi na duboko poznavanje strategije poslovanja, proizvoda ili usluga koje poduzeće prodaje, industrije u kojoj posluje i konkurentima, kupcima, trendovima itd. Danas je razumijevanje poslovanja neophodno neovisno o funkciji, no da bi financijski profesionalci mogli pružiti strateške savjete ova znanja su im neophodna tj. potrebna im je potpuna slika o svim aspektima poslovanja.

Primjerice financijski profesionalci bi trebali biti pristuni na svim važnim internim i eksternim sastancima, redovito pratiti interne i eksterne izvore informacija, sudjelovati u važnim projektima, dijeliti iskustva itd. Procjenjuje se da je upravo u ovom području za financijske profesionalce potreban navjeći razvoj.

lideri u financijama

„Soft vještine“

Da bi financijski profesionalci uspješno obavljali svoj posao potrebne su i druge vještine kao što su komunikacija, uvjeravanje, utjecanje, kreativnost i asertivnost. Te vještine ključne su za razvoj i osnaživanje odnosa unutar poduzeća jer je bliska zajednička suradnja tj. partnerski odnos neophodan za ostvarenje ciljeva poduzeća. Vještine povezivanja i jasna, prilagođena i argumentirana komunikacija su neophodne da bi mogli efikasno prenjeti savjete i utjecati na donošenje odluka. Neke od ovih vještina teže su za razviti jer su ponekad izvan zone komfora financijskih profesionalaca.

Potrebna je optimalna kombinacija svih navedenih vještina da bi se razvio i učvrstio leadership potencijal financijskih profesionalaca i ostvarila moderna vizija odjela financija. Odjel financija ima jedinstven uvid u poslovanje i mogućnost da bude značajna potpora prilikom donošenja ključnih poslovnih odlukama, vodi strateške projekte, potiče rast i profitabilnost. Čak se kaže da skraćenica CFO nije za Chief financial officer već za Chief future officer.

Chief future officer i cijeli odjel financija treba imati „komercijalni“ mindset  i biti blisko povezan sa ostalim odjelima u poduzeću. Dakako, o tome zasigurno ovisi i uspješnost primjene svih vještina koje posjeduju zaposlenici odjela financija.

Povezano: Kako može izgledati transformacija odjela financija?

Lideri u financijama

Iz mog iskustva navedene vještine mogu biti presudne u najvažnijim poslovnim procesima, primjerice kod lansiranja novih proizvoda, planiranja budućeg poslovanja, promjene modela poslovanja poduzeća ili njegovih dijelova, definiranja i managementa rizika, optimizaciji porezne politike, vođenju važnih projekata, promjene cijena proizvoda ili usluga ili distribucijskih modela, pregovorima sa kupcima i dobavljačima, realokaciji sredstava, realizaciji ušteda, optimizaciji i outsoursanju procesa, rješevanju ključnih poslovnih izazova, implementaciji novih poslovnih sustava, simplifikaciji izvještavanja itd.

Chief future officer treba uspješno balansirati sve svoje uloge (compliance, kontrolor i advisor) i neprestano tražiti načine na koje će maksimalno pridonjeti ultimativnom cilju rastu profita i ostalih pokazatelja uspješnosti.

Autor: Katarina Lasić, Novo Nordisk.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -