Kako može izgledati transformacija odjela financija?

Deloitte u izvještaju iz 2018. godine zaključuje da će financijski procesi u 2025. godini biti većinom automatizirani i da će se očekivanja od financijskih profesionalaca značajno promjeniti. Odjeli financija već su trebali napraviti korake prema promjenama kako bi bili u skladu sa novim povećanim očekivanjima.

Povezano: Kako odjel financija može biti strateški partner u poslovanju?

Svaku transformaciju treba početi sa zašto, kako i što. Transformacija odjela financija za cilj treba imati: kako redizajnirati procese i aktivnosti da se s optimalnim resursima najviše doprinese poslovanju. Transformacija može imati sljedeće korake:

  • definiranje postojećeg i željenog stanja
  • analiza razlika između sadašnjeg i željenog stanja
  • definiranje potrebnih promjena, prioritiziranje, planiranje
  • provođenje
  • follow up

Transformacija odjela financija

Pitanja koja si trebamo postaviti prilikom definiranja željenog stanja su: Koja je vrijednost koju odjel pruža? Koje su potrebe mojih kupaca? Koliko se vremena ulaže na aktivnosti koje kreiraju vrijednost? Kako su potrebe kupaca povezane sa prioritetima odjela financija? Kako se procesi mogu automatizirati i digitalizirati? Koliko se vremena troši na manualne aktivnosti? Imamo li odgovarajuće sisteme? Imamo li odgovarajuće zaposlenike? Koje su nam nove vještine potrebne? Realiziramo li ciljeve iz financijske strategije?

Ovaj dio procesa može potrajati, no nakon toga trebala bi biti jasna lista promjena koje su potrebne ili izazova s kojima se odjel susreće. Značajnije transformacije odjela traju i nekoliko godina, s njima ne treba brzati i treba pažljivo razmotriti sve njene aspekte.

transformacija odjela financija

U zadnjih nekoliko godina financijski odjeli napuštaju tzv. tradicionalni način rada gdje je većina fokusa bila usmjerena na transakcijske manualne poslove i izvještavanje tj. „backward looking“ pristup. Danas sve veći udio rada je i treba biti na pružanju dodatnih uvida i potpore poslovnom odlučivanju i pružanju strateških savjeta tj. „forward looking pristup“.

Povezano: Katarina Lasić počela je raditi već za vrijeme fakulteta što ju je dovelo do pozicije voditeljice financija u međunarodnoj kompaniji

Biti što bolji poslovni partner svojim internim kupcima postaje sve veći fokus odjela financija u mnogim poduzećima. Da bi financijski profesionalci u tome bili što uspješniji i imali što više vremena za taj prioritet zasigurno je potrebno transformirati odjel kako bi glavni fokus odjela bio prioritiziranje aktivnosti koje donose novu vrijednost poduzećima.

Kod samog provođenja transformacije treba ustanoviti postoje li procesi koji se mogu elimininirati, standardizirati ili simplificirati. To su sigurno procesi gdje ima više manualnog rada i na koje se troši mnogo vremena (transakcijski poslovi, interne kontrole, izvještavanje i sl.). Ti poslovi se mogu povjeriti vanjskim partnerima (outsoursing) ili se mogu osnovati interni centari pružanja usluga (npr. za transakcijske poslove). Što se tiče automatiziracije i digitalizacije, mogućnosti su zaista široke, od razvoja internih aplikacija, integracija poslovnih sistema, razvoja jednostavnog i brzog izvještavanja, alata za data visualisation itd. Treba razmotriti sve aktivnosti koje su moguće da bi se na najbolji mogući odgovorilo na na zahtjeve internih kupaca, ali i eksterne zahtjeve.

Povezano: Proglašene ovogodišnje buduće liderice iz sektora financija!

Krajnji rezultat svih navedenih promjena će biti zasigurno biti fokus na stvaranje nove vrijednosti odjela, a time i fokus na ostvarenje ciljeva poduzeća – sa ciljem boljeg finance business partner odnosa.

Autorica članka je Katarina Lasić, Novo Nordisk.

Foto: Burst, Pixabay.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -