LinkedIn post podijelio stavove: Zaposlena majka – heroina ili žrtva?

Nedavno objavljen post na LinkedInu potaknuo je lavinu komentara. A u postu? Jednostavna, a dirljiva fotografija majke koja radi kao dostavljačica, i uza se ima dvoje male djece. Slika bi se mogla analizirati na različite načine – je li dovoljno svijetla ili tamna, kakva je kompozicija, u kakvom su stanju boje, može li se reći da je to kvalitetna fotografija? Ipak, pitanja kvalitete fotografije uopće se nitko nije doticao. Komentari su krenuli u sasvim drugom smjeru.


Tko je žena s fotografije?

Pojavili su se oni koji su se pitali odakle je majka došla i… kamo ide? Može li ona stvarno dostavljati s dvoje male djece? Pa nema super moći. A kad bi to nekako i uspjela, zašto bi se vozila u podzemnoj – ta ne radi se o najbržem načinu dostavljanja. Možda ih vodi u vrtić? Možda ih je tek pokupila iz vrtića i vozi se kući. Mogućnosti su bezbrojne. Dok su se neki odavali maštanju o tajnom životu te super žene, u komentarima se polako počela stvarati podjela.


‘Heroina, ali trebala bi biti zbrinuta’

Dok su jedni pisali ‘Heroina’ ili ‘Majka borac’, drugi su krenuli u suprotnom smjeru. „Kakva crna heroina….. ova mlada žena je očajna majka bez izbora. Pođoše mi suze….“, napisala je jedna gospođa, a „majke trebaju biti zbrinute dok su im djeca ovako mala“, pisalo je u drugom komentaru.

Čitava se problematika može sažeti u jednom komentaru.

U komentaru su jasno napadnute zaposlene žene kao one koje ‘zanemaruju djecu’ i odaju se ‘lječenju svojih kompleksa’, koje ‘neće dojiti bebu’ i koje ‘ugrožavaju svoje dijete’. Izrazito uvredljivi komentari ove osobe potvrđuju sramotne stavove mnogih u današnjem društvu. Na zaposlene žene se gleda kao na buntovnice koje nije briga za druge, i koje zanemaruju svoju djecu. Neobično je da se za očeve to ne govori, već se smatra da je majka ‘ta koja bi trebala imati interes svoga djeteta kao prvi prioritet’. Zašto očevima interes djeteta ne bi trebao biti prioritet?


Pročitajte više: Gary Vaynerchuk: “Očevi koji ostaju s djecom su najmuževniji!”Djeci je važno mamino zdravlje

Dok pojedinci ističu kako bi se majke trebale odreći vlastitog postojanja jer to ‘garantira’ zdravlje djeteta, zaboravlja se spomenuti da je za mentalno zdravlje djeteta ključno mentalno zdravlje majke. Kad je majka sretna i ispunjena, i dijete će biti. Jer će jedino tada moći biti dobar roditelj svojem djetetu. Dokle god majka sjedi kod kuće u anksioznosti i depresiji, pretrpana i bez minute odmora, bez mogućnosti da se kreativno izrazi i bez svijesti o vlastitoj vrijednosti, ni dijete neće naučiti kanalizirati svoje emocije.

Prije nego kao društvo krenemo s optuživanjem majki za nebrigu i za bježanje od majčinstva, razmislimo o žrtvi koju te žene svaki dan rade. O strahovima koji ih prate kad nisu sa svojom djecom, o brizi i osjećaju krivnje. Razmislimo o tome kako se od majki očekuje i javno izražava da moraju biti zbrinute i da trebaju ostati kod kuće, a od muškaraca se to ne očekuje. Zašto nema rasprave o očevima koji napuštaju svoje šestomjesečno dijete da bi išli raditi? A što je s očevima koji radije napreduju u karijeri nego da provode više vremena sa svojom djecom? Razmislite.

Foto: LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -