Gary Vaynerchuk: “Očevi koji ostaju s djecom su najmuževniji!”

Iako su u društvu sve više prihvaćeni, očevi koji ostaju kod kuće s djecom i dalje se nalaze na meti kritika ili predrasuda. Zbog negativnih se komentara ovi očevi mogu osjećati kao autsajderi u svijetu u kojemu je uloga odgoja djece još uvijek stereotipno pripisana majkama. Načini na koji se očevi nose s takvim primjedbama može im pomoći kako bi se ugodnije osjećali u toj ulozi.

Jedna od najčešćih tvrdnji o očevima koji ostaju kod kuće je ta da nemaju izbora, i da bi radije bili u uredu. Rodni stereotipi su, htjeli mi to ili ne, duboko ukorijenjeni i u moderno društvo. Međutim, postoje muškarci koji ne žele biti zaglavljeni u uredu cijeli dan i radije bi proveli dan brinući se o djeci, kao što postoje i žene koje unatoč djeci žele graditi svoju karijeru. Problem je u tome što se današnje društvo prema ženama koje biraju vratiti se na posao ponaša kao da to znači da ne žele provoditi vrijeme s djecom. Zanemaruje se kompleksnost obiteljskih odnosa i činjenica da su očevi koji ostaju s djecom tu odluku vjerojatno donijeli kompromisno.

Povezano: Hoće li zbog muža Serene Williams i hrvatski očevi češće na rodiljni dopust?

Američki poduzetnik Gary Vaynerchuk progovorio o rodnim stereotipima

“Mislim da bi omjer majki i očeva koji ostaju kod kuće odgajati djecu trebao biti 50:50”, izjavio je bjelorusko-američki poduzetnik i autor Gary Vaynerchuk. “Moramo promijeniti pogled na uspjeh. Trenutno znam oko tridesetak veza u kojima je majka koja ostaje kod kuće zapravo “alpha” i financijska snaga obitelji, a muškarac je brižan i emocionalno inteligentan. Društvene norme i očekivanja takve parove čine nesretnima.”

Povezano: Samohrani otac savjetuje drugim očevima kako urediti kosu svojim kćerima

Još jedna stvar s kojom se očevi nerijetko susreću su neželjeni savjeti. “Kako si ih to obukao? Zašto si im dao te čokoladice?” Sve dok jednog dana ne čuju izjavu da bi djetetu bilo bolje ili lakše s majkom. Zašto? Zašto u javnosti prevladava mišljenje da se muškarac ne može kompetentno brinuti o djetetu? Mame se sigurno susreću sa sličnim komentarima, i ne možemo znati tko se s njima češće susreće. “Stigmatiziranje je najgora stvar”, dodaje Vaynerchuk.

očevi koji ostaju s djecom

“Nije dovoljno muževan”

Ovo je izvor svih predrasuda – odgoj djece je ženski posao. Muškarci bi trebali prehranjivati svoju obitelj. Ove neprimjerene izjave su dovoljne da učine osobu nesigurnom. Koliko god suludo zvučalo, teško je zanemariti ovakve izjave kada se radi o već i tako izoliranoj ulozi. “Sadašnji omjer žena i muškaraca koji ostaju doma brinuti se za djecu je 95:5”, ističe Vaynerchuk. “Muškarci bi trebali ohrabrivati druge muškarce koji se odluče za taj korak, a ne ih ismijavati. Svi bismo se zasigurno šalili na račun našeg prijatelja koji je skupio hrabrost ostati kod kuće s djecom, a to je krivo. Biti samouvjeren i raditi ono što te usrećuje unatoč predrasudama je najmuževnija stvar.”

Povezano: Ashton Kutcher traži da su stolovi za previjanje beba dostupni i očevima

Biti full-time otac ili majka zahtijeva puno odlučnosti i pribranost. To je posao koji ne prestaje u 17 sati ili za vikend, i ako niste cijelo vrijeme na nogama, živog će vas pojesti. I da ne zaboravimo – trebat će vam i motivacija kako biste se nosili sa zabludama našeg “modernog” društva.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -