Pitate se čemu LinkedIn Story? Dvije marketinške stručnjakinje su nam otkrile kako ih koristiti!

Nakon što su Snapchat, Instagram i Facebook uveli Storyje, trendu se pridružio i LinkedIn. LinkedIn se oduvijek smatrao “ozbiljnom poslovnom” platformom, za razliku od Snapchata, Instagrama i Facebooka o kojima se uvijek govorilo u opuštenijem tonu. Postavlja se pitanje – što za tvrtke i brendove znači LinkedIn Story?

“Bilo je nekako normalno i uobičajeno da se LinkedIn odlučio uvesti već poznatu funkciju Stories na svoju mrežu. I sama koristim tu funkciju na obje platforme, pa sam joj se radovala i na Linkedinu”, otkrila nam je LinkedIn trenerica Mariann Makrai.

Korisnici u Storyje mogu dodati tekst, označiti druge profile, postavljati ankete i dodati niz naljepnica ili gifova. Pratitelji mogu poslati Story putem izravne poruke, olakšavajući brze i ležerne razgovore na platformi.

Viši direktor LinkedIn za upravljanje proizvodima, Pete Davies, objasnio je kako će format biti izvrstan za poticanje bolje komunikacije na platformi.


Pročitajte više: LinkedIn trikovi kojima ćete privući regrutere i povećati posjećenost svog profila!


“Prošle godine počeli smo promišljati o tome kako bi značajka Storyja mogla izgledati u profesionalnom kontekstu”, rekao je Davies. Objasnio je zašto je ovom laganom i zabavnom načinu dijeljenja ažuriranja mjesto na LinkedInu koliko i na drugim platformama.

Korisnici radije dijele trenutak, nego objave koje će se zadržati

“Ponekad tražimo način da se povežemo, nasmijemo s kolegama i krenemo dalje.” Preokret LinkedIna sa Storyjima ukazuje na to koliko su daleko društveni mediji evoluirali otkako se Facebook centralizirao 2006. godine.

“Ne koriste svi Stories na taj način, a mislim da bi trebalo napraviti distinkciju između onog što ulazi u Stories i onog što stavljate u svoj post”, smatra Mariann Makrai

LinkedIn Stories brz je i zanimljiv način za dijeljenje poslovnih novosti na LinkedInu. Slično kao i Instagram Stories, ova značajka omogućuje korisnicima dijeljenje slika ili videozapisa koji traju samo 24 sata.

Storyji su novo pravilo, a korisnici radije “dijele trenutak”, ne obvezujući se na zadržavanje sadržaja. To se uklapa u trend prisutan na Instagramu posljednjih nekoliko godina, a ljudi manje objavljuju na svojim feedovima. Nedavna studija s Fohrom otkrila je da influenceri sada na svojim feedovima objavljuju za trećinu manje nego 2016. godine.

Što to znači za brendove?

Ova će značajka pružiti novi, privremeni način dijeljenja informacija s profesionalno orijentiranom publikom. Iako bi se mnogima mogao svidjeti još jedan kanal za samopromociju u smislu fizičkog izgleda, postoji puno načina da ga pretvorite u novu kreativnu priliku koja podržava vaše poslovne ciljeve. Naučite dizajnirati Storyje koji osvajaju vašu publiku!

4 načina za uključivanje LinkedIn Storyja u vašu marketinšku strategiju

Slično kao i Instagram, LinkedIn Storyji predstavljaju priliku za stvaranje snažnijeg, ugodnijeg dijaloga s publikom.

“Mislim da je to sjajan potez, mada kopiranje. Prvenstveno zbog toga što ambiciozni korisnici i vlasnici profila na Linkedinu mogu dobiti na većoj vidljivosti. Tu mogu staviti svoje najave, sve što se novo događa na profesionalnom planu te privući nove suradnike ili klijente.”, smatra Mariann Makrai.

No prije nego što skočite ravno u svoju novu strategiju sadržaja za LinkedIn Story, vrijedi razmisliti s kime razgovarate i zašto želite privući njihovu pažnju.

Razumijevanje publike s kojom razgovarate, onoga što ih zanima i onoga što želite postići, pomoći će u oblikovanju vaše strategije sadržaja i održavanju uspješnog puta!

Pošto je jedna objava na Storyju limitirana u sekundama, stavite li samo jednu, brzo će promaknuti publici. Savjet Mariann Makrai po tom pitanju je da stavite istu objavu, varirajući pritom u prikazu, u smislu dodavanja drugih fotografija, drugačijeg “wordinga”.

“Duplicirajte poruku ili sadržaj, ali neka pakiranje bude malo drugačije.”

Donosimo 4 načina kako koristiti LinkedIn Storyje za svoju marketinšku strategiju:

Potaknite poslovne vođe da dijele savjete

LinkedIn je ogromna platforma za profesionalce, a ovaj novi format izvrstan je način da svoje vlastito znanje prikažete na zabavan i zanimljiv način.

“Mislim da će LinkedIn Stories pridonijeti boljoj atmosferi na LinkedInu”, smatra Edita Gombović, stručnjakinja za digitalni marketing.

Bilo da se radi o savjetima vašeg HR tima, brzom pregledu industrije ili uputama za kreativni dizajn, dijeljenje korisnih savjeta siguran je način privlačenja pažnje vaše publike.


Pročitajte više: Ključne stvari koje (ne)će vašu LinkedIn objavu učiniti viralnom


Imajte na umu da vaš sadržaj mora biti prilagođen brzoj i “pitkoj” prirodi Storyja. Primjerice, dijelite li “5 savjeta o profesionalnom umrežavanju”, možda ćete htjeti pripremiti 5 slajdova za umetanje u svoj video sadržaj, tako da sadržaj bude pregledan!

Podijelite ažuriranja događaja u stvarnom vremenu

LinkedIn Storyji imaju kratak životni vijek, što ih čini savršenima za dijeljenje uživo s mjesta događanja.

Od najava velikih tvrtki do ceremonija dodjele nagrada, dijeljenje isječaka s događaja uživo na Storyjima može biti izvrstan način da pokažete što se događa u vašoj tvrtki.

Organizirajte pitanja i odgovore

Baš kao i Instagram Story, LinkedIn Story pruža sjajan način da na društvenim mrežama pokažete autentičniju i “topliju” stranu svog branda.

“Baš kao i Facebook Stories, LinkedIn Stories pružaju sjajan način da se na društvenim mrežama pokaže ljudskija, autentičnija strana brenda”, rekla je Edita Gombović.

Dijeljenje pitanja i odgovora na Storyjima dat će vam povratnu informaciju o vašem profilu kupaca ili klijenata, što je sjajan način da podijelite Story o svojoj marki i pomognete u izgradnji afiniteta prema brendu.

Da biste skupili pitanja za svoju anketu, pozovite svoju publiku unaprijed da reagira. To možete učiniti putem izravnih poruka ili preko klasične LinkedIn objave.

Najavite robnu marku i vijesti o proizvodima

Ako ste jedan od prvih nekoliko brendova koji koriste LinkedIn Storyje, velika je vjerojatnost da ćete sa svojom publikom na LinkedInu steći ogromnu količinu dodatne komunikacije.

Imajući to na umu, mogla bi biti dobra ideja koristiti mogućnost Storyja za dijeljenje svih važnih ažuriranja branda – čak i ako ste već podijelili klasične objave o ažuriranju.

“Smatrajte Stories svojim izlogom u koji stavljate najnovija postignuća i događaje na koje pozivate druge”, rekla je Mariann Makrai.

Objava u Stories je limitirana u sekundama. Ako stavite samo jednu objavu, brzo to promakne drugima.

Moj savjet je stavite istu objavu, ali varirajte malo u prikazu – druge fotke, malo drugačiji wording, duplicirajte poruku ili sadržaj, ali neka je pakiranje malo drugačije. Tako će se vijest moći bolje sagledati.

Foto: Getlighthouse, PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -