Jesu li grupe za ljetni vrtić male zato što za njima nema potrebe ili je problem negdje drugdje?

Pitanje ljetnih vrtića poteže se svake godine. Gdje je i kako organiziran ljetni vrtić, može li dijete ipak rodbini na čuvanje, kako drugima objasniti da nemaju svi roditelji izbora i da je vrtić najjednostavnija opcija…

Na svojem smo LinkedIn profilu tako objavile kratku anketu u kojoj smo pratitelje upitale idu li njihova djeca u dežurni ljetni vrtić. Od 217 glasova, njih 63% bilo je – da. Većina naših pratitelja, dakle, radi cijelo ljeto, te se svake godine suočavaju s gore navedenim pitanjima, što je za mnoge uistinu neugodna tema.

Kamo ljeti s djetetom ako radite?

Elena Vian Projić, marketinška stručnjakinja i blogerica, podijelila je s nama kako ona i njezin muž rade puno radno vrijeme kroz cijelu godinu.

“Nemamo baka servis. Naša djevojčica ide u privatni vrtić u Splitu,” otkriva. “Ovo je sada već druga godina dežurstva, drugo dugo toplo ljeto koje moja djevojčica provodi u vrtiću. Sreća u nesreći je to što u naš vrtić idu većinom djeca zaposlenih roditelja, što je njena skupina ostala više-manje jednaka, što je uvijek jedna ‘poznata’ teta u smjeni i dežurstvo je i fizički u njenom vrtiću.”

Djeci nije svejedno mijenjati vrtićku grupu svako ljeto, stoga je svakako dobro što postoji mogućnost da je okruženo što većim brojem poznatih ljudi, naročito uzevši u obzir da bi i roditelji i djeca preferirali da djeca ostaju kod kuće.

“Mnoga djeca i ljeti moraju u vrtić jer mama i tata ne mogu cijelo ljeto na odmor. Djeca imaju pravo na ljetno dežurstvo u vrtiću. Teško je očekivati, da se roditelji svakog ljeta mogu i moraju snalaziti s tetama, bakama i djedovima,” izjavila je tako Marijana Sumpor, članica Gradske skupštine i predsjednica Odbora za gospodarski razvoj.

Činjenica je da nemaju svi roditelji mogućnost ostavljanja djece članovima obitelji ili slanja u kampove, stoga je važno održati ljetna dežurstva u vrtićima bez pritiska na roditelje da ih izbjegnu koliko mogu.

“Svako ljeto raste nervoza kada tete u vrtićima podjele ankete roditeljima za ljetno dežurstvo,” primjećuje Sumpor i dodaje kako je bilo kakva stigmatizacija roditelja koji svoju djecu ljeti šalju u vrtić neprihvatljiva.


Pročitajte više: Niste uspjeli upisati dijete u vrtić? Ove opcije imate


Koliko roditelja vrtićke djece zaista radi?

“Nevjerojatno mi je da veliki broj roditelja od 30. lipnja pa sve do početka rujna nema potrebu za vrtićem, pa da zato imamo tako malo dežurnih skupina. Pogotovo kada je riječ o velikom gradu kao što je Split. Zapravo nevjerojatno je da, pri upisima u jaslice i vrtić, svi su magično zaposleni, samo kako bi imali prednost pri upisu, a onda kasnije sam ja jedini roditelj koji svoje dijete kupi iza 16h i moja je djevojčica uvijek zadnja u skupini,” primjećuje Vian Projić. “Nitko ne kontrolira jesu li roditelji koji prijavljuju djecu stvarno ili fiktivno zaposleni.”

Roditelji se osjećaju kao da smetaju tetama u vrtiću bez obzira na to što je čuvanje djece njihov posao i što po djecu dolaze unutar radnog vremena. Daleko od toga da je to krivica teta u vrtiću – to je problem organizirane skrbi i društva koje stigmatizira roditelje koji ne mogu cijelo ljeto provesti s djetetom, po mogućnosti na odmoru.

“Pitanje ljetnih dežurstava je prije svega pitanje organizacije vrtića, njihovog odnosa s Gradskim upravom ukoliko postoje poteškoće u osiguravanju osnovnih uvjeta rada, te mogućeg lošeg ponašanja pojedinaca u sustavu,” dodaje Sumpor.

Zaposlenost roditelja tako ne bi trebala biti jedini faktor prema kojemu bi roditelji ostvarivali pravo na vrtić za djecu, no zbog loše organizacije, a u nekim gradovima i premalog broja otvorenih mjesta za djecu, to uistinu ostaje primarni kriterij za upis.

“Radili ili ne radili roditelji, svako dijete ima pravo dobiti vrtić, ali postoji razlog zašto djeca zaposlenih roditelja imaju prednost – a to je jer oni nemaju gdje s djetetom,” ističe Vian Projić. “Neki gradovi i općine, kao primjerice grad Umag, imaju dobro posloženu priču s vrtićima i nemaju problema ni s upisima ni s cijenama. Vrtić je besplatan. Neki gradovi, kao grad Split, ove godine nisu upisali u vrtić preko 500 djece.”


Pročitajte više: Vrtići diljem Hrvatske najavljuju dulje radno vrijeme, ali treba produljiti rad vrtića i tijekom turističke sezone


Problem društva u cjelosti

“Znam da je ovo veliki problem na razini cijele države koja kada je riječ o pronatalitetnim politikama priča isključivo o naknadama, a ne o onome što je zapravo puno važnije: jaslice, vrtići, škole,” pojašnjava Vian Projić u čemu zaista leži problem. “Osiguran povratak majke na radno mjesto. Osiguran napredak žena u poslovnom svijetu. Pritisak na tate kako bi i oni uzimali dio rodiljnog ili roditeljskog dopusta na sebe, i vidjeli što to znači ostati kod kuće s bebom. Od teme vrtića završila sam na temi hrvatskog patrijarhalnog društva, ali nažalost jedno vuče drugo.”

Dok god se žene gleda kao primarne roditelje, upravo će majke snositi velik dio stigme zbog toga što ljeti rade umjesto da dijete povuku iz vrtića. One iste majke koje su na razgovorima doživjele pitanja o planiranju obitelji.

Također je važno dodati da nije zaposlenost jedini razlog iz kojega je roditelju potrebna pomoć vrtića. Kronično bolesni roditelji ili roditelji s invaliditetom također trebaju dodatnu pomoć pri brizi za djecu s obzirom na povećanu brigu o samima sebi.

“Mi zaposleni roditelji, bez baka servisa, i dalje imamo samo ljetna dežurstva, dva tjedna godišnjeg i nerijetko mrke poglede jer ‘i djeca se moraju odmoriti,'” zaključuje Vian Projić.

Foto: Canva / LinkedIn Elena Vian Projić / LinkedIn Marijana Sumpor

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -