Niste uspjeli upisati dijete u vrtić? Ove opcije imate

Na svojem smo LinkedIn profilu objavile anketu u kojoj vas pitamo jeste li dijete uspjele upisati u vrtić. Čak 60% vas odgovorilo je: “Ne.” Očito je u pitanju vrlo velika brojka koja za sobom povlači pitanje – što sad?


Srećom, postoje i druge opcije za čuvanje djece koje nisu vrtići, poput ostavljanja djeteta na brizi kod bake i djeda. Uz to, moguće je unajmiti dadilju koja ima svoj obrt. O čemu se zapravo radi?

Deseci obrta za čuvanje djece


Obiteljsko čuvanje djece (OČD) je skrb o manjoj grupi djece u vlastitom stambenom ili iznajmljenom prostoru osobe (dadilje) koja je završila osposobljavanje za dadilje, studij predškolskog odgoja ili neki od srodnih studija. Dadilja uz sebe može zaposliti pomoćnu ili drugu dadilju, objašnjava Hrvatska udruga dadilja. Samo u Zagrebu i okolici postoje 53 takva obrta za čuvanje.


Pročitajte više: Šibenskim poduzetnicama u jeku sezone vrtići rade smanjenim kapacitetom!


Upisi u vrtić ili najam dadilje?


Ukoliko ste poduzetnica, možete sebi kao i drugim zaposlenicima refundirati trošak čuvanja djece. To može biti i dobar način nagrađivanja zaposlenika jer se radi o neoporezivim primicima.

Isto vrijedi ako ste zaposlenica. Ništa vas ne košta da poslodavca pitate da li bi vam umjesto povišice financirao trošak čuvanja djeteta.

Pri unajmljivanju ovakve usluge, prema pravilniku poreza na dohodak, poslodavac može preuzeti troškove predškolskog odgoja djece, kao porezno priznati trošak, tumači financijska savjetnica Renata Lončarić. „Naknada podrazumijeva osnovne troškove vrtića, ustanova i fizičkih osoba (obrta) koji su registrirani za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja ali i koji imaju dozvolu za rad od strane nadležnog ministarstva“, navodi Lončarić. Dodaje pritom da to podrazumijeva da osoba koja se unajmljuje ispunjava zakonom određene uvjete za rad s predškolskom djecom.

„Poslodavac naknadu može uplatiti na račun vrtića i dr. ustanove prema ugovoru, uplatnici i sl. ili refundirati djelatniku uz dokaz o plaćanju troškova od strane djelatnika“, objašnjava.

Naknada poslodavca


No, naknada ne uključuje dodatne aktivnosti, kao što je npr. učenje stranog jezika, sportske aktivnosti u sklopu vrtića i sl. Također, važno je napomenuti da naknadu za isti trošak ne mogu koristiti oba roditelja, te da djelatnik koji koristi pogodnost poslodavcu daje izjavu koji roditelj koristi pogodnost.


Moguće je zaposliti i osobu koja nema registrirani obrt. „Fizička osoba može zaposliti drugu fizičku osobu (kao dadilju), plaćati joj doprinose, prijaviti na mirovinsko, ali za to ne može dobiti plaćenu naknadu od poslodavca“, zaključuje Lončarić.


Pročitajte više: Vrtići diljem Hrvatske najavljuju dulje radno vrijeme, ali treba produljiti rad vrtića i tijekom turističke sezone!


Rijeka sufinancira čuvanje djece


Kako bi što veći broj djece bio obuhvaćen programom predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi djece rane i predškolske dobi, grad Rijeka od 1. siječnja sufinancira čuvanje djece u obrtima registriranim za obavljanje djelatnosti dadilja, stoji na njihovim mrežnim stranicama.

Foto: Canva/LinkedIn Renata Lončarić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -