Što je maca prah i zašto ga trebate uvesti u prehranu?

Današnji način života na mnogo je razina nezdrav. Iz tog razloga se u posljednjih nekoliko godina podiže svijest o važnosti tjelovježbe i zdrave prehrane, a pojavili su se i razni dodaci prehrani. Jedan od najpopularnijih dodataka je maca prah, a evo i zašto!


Pročitajte više: Zašto trebate uvrstiti đumbir u svoju prehranu?


Maca prah

Biljka maca (Lepidium meyenii) porijeklom je iz Perua, a dostupna je najčešće u obliku praha i drugim vrstama dodataka prehrani. Korijen ove biljke tradicionalno se koristi za jačanje plodnosti i libida, a maca podiže razinu energije i izdržljivost.

Uglavnom raste u Andama u središnjem Peruu, u surovim uvjetima i na vrlo velikim nadmorskim visinama – iznad 4.000 metara. Riječ je zapravo o povrću srodnom brokuli, cvjetači, kupusu i kelju. Maca ima dugu povijest kulinarske i medicinske upotrebe u Peruu, a glavni jestivi dio biljke je korijen.

Korijen mace obično se suši i konzumira u obliku praha, ali dostupan je i u kapsulama i kao tekući ekstrakt. Okus praha korijena mace, koji nekim ljudima ne odgovara, opisan je kao zemljast i orašast. Mnogi ga dodaju u smoothieje, zobene pahuljice i slatke poslastice.

Evo zašto trebate konzumirati maca prah!

Visoko je hranjiv

28 grama praha korijena mace sadrži: 91 kaloriju, od čega: 20 grama ugljikohidrata, 4 grama proteina, 2 grama vlakna, 1 gram masnoće, 133% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, 85% bakra, 23% željeza, 16% kalija, 15% vitamina B6 te 10% mangana.


Pročitajte više: Magnezij: 5 razloga zašto trebate povećati dozu ovog minerala


Osim toga, sadrži razne biljne spojeve, uključujući glukozinolate i polifenole.

Povećava libido

Smanjena seksualna želja često je problem kod odraslih pa je zanimanje za prirodne načine povećavanja libida veliko. Maca se intenzivno prodaje zbog učinkovitosti u povećanju seksualne želje – već nakon šest tjedana konzumacije.

Povećava plodnost kod muškaraca

Kod plodnosti su kvaliteta i količina sperme vrlo važni faktori, a postoje dokazi da korijen mace povećava plodnost kod muškaraca kroz poboljšanje kvalitete sjemena, povećanje količine, broja i pokretljivosti čak i kod neplodnih muškaraca.

Ublažava simptome menopauze

Kada nastupi prirodni pad estrogena, dolazi do niza neugodnih simptoma – valunga, suhe rodnice, promjena raspoloženja, problema sa spavanjem i razdražljivošću. Maca prah ublažava simptome menopauze, uključujući valunge i prekinut san. Osim toga, pomaže u zdravlju kostiju, što je korisno kod žena u menopauzi s obzirom na to da im se nakon menopauze povećava rizik od osteoporoze.


Pročitajte više: Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima!


Poboljšava raspoloženje

Nekoliko je studija, prema Healthline, pokazalo da maca poboljšava raspoloženje smanjujući anksioznost, simptome depresije, posebice kod žena u menopauzi. Maca sadrži flavonoide – biljne spojeve koji su odgovorni za ove psihološke koristi.

Poboljšava sportske performanse i energiju

Prah korijena mace popularan je dodatak prehrani među bodybuilderima i sportašima. Pomaže u jačanju i rastu mišića, energije te poboljšanju izvedbe vježbi. Osim toga, pomaže u povećanju izdržljivosti.

Zaštita od sunca

Kada se nanese na kožu, maca štiti od štetnog utjecaja sunca. Ultraljubičaste zrake uzrokuju oštećenje kože, a maca štiti kožu upravo od šteta kod izloženosti UV zrakama. Zaštitni učinak pripisuje se polifenolnim antioksidansima i glukozinolatima koji se nalaze u maci.

Poboljšava učenje i pamćenje

Maca poboljšava rad mozga. U Peruu se tradicionalno maca koristila za poboljšanje uspjeha djece u školi, a istraživanja su pokazala da poboljšava sposobnosti i mozga sa slabijim pamćenjem.

Kako koristiti maca prah

Macu ćete lako uvrstiti u vašu prehranu. Možete je uzimati kao dodatak prehrani ili ju dodavati u smoothieje, zobene pahuljice, peciva, energetske pločice…

Optimalna doza za primjenu nije određena, međutim, doza praha korijena mace koja se koristi u studijama obično se kreće od 1,5-5 grama dnevno.

Maca prah je dostupan u obliku praha, kapsula od 500 mg ili u obliku tekućeg ekstrakta.

Sigurnost i nuspojave

Maca se općenito smatra sigurnim dodatkom prehrani. Međutim, peruanski starosjedioci vjeruju da konzumiranje svježeg korijena mace može imati negativne zdravstvene učinke i preporučuju kuhanje prije konzumacije.

Uz to, ako imate problema sa štitnjačom, možda biste trebali biti oprezni s macom zato što sadrži goitrogene, tvari koje mogu ometati normalnu funkciju štitnjače.


Pročitajte više: Štitnjača: Kako prepoznati nepravilan rad?


Osim toga, trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati s liječnicima prije konzumiranja maca praha.

Foto: Pexels/Tara Winstead

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -