MacKenzie Scott, suosnivačica Amazona, donirala više od četiri milijarde dolara uslijed pandemije!

Mnogi su uslijed pandemije ostali bez posla, neki i bez krova nad glavom i ponekad se doista čini kao da nema izlaza. Amerikance koji su ostali bez nade, u posljednja četiri mjeseca zasigurno je obradovala MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa i suosnivačica Amazona koja je donirala više od četiri milijarde dolara bankama hrane i fondovima za pomoć u hitnim slučajevima.

U pokretanju najmoćnije tvrtke na svijetu sudjelovala od samih početaka

Dok je Jeff Bezos iz garaže izgradio Amazon u jednu od najmoćnijih tvrtki na svijetu te postao najbogatiji čovjek, svijet je vrlo malo znao o njegovoj supruzi MacKezie, spisateljici romana i majci četvero djece, koja je u pokretanju Amazona pomagala od samih početaka, a nekako je uspjela ostati u sjeni. Čak i nakon što se par prošle godine razveo popraćen javnom aferom i skandalom, MacKenzie Scott, bačena u središte pozornosti, ostala je u privatnosti i nedostižna javnosti.

Zavjetovala se kao filantropkinja

Ova nevjerojatna žena koja zauzima 3. mjesto najbogatijih žena na svijetu, prošle se godine kao filantropkinja zavjetovala da će veći dio svog bogatstva donirati kako bi vratila “dug” društvu.


Pročitajte više: Od dna do vrha: Top lista žena koje su same stekle bogatstvo!


Upravo u vrijeme kada je najpotrebnije, MacKenzie je donirala više od 380 dobrotvornih organizacija, a planovi joj se kreću oko brojke od još 6 500 organizacija.

“U skladu sa svime što mi je život darovao, imam ogromnu količinu novca za podijeliti. Moj pristup filantropiji i dalje će biti promišljen. Trebat će i vremena i truda i brige, ali neću čekati. I neću stati dok se sef ne isprazni.”

Ove se godine njezino bogatstvo povećalo za 37,1 milijardi dolara, a slično je i s ostalim milijarderima. U međuvremenu je pandemija utjecala izrazito loše na one koji su otprije bili u teškoj situaciji, a većinom su to bile žene, ljudi crne rase i oni koji žive u siromaštvu.


Pročitajte više: Sanjate svoju milijardu? Milijarderke vam otkrivaju kako to ostvariti!


Donirala bez zahtjeva

Ponukana situacijom, MacKenzie je još u srpnju donirala 1,7 milijardi dolara onima koji se suočavaju s nestašicom hrane, diskriminacijom te visokom stopom siromaštva, pokušavajući skrenuti pozornost na one koji pokreću promjene. Kako bi bila sigurna da je novac dospio u prave ruke, u suradnji s timom savjetnika prošla je stotine e-mailova, telefonskih intervjua te analize podataka o potrebama zajednice.

Za donaciju organizacijama naznačila je da je neograničena, čime primateljima omogućuje da novac koriste kako god im odgovara.

“Neprofitne organizacije ne samo da su kronično podfinancirane, već su i kronično usmjerene sa svoj rad prikupljanjem sredstava i opterećujućim zahtjevima koje im donatori često postavljaju.” Oslobađajući neprofitne skupine tog tereta, MacKenzie se nada da će se organizacije moći usredotočiti na primarni posao – zadovoljavanje potreba onih kojima je potrebno.

Foto: Givingpledge.org, Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -