Maia Sandu, prva predsjednica Moldavije, nema službeni zrakoplov i na odijelo nosi tenisice

Prije nego što je postala prva predsjednica Moldavije u prosincu 2020. Maia Sandu bila je predsjednica moldavske Vlade. Prva moldavska predsjednica njeguje vrijednosti slobode, zajedništva moldavskog društva i poštenja i bori se protiv korupcije. Otkrivamo kako je Maia Sandu od ekonomske stručnjakinje gradila profesionalnu i političku karijeru i što drugi govore o njoj.

Predsjednica Vlade, pa zemlje

Sandu nema predsjednički zrakoplov, svjesna je da je predsjednica jedne od najsiromašnijih europskih država pa nastoji biti štedljiva i skromna te pažljivo upravljati novcem svojih građana. U srpnju 2012. postala je ministrica obrazovanja u Vladi Republike Moldavije, na toj funkciji bila je do srpnja 2015. U svibnju 2016. osnovala je Stranku akcije i solidarnosti (PAS), stranku desnog centra kojoj je na čelu bila sve do pobjede na predsjedničkim izborima u prosincu 2020 . Od veljače do lipnja 2019. obnašala je dužnost zastupnice u Parlamentu Republike Moldavije, a u lipnju 2019. nakon pobjede njezine Stranke akcije i solidarnosti na izborima, postala je premijerka Moldavije.  Predsjednica moldavske Vlade bila je do studenog 2019, a u prosincu 2020. pobjeđuje na predsjedničkim izborima i postaje prva predsjednica Moldavije“, piše Presedinte.md.

Borba za napredak i protiv korupcije

Maia Sandu je nakon što je preuzela dužnost predsjednice Moldavije kazala da svi zajedno trebaju raditi na preobrazbi Moldavije. Najavila je borbu protiv korupcije i izgradnju društva u kojem će svi građani Moldavije imati zajamčena prava i slobode bez obzira na etničku ili drugu pripadnost.

„Gradit ćemo Moldaviju u kojoj će se sigurnim osjećati sve etničke grupe i u kojoj će imati sve slobode, uključujući i slobodu jezika. Izgradit ćemo zemlju u kojoj će na ključne funkcije biti postavljeni sposobni ljudi, bez obzira na njihovo etničko porijeklo“, poručila je Sandu u Kišinjevu.

Najavivši uravnoteženu vanjsku politiku Moldavije, Sandu je kazala da će raditi u interesu države i svih njenih građana i u tom kontekstu graditi konstruktivni dijalog sa svima, uključujući i Rumunjsku, Ukrajinu, Europsku uniju, Rusiju i Sjedinjene Američke Države, piše Al Jazeera.


Pročitajte više: Švedska i Finska ulaze u NATO i to na čelu s dvije žene!


Druga najkul predsjednica u Europi

 „Ovo je Maia Sandu, predsjednica Moldavije. Naša predsjednica. Vjerojatno druga najkul predsjednica u Europi (nakon Zelenskog). Danas je odletjela u Bruxelles kako bi upoznala Macrona i druge velike igrače. Ona nema predsjednički avion, niti ide privatnim avionom. Čak ni poslovnom klasom s običnim zrakoplovnim prijevoznikom. Zapravo, ona ide s niskobudžetnim avioprijevoznikom koji će joj ponuditi sendvič od 3 eura za ručak. Gotovina ili kartica. Da ne bude dvojbi, nije vrijeme za izbore, a niti za neki podmukli, populistički fotošop jer je uvijek bila vrlo štedljiva s novcem poreznih obveznika i nerazvijenom ekonomijom bez puno publiciteta. Također, Osoba je visokog integriteta, dobra je u svom poslu i diplomirala je na Sveučilištu Harvard. U dobrim smo rukama“, piše Vasile Tofan na LinkedInu.

Mnogi Moldavci smatraju Sandu, bivšu ekonomisticu Svjetske banke, “simbolom promjene” te integriteta što je rijedak adut u političkom sustavu izjedenom korupcijom, ističe politolog Aleksej Tulbure, a prenosi Tportal.


Pročitajte više: Ministrice obrane začudo nisu rijetkost, ovo su žene koje su se probile u ovu najčvršću mušku utvrdu


Zamrznuti sukob oko statusa Pridnjestrovlja

Moldaviju, bivšu sovjetsku republiku smještenu između Ukrajine i Rumunjske, od stjecanja neovisnosti 1991. potresaju političke krize, a proteklih godina i skandali zbog korupcije, uključujući nestanak milijardi dolara iz bankarskog sustava.

Moldavija mora riješiti i zamrznuti sukob oko statusa Pridnjestrovlja, separatističkog teritorija koji ima podršku Moskve. Stanovnici te regije povijesno su podijeljeni te je dio prozapadno orijentiran i teži Europskoj uniji, a drugi Rusiji.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -