Ministrice obrane začudo nisu rijetkost, ovo su žene koje su se probile u ovu najčvršću mušku utvrdu

Ministarstva obrane zapadnih zemalja odavno nisu rezervirana samo za muškarce. Njima sve češće upravljaju žene. To nosi i određene promjene.

Tako je Norveška prva zemlja u svijetu koja se može pohvaliti time da ima jedinicu specijalnih postrojbi sastavljenu isključivo od žena. Ideja o osnivanju ove jedinice nastala je upravo u vrijeme kada je ministarstvo obrane vodila jedna žena. Riječ je o Anne-Grete Hjelle Strøm-Erichsen.

Štoviše, naslijedila ju je žena – Ine Marie Eriksen Søreide. Za vrijeme Ine Marie, spomenuta specijalna jedinica je zaživjela, no svakako treba reći i to da je u Norveškoj još osamdesetih godina prošlog stoljeća ženama dozvoljeno služenje vojnog roka. Norveška je ujedno i prva zemlja NATO saveza koja je uvela obvezno služenje vojnog roka za žene.

Ministrice obrane u muškoj utvrdi

Iako samo švedska ministrica obrane ima vojno iskustvo, iskustva ostalih žena s ovog popisa nisu za odbaciti. Sve su to redom političarke koje su već dugi niz godina na sceni, a osim titule ministrice obrane, u svojoj su bogatoj političkoj karijeri nosile i titulu ministrice nekih drugih resora.

Nije mala stvar ni to da je mreža ministara obrane u Europskoj uniji jedna od najstarijih i najčvršćih muških utvrda koja postoji. Žene s ovog popisa, uspjele su je srušiti i zavladati ministarstvom, u kojem se, usput budi rečeno, najčešće vrti najviše novca. Norveška je primjerice imala uzastopni niz ministrica obrane od 1999. do 2017. godine, a to je država sa sedmim najvećim vojnim budžetom u Europi.

Svakako treba istaknuti i to da u mnogim europskim zemljama, pogotovo primjerice u Njemačkoj, činjenica da ste ministar ili ministrica obrane nosi veliku težinu, a osoba na ovoj poziciji smatra se itekako utjecajnom i vrijednom poštovanja.


Pročitajte više: Žene u vojsci, u borbu, ali bez priznanja


Hit na Twitteru

Iza sebe imaju vrhunsko obrazovanje, a neke od njih nisu samo političarke, već su i odvjetnice, odnosno sutkinje. Niti jedna od njih nikada nije sudjelovala u nekom skandalu, a neke od njih opet je naslijedila žena. To će reći da su svojim radom zaslužile povjerenje i odobravanje ne samo svojih sugrađana, već i muškaraca u politici.

Štoviše, možemo reći da su ministrice obrane postale pravi hit u svijetu. To nikada nije bilo očito kao 2014. Tadašnje ministrice obrane Norveške, Švedske i Nizozemske okupile su se kako bi dočekale svoju novu kolegicu, njemačku ministricu obrane Ursulu von der Leyen. Smjestile su na klupu i od prisutnih su tražile da ih fotografiraju.

Nisu ni znale da će ova fotografija obilježiti povijest. Ista je uskoro završila na Twitteru, a u manje od 24 sata pogledana je više od milijun puta.

No, žene s ove kultne fotografije nisu izoliran slučaj. Začudit ćete se kad vidite koliko je žena obnašalo te i dalje obnaša funkciju ministrice obrane.


Pročitajte više: Aida Hadžialić – od izbjeglice do švedske ministrice


One su bile, a neke još jesu ministrice obrane

Anne-Grete Hjelle Strøm-Erichsen

Ova vitalna 73-godišnjakinja, inače političarka Laburističke stranke, obnašala je dužnost ministrice obrane čak dva puta. Njezin prvi mandat trajao je od 2005. do 2009., a drugi od 2012. do 2013. Također je obnašala dužnost ministrice zdravstva i skrbi od 2009. do 2012. Pred kraj njezinog drugog mandata kao ministrice obrane, donesena je odluka o osnivanju jedinice za posebne namjene sastavljene isključivo od žena. Jedinica je uvedena 2015. pod njezinom nasljednicom, Ine Eriksen Søreide.

Ine Marie Eriksen Søreide

Ova 46-godišnjakinja bila je norveška ministrica obrane od 2013. do 2017. Nakon toga je postala ministrica vanjskih poslova. Tu je funkciju obnašala od 2017. do 2021. Svakako treba istaknuti i to da je bila prva žena na toj funkciji.

Jeanine Antoinette Hennis-Plasschaert

49-godišnja Hennis-Plasschaert nizozemska je političarka i diplomatkinja koja od 2018. obnaša dužnost posebne predstavnice glavnog tajnika za Misiju pomoći Ujedinjenih naroda Iraku. Članica je Narodne stranke za slobodu i demokracija. Titulu ministrice obrane obnašala je od 2102. do 2107.

Ursula von der Leyen

Ova 64-godišnja Njemica mnogo je toga. Ona je političarka i predsjednica Europske komisije od 2019. Ujedno je prva žena na tom položaju u povijesti Europske unije. Također je bila prva njemačka ministrica obrane, a ovu titulu obnašala je od 2013. do 2019., nakon čega ju je naslijedila žena.

Annegret Kramp-Karrenbauer

60-godišnja njemačka političarka bila je ministrica obrane od 2019. do 2021. K tome je bila čelnica Kršćansko-demokratske unije od 2018. do 2021. I nju je naslijedila žena – Christine Lambrecht.

Christine Lambrecht

57-godišnja Christine je njemačka odvjetnica i političarka Socijaldemokratske partije. Od 2021. obnaša dužnost s ministrice obrane. Prethodno je bila ministrica pravosuđa i zaštite, kao i ministrica za obiteljska pitanja.

Karin Märta Elisabeth Enström

56-godišnja Šveđanka je političarka Umjerene stranke. Kao ministrica obrane u švedskoj vladi služila je od 2012. do 2014. Zanimljivo je da je jedino ona na ovom popisu ima vojno iskustvo. Dapače, prije odlaska u politiku bila je profesionalna vojnikinja, a još ima čin satnika švedskih marinaca.

Penny Mordaunt

49-godišnja Penelope Mary Mordaunt političarka je britanske Konzervativne stranke. Od 2021. obnaša dužnost ministrice za Trgovinska politiku. Prethodno je bila ministrica obrane, a kada je 2019. dobila tu čast, bila je prva žena na toj poziciji u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva.

Carme Maria Chacón Piqueras

Carme je bila španjolska odvjetnica, predavačica i političarka koja je bila ministrica obrane od 2008. do 2011. Poznata je i po tome da je postala ministrica dok je bila trudna. Nažalost preminula je 2017. od bolesti srca u dobi od samo 46 godina.

María Margarita Robles Fernández

Španjolska se i dalje može pohvaliti time da ima ministricu obrane. Tu funkciju od 2018. obnaša 66-godišnja sutkinja i političarka María Margarita Robles Fernández. K tome je od 2019. do 2020. obnašala je dužnost v. d. ministrice vanjskih poslova.

Florence Parly

59-godišnja Florence francuska je političarka koja obnaša dužnost ministrice oružanih snaga od 2017. Bivša je članica Socijalističke stranke koju je napustila 2006. Prethodno je bila državna tajnica za proračun od 2000. do 2002.

Radmila Šekerinska Jankovska

49-godišnja makedonska političarka trenutačna je ministrica obrane Republike Sjeverne Makedonije. Ujedno je zamjenica predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Treba reći i to da je liderica makedonske opozicije i predsjednica SDSM-a, jedne od najvećih političkih stranaka u Sjevernoj Makedoniji.

Želja Antunović

I Hrvatska je imala ministricu obrane. Bila je to SDP-ovka Željka Antunović. Ona je ovu funkciju obnašala od 2002. do 2003. Njezino je imenovanje popravilo ugled Hrvatske u svijetu, a pomoglo je i ulasku Hrvatske u NATO.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -