Malala Yousafzai – simbol borbe za obrazovanje

Povijest je prepuna iznimnih žena koje su svojom borbom, žrtvovanjem i ustrajnošću omogućile milijunima žena danas da budu, barem prividno, jednake s muškarcima. No, to su sve odrasle žene, majke, radnice, političarke, znanstvenice, koje se i danas spominju i slave. Malala Yousafzai tek je napunila 16 godina, a već je postala simbol borbe za pravo na obrazovanje za djevojčice.

Malala Yousafzai – simbol borbe za obrazovanje

Ova iznimna Pakistanka, dobitnica brojnih svjetskih nagrada i najmlađa osoba ikad nominirana za Nobelovu nagradu za mir, u svom je kratkom životu već postigla mnogo.

A njena je priča zaista nevjerojatna. S 11 godina, kada njene vršnjakinje u Hrvatskoj još uvijek razmišljaju o igranju i zabavi, a školu uzimaju zdravo za gotovo, Malala je počela pisati dnevnik o životu školarke u pakistanskoj dolini Swat.

‘Možda više nikad neću ići u školu’, rečenica koju je objavila sredinom siječnja 2009. godine, nije rezultat njenog djetinjastog bunta ili odluke da prestane sa školovanjem, već odluke talibana da zatvore sve škole za djevojčice u okrugu Swat. Do tog trenutka već je 150 škola jednostavno bilo razneseno eksplozivom kako bi talibani bili sigurni da se djevojčice neće moći vratiti u školu.

“Obrazovanje je naše temeljno pravo”

I upravo ovdje počinje Malalina borba za pravo ne samo djevojčica, već sve djece svijeta, na obrazovanje i školovanje.

Unatoč prijetnjama kojima su ona i njena obitelj bile izložene, Malala se nastavila zalagati za obrazovanje djevojčica govoreći o tom gorućem pitanju u brojnim televizijskim intervjuima. Svoju je priču ispričala i u dva dokumentarca koji su ono što se događa u Pakistanu pokazali cijelom svjetu.

Njeno zalaganje u javnosti i otvoreno suprotstavljanje talibanskom režimu u kojem žene imaju podčinjenu ulogu, rezultiralo je pokušajem ubojstva dok se autobusom vraćala kući iz škole u listopadu 2012. godine. Ubojica kojeg su angažirali talibani ušao je u autobus i ispalio metak izravno u Malalino lice, pri tome ranivši još dvije djevojčice.

‘Često razmišljam o tome i zamišljam tu situaciju. Čak i ako me pokušaju ubiti, reći ću im da je to što čine krivo, da je obrazovanje naše temeljno pravo’, poručila je nakon atentata Malala.

No, da je pero jače od mača, odnosno metka u ovom slučaju, pokazala je i Malala koja je preživjela pokušaj ubojstva, napustila Pakistan i svoj novi život započela u Velikoj Britaniji.

Malala Yousafzai © European Union 2013 - European Parliament

Pročitajte više: Afganistanke već godinu dana pod vlašću Talibana – Spolni apartheid ili strah od neovisnih žena?


Novi život, ali isti žar

‘Teroristi su mislili da će promijeniti moje ciljeve i zaustaviti moje ambicije, ali ništa se u mome životu nije promijenilo. Osim ovoga: slabost, strah i beznadnost, umrli su. Rodile su se snaga, moć i hrabrost‘, rekla je Malala u svom obraćanju Ujedinjenim narodima u sjedištu UN-a, na svoj 16. rođendan, u srpnju 2013. godine.

Malalinu borbu prepoznale su brojne organizacije u svijetu. Ujedinjeni narodi su 10. studenoga proglasili Malalinim danom u pokušaju da skrenu pozornost na pravo djevojčica na obrazovanje i školovanje, a Pakistan i UNESCO osnovali su Fond Malala za obrazovanje djevojčica.

Europska unija dodijelila joj je Nagradu Sakharov za slobodu misli jer je upravo ona, iz vlastitog iskustva, shvatila vrijednost obrazovanja i njegovu ulogu u očuvanju mira.

Milijuni djevojčica diljem svijeta ne mogu se školovati iz različitih razloga. Neke djevojčice ne mogu upisati više obrazovanje zbog ranog braka, drugima prijete, a neke su i mučene’, istaknula je Malala u svom govoru pred Europskim parlamentom.

‘Snažne nacije nisu one koje imaju oružje, pištolje i bombe, već one koje imaju obrazovano društvo, moralno društvo, u kojem je obrazovanje dostupno svima, a oba spola imaju ista prava’, poručila je 16-godišnjakinja koja je svojim govorom posramila brojne političare.

Iako je ona dobila mogućnost nastaviti svoje obrazovanje, brojne djevojčice diljem svijeta i dalje nemaju tu priliku. Zato Malala nastavlja svoju borbu za pravo ne samo djevojčica, već sve djece na obrazovanje i školovanje.

‘Jedno dijete, jedan učitelj, jedna knjiga, jedna olovka mogu promijeniti svijet’, rekla je Malala jednom prilikom i tako rječito sažela sve za što se borila proteklih godina.

10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava

Malala je samo jedna od stotina pojedinaca koji se svojim primjerom i borbom zalažu za ostvarivanje ljudskih prava i u državama u kojima je pojam ljudskih prava gotovo nepoznat.

Ujedinjeni narodi još su 1948. godine 10. prosinca proglasili Međunarodnim danom ljudskih prava, no iako se gotovo cijeli svijet slaže da su ljudska prava neotuđiva i stiću se samim činom rođenja, još uvijek postoji neslaganje oko toga što su točno ljudska prava.

U sjevernim zemljama Europe, ljudskim pravom, uz pravo na život, slobodu, posao, obitelj, školovanje, smatraju i pristup širokopojasnom internetu, struji i vodi. S druge strane u brojnim se zemljama još uvijek vode debate o pravu na pobačaj i smrtnoj kazni.

Dok god zemlje svijeta ne dogovore skup osnovnih ljudskih prava i obvežu se da će ih štititi i poštivati, događati će se primjeri poput Malalinog koji pokazuju koliko ljudska prava u pojedinim zemljama malo znače.

Foto: © European Union 2013 – European Parliament

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -