Zašto je dobro imati barem jednu mamu u svom timu?

Ako trebate nekoga s jakim organizacijskim sposobnostima, pažnjom za detalje, kreativnošću i sposobnošću rješavanja problema, trebate Mamu.

Imaju sposobnost obavljanja više zadataka poput ninje

Većina zaposlenih majki koje znam nose rasporede nekoliko ljudi u svojoj glavi i upravljaju emocijama i očekivanjima svog tima i svoje obitelji. Nije novost da se pronalaze u mnogim novim ulogama poput osobnog asistenta dijetetu kada sjede iza u autu i zabavljaju ga, hrane, uspavljuju ili dodaju mu igračke dok svi zajedno pokušavaju doći od točke A do točke B.

Mame mogu svašta naučiti

Majke su vješte u pronalaženju onoga što trebaju znati kada to moraju znati. Većina mama može naučiti nove setove vještina i postati stručnjak u rekordnom vremenu. Stoga ne čudi da se mnoge mogu kvalificirati i kao vrsni nutricionisti koje uvijek imaju spreman zdrav obrok za svog mališana; bez obzira na prefeirani izbor djeteta koje ipak najviše voli jesti pijesak i stavljati kamenje u usta.

Mame su strpljive i izvrsne u rješavanju sukoba

Mame su vješte u stalnom odgovaranju na pitanja. Jeste li ikada čuli dijete koje je tek prohodalo da je pedeset puta u danu pitalo “što je to” ili „zašto“? Izvrsne su i u rješavanju sukoba do kojega često zna doći kada pokušavate djetetu objasniti da igračke u parku nisu njegove i da ih ne smije dirati – jer njihovo je bilo sve na svijetu – prije parka ili igraonice.

mama u uredu

Pročitajte više: Kako se suočiti sa svakodnevnim odlukama? Odgovor je – razmišljaj kao majka


Mame su izvrsne voditeljice projekata

Mame su majstori u upravljanju projektima. Stručnjaci su za pronalaženje zabavnih stvari za rođendane ili ljetne praznike. Također, izvrsno se snalaze u životno opasnim situacijama poput odlaska frizeru kada pomno prate putanju škara i brinu hoće li vas frizerka ubosti pa, ako hoće, koliko jako. U tim izrazito stresnim situacijama na vidjelo dolazi i njihova „decision making“ vještina kada shvaćaju da bi djetetu dobro stajala i duga kosa.

Imaju unutarnju snagu koja bi mogla slomiti Rondu Rousey

Ne diraj lava dok spava. Majke novorođenčadi najbolje znaju što znači vrijeme kad beba spokojno spava, ali i vrijeme kada baš zbog nje ne mogu sklopiti ni oka te kakva ih samo unutarnja snaga drži prisebnima nakon 100tog buđenja u jednoj te istoj noći. Na manjak sna nije se moguće u potpunosti pripremiti bez obzira koliko ste puta čuli “naspavaj se dok možeš” – bilo bi super kad bi se san mogao spremiti u neke kutije pa da ga imamo za kasnije.

Mame su fleksibilne i mogu s lakoćom promijeniti smjer

Mijenjanje brzina prirodno je za mamu. Kreću se od brisanja bebinih guza, izrade kostima za maškare pa sve do guranja i tegljenja praznih kolica/bicikla/romobila jer, eto, baš tad je odlučio vaš mališan da umjesto vožnje želi hodajući istraživati svijet. I, sve to rade bez kukanja i prigovaranja i nekako to sve izgleda lako.


Pročitajte više: Često čujete negativne komentare jer ste mlada mama? Evo kako prestati brinuti o njima!


mama u uredu

Mame su izvrsni HR recruteri

Kvaliteta koja dolazi na vidjelo tek kada su mame u potrazi za tetom čuvalicom. Naći osobu koja ulijeva povjerenje, ima iskustva i dobru preporuku nije nimalo lak posao. Možete se naći u situaciji da počnete pisati popis uputa za čuvalicu (kada vaš mališan spava, što voli jesti, s čime se voli igrati i sl.) jer dobro je unaprijed se pripremiti za jedan od najtežih trenutaka roditeljstva – ostavljanje mališana samog s tetom čuvalicom – po PRVI put. Osjećaj kao da ga ostavljate samog među zvjerima.

Mame su odlični mentori

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost svakog tima. Izvor su znanja i podrške pa se mame nerijetko znaju naći i u ulozi mentora davajući smjernice, metode i alate svojim supružnicima kako odjenuti bebu tako da mame pa onda i bake, tetke i susjedi i svi budu zadovoljni. 

Ne znači da novopečeni očevi ne stječu mnoge od ovih vještina ili da muškarci i žene koji nemaju djecu nisu učinkoviti. Emocionalni odgovor oca na bebu jednako je snažan kao i majčin. Kad bi muškarci stopirali svoje karijere i zakoračili u ulogu primarnog skrbnika na isto razdoblje kao i žene, i oni bi se mogli vratiti s ovim super-moćima. A kada dođe trenutak da se majke trebaju vratiti karijeri, pravim poslodavcima one će zasigurno biti jednako dobrodošle za stolom u sobi za sastanke kao što su i za stolom za presvlačenje.

Autorica: Nina Nikšić

Foto: Canva / Nina Nikšić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -