Kako se suočiti sa svakodnevnim odlukama? Odgovor je – razmišljaj kao majka!

Već nam je dosta slušati o pandemiji. Nova pravila, nove vrste zaštite, polemike oko cjepiva i nošenja maski, rad od kuće i ostalo. Sve su to dijelovi naše stvarnosti koju ne možemo toliko lako otkloniti, nego nastojat živjeti u skladu s njima. Odluke koje moramo donositi najveći su dio tereta svakodnevnice. Kao posljedica javlja se stres, problemi sa spavanjem i koncentracijom, umor, depresija i ostali problemi. Svaka je tehnika za lakše donošenje odluka dobrodošla. Postoji jedna za koju nije potreban odlazak psihologu ili savjet sličnog stručnjaka, a to je primjena krilatice – razmišljaj kao majka!

Životna filozofija koja će olakšati svakodnevne odluke

Aktivistkinja za ženska prava, Yifat Susskind održala je TED Talk 2019. godine i objasnila svoju osobnu motivacijsku rečenicu – „Razmišljati kao majka“. Ona se može iskoristiti kao pomoć pri donošenju svakodnevnih odluka, a svojevrsni je spoj intuicije i objektivnog znanja.  Susskind objašnjava svoju životnu filozofiju u kontekstu majčinstva i posla: „Ali ima nešto što sam naučila tijekom 18 godina roditeljstva i tijekom godina vođenja globalne organizacije za prava žena. Postoji način da se suočimo s tim velikim svjetskim krizama bez da se osjećamo zatrpani i očajni. Jednostavan je i snažan. Razmišljati kao majka. Da pojasnim, ne morate biti žena ili roditelj da biste to učinili“.


Pročitajte više: 10 odličnih TED govora koje morate pogledati!


„Razmišljati kao majka“ je vodilja koja nas može podsjetiti da pravilno (ili što bolje) prestrojimo odluke, pogotovo kad se one odnose na druge ljude i njihovo dobro. Primjer majčinstva je samo jedna od situacija gdje bi mogli primjenjivati njezinu filozofiju. Brigu o djeci spaja s pričom o zemljoradnicama iz Sudana te kako su one pomogle nahraniti gladne žene i djecu iz Somalije: „Učinile su što majke čine: sebe su vidjele kao rješenje i djelovale su. Ako imate djecu, radite to stalno. Donosite velike odluke o njihovoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, emocionalnom zadovoljstvu, čak iako niste liječnici, učitelji ili psiholozi. Prepoznate što vaše dijete treba i djelujete kako biste mu to pružili najbolje što možete. Razmišljati poput majke znači vidjeti cijeli svijet očima onih koji su odgovorni za najranjivije ljude na svijetu“.

Neka „Razmišljati kao majka“ bude integralni dio vašeg života

Postavlja se pitanje zašto bi netko primijenio ovu životnu filozofiju u vlastitom životu – i kako? Filozofija je to koja pomaže ne samo da bismo same bolje funkcionirale, već i da omogućimo drugima pozitivno i poticajno radno ili životno okruženje. Dovoljno je stalno biti svjestan toga da želimo bolje za ostale. Potrebno je pohraniti negdje u svijesti kako uvijek postoji bolji način donošenja odluka. Zato se treba sjetiti onih koji nas okružuju. Nije važno jesu li to djeca (naša ili tuđa), nepoznati ljudi, kolege s posla, prijatelji, roditelji ili supružnici. „Razmišljati kao majka“ nije samo puka izjava, već je čin dobrog dijela. Altruizmom pomažemo drugima i postajemo bolje osobe.


Pročitajte više: Unutarnji kompas je ono što određuje granice, a kad ste pod stresom on ne radi dobro!


Tragedije rađaju altruizam

Susskindina životna priča o primjeni filozofije „Razmišljati kao majka“ razvila se u New Yorku kada je zajedno sa šestomjesečnim sinom svjedočila terorističkim napadima 11. rujna 2001. godine. Događaj je to koji se popularno naziva 9/11. Iako su bili na sigurnom, podalje od zgrade World Trade Centera koja je počela gorjeti, svjedočili su tom tragičnom događaju.

„Svijet se odjednom našao u toj strašnoj, novoj situaciji i ja u njoj kao novopečena majka. Sjećam se da su mi misli išle na sve strane kao ping pong loptice, od ‘Kako ću ikad zaštititi ovu bebu?’ do ‘Kako ću se ikada naspavati?'”

Upravo joj je moto ‘Razmišljati kao majka’ pomogao da postane neustrašiva žena kakva je danas. Tragedija 9/11 potakla ju je da stavi tuđe potrebe ispred svojih, prvo potrebe svojeg sina, a onda i ostalih u svojoj okolini.

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -