Najbolji poslodavci dodatno poboljšali uvjete rada za vrijeme pandemije

Dodijeljeno je posebno MAMFORCE priznanje najboljim kompanijama za žene, prijateljima obitelji i najboljem radnom mjestu za dobrobit (well-being) zaposlenih. INA je dobila DADFORCE standard za odgovornost prema zaposlenim očevima.

“Pandemija COVID—19  nepovratno je promijenila način rada i života. Organizacije su ubrzano prešle na nove modele rada i uz to dodatno vode brigu o dobrobiti zaposlenih i njihovoj prilagodbi na nove uvjete. U novonormalnim uvjetima više nego ikada je važno osluhnuti potrebe zaposlenih i podržati stvaranje poticajnog radnog okruženja kako bi i nakon krize ostali poželjni poslodavci i tržišno konkurentni. Ravnoteža privatnog i poslovnog života i jednake prilike za žene koje u značajno većoj mjeri podnose teret ove krize su danas još važnije teme nego ranije”, naglasila je to Diana K. Dešković povodom dodjele posebnih priznanja kompanijama koje su se prema MAMFORCE metodi kroz 2020. godinu istaknule kao najbolji poslodavci u tri kategorije – NAJBOLJE KOMPANIJE PRIJATELJI OBITELJI, NAJBOLJE KOMPANIJE ZA ŽENE I NAJBOLJE KOMPANIJE ZA DOBROBIT (WELL-BEING).


Pročitajte više: Mikropoduzetnica 2018. godine u konkurenciji s British Telecommunications, Citi i Tescom osvojila nagradu za promociju raznolikosti!


Najbolje kompanije prijatelji obitelji aktivno brinu o potrebama svojih zaposlenih i članova njihovih obitelji, tijekom i izvan radnog vremena. U kategoriji velikih tvrtki svojim primjerom se istaknula tvrtka A1 Hrvatska, a u kategoriji srednjih tvrtki BKS AG, Glavna podružnica Hrvatska.

Najbolje kompanije za žene su one koje omogućuju pravične uvjete zapošljavanja, razvoja karijere i napredovanja uz ne postojanje razlika u plaćama po spolu. Kompanije koje su se tijekom ove godine istaknule najboljim praksama i prilikama za zaposlene žene su INA, d.d. u kategoriji velikih kompanija te Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri  u kategoriji srednje velikih.

MAMFORCE priznanje

Kompanije koje vode računa o dobrobiti (well-being) zaposlenih razvijaju pozitivne međuljudske odnose, osiguravaju poticajno radno okruženje, efikasno organiziraju radno vrijeme kako bi se osigurala harmonija svih životnih uloga te njeguju kulturu ispunjenih ciljeva, a ne prisutnosti. Najbolja kompanije za well-being tijekom 2020. godine u kategoriji velikih bila je INA, d.d., a u kategoriji srednje velikih kompanija Poslovna inteligencija.  

Nagrađene kompanije ističu se brojnim dobrim praksama među kojima se u A1 Hrvatska izdvajaju FlexiBaby program koji mladim roditeljima omogućuje skraćeno radno vrijeme uz punu plaću kroz prva tri mjeseca po povratku s roditeljskog dopusta, te program Leteće dadilje kojim se za školarce organiziraju digitalne edukacije tijekom školskih praznika.

„Svaka je nagrada, iako priznanje da radimo nešto dobro, ujedno i motivacija i prilika za napredak. Posebno nas to veseli u godini poput prošle koja je u svemu bila drugačija od dosadašnjih“, naglasio je Ivan Skender, glavni direktor za ljudske resurse, korporativne komunikacije i transformaciju poslovanja u A1.

U BKS banci svim zaposlenima su na raspolaganju različiti, izrazito fleksibilni radni aranžmani među kojima se ističe inovativna praksa nepunog radnog vremena nakon roditeljskog dopusta, a među brojne pogodnosti za roditelje uvedene je i mogućnost korištenja „pauze u karijeri“ uz garantirani povratak na isto radno mjesto. Svako novorođenče uz prigodan BKS poklon dobiva i 10.000 novčane potpore, a školarcima se sufinancira pohađanje kampova tijekom ljetnih praznika.

INA je prva kompanija u Hrvatskoj koja je uvela sveobuhvatni well-being program kroz platformu beneFIT koja svakom zaposlenom omogućuje pogodnosti sukladno životnim potrebama, a žene u Ini već dugi niz godina ostvaruju iste mogućnosti zapošljavanja i razvoja karijere kao i muške kolege, što se potvrđuje transparentnim indikatorima o udjelu žena na svim razinama upravljanja. U Ini su posvećeni kvaliteti doživljaja rada, razvoju korporativne kulture i načelima različitosti i uključenosti. Poslovna inteligencija je tijekom prošle godine dodatno poboljšala uvjete rada unapređenjem fleksibilnih radnih aranžmana, uvođenjem dodatnih pogodnosti za roditelje nakon povratka s roditeljskog dopusta, ulaganjem u kvalitetnu internu komunikaciju i posvećenjem posebne pažnje mentalnom zdravlju zaposlenih i njihovih obitelji.

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri istaknulo se visokim udjelom partnerica (83 %) što je vrlo rijetka praska u odvjetništvu u kojem usprkos većem broju zaposlenih pravnica među partnerima dominiraju muškarci. U odvjetničkom društvu Hanžeković prepoznali su skriveni potencijal te su uvođenjem fleksibilnosti, posebno fleksibilnog radnog vremena za majke koje se vraćaju s roditeljskog dopusta otvorili nove karijerne mogućnosti za ženske talente.


Pročitajte više: Dosljednom podjelom obiteljskih obaveza do lakšeg razvoja karijera


INA je prošle godine, zahvaljujući provedbi odgovorne politike podrške zaposlenim očevima i osnaživanju njihove roditeljske uloge dobila i DADFORCE standard  čime je dokazala da njeguje organizacijsku kulturu koja omogućuje fleksibilnost, odgovornu skrb o djeci te stvaranja prijateljskog radnog okruženja za zaposlene očeve.

Vladimira Senčar Perkov, direktorica Ljudskih resursa tim je povodom izjavila: „Iznimno nam je drago što je INA prepoznata kao kompanija unutar koje se podupire aktivno uključivanje očeva u brigu o djeci. Kroz razvoj naše korporativne kulture i područja upravljanja ljudskim potencijalima, jačamo podršku roditeljstvu. Unazad nekoliko godina, nositelji smo MAMFORCE certifikata, dok smo DADFORCE certifikatom samo još jednom pokazali koliko smo kao kompanija progresivni u jačanju i podupiranju različitosti, što se zasigurno pozitivno odražava na dobrobit naših radnika.“

Priznanje najboljim kompanijama dodjeljuje Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama uz analitičku i savjetodavnu podršku tvrtke Spona code.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

yoga mat

Yoga mat s kojim ćete poželjeti vježbati svaki dan

Pročišćen, minimalistički dizajn, off-white boja i vrhunska kvaliteta glavne su karakteristike ove divne prostirke za vježbanje. Kretanje je...
- Advertisment -