Mamin ručak – jednostavna jela koja će vam olakšati svakodnevnicu

Kao i svakoj majci, najveća želja mi je da su mi djeca zdrava. Nažalost, mi smo majke, često  rastrgane od obveza i jurimo kao „muhe bez glave“ kroz dane, tjedne, mjesece. Često izgubimo bit i prioritete i onda pate nama najvažnija bića na svijetu – djeca.

Zato sam sa svojom djecom: Duje (8), Luka (6), Karlo (2) pokrenula projekt Mamin ručak, kojem je cilj mamama olakšati svakodnevnicu i pronalaženje odgovora na najdosadnije pitanje na svijetu – Što sutra za ručak?

Brzi recepti i dobra organizacija

Recepti Maminog ručka su napravljeni s lako dostupnim namirnicama, koje možete pronaći u svakom supermarketu, jer mi nije cilj da trebate obići tri trgovine da kupite potrebne namirnice za ručak.

Jela koja pripremam su svakodnevna jela, koja će vam pomoći „preživjeti“ radni tjedan. Preko tjedna nemamo vremena za pjenice, posteljice, razne umake i druge kreacije, tako da se recepti baziraju na jednostavnosti.

Od izbirljivca do pomagača u kuhinji

Duje, Luka i Karlo su moji mali pomagači u kuhinji. No, nije uvijek bilo tako. Kao bebe bili su jako izbirljivi oko uvođenja novih namirnica, povrća i voća. Kao, majku to me jako zabrinjavalo, pa sam došla na ideju da ih uključim u kuhanje i nabavku namirnica. Njima je to bila igra, a meni misija. Malo po malo zavoljeli su gotovo sva jela. No, to ne ide preko noći, treba mnogo strpljenja i živaca i zato  svojim savjetima želim pomoći svima koje se nalaze u sličnoj ili istoj situaciji.

Želja mi je da nijedna majka, žena, poduzetnica ne odustane od kuhanog ručka za svoju obitelj i zato je za većinu recepata potrebno 30-45 minuta pripreme. Smatram da svi imamo i možemo izdvojiti toliko vremena u danu za zdravlje svoje obitelji. Kuhani domaći obrok ne može zamijeniti niti jedna dostava, niti jedan restoran.

mamina kuhinja 1

Bit uspjeha je u dobroj organizaciji. Možda zvuči kao klišej i izlizana misao – ali dobra organizacija je pola posla. To možemo primijeniti na posao koji radimo, na kućanske obveze i na kuhanje.  Bit dobre organizacije je u planiranom jelovniku i odlasku u trgovinu jedan do dva puta tjedno.


Pročitajte više: Sposobnost multitaskinga: supermoć koju posjeduje svaka zaposlena mama


Mamin ručak je najbolji ručak

Ako krenete neplanirano kuhati ručak bez potrebnih namirnica u hladnjaku ili smočnici, sve pada u vodu. Gubite vrijeme i živce. Ako svaki drugi dan odlazite u trgovinu po sitnicu – dvije, gubite vrijeme i novac, jer obično ta sitnica preraste u punu vrećicu kupljenih namirnica.

mamina kuhinja 2

Svi živimo užurbanim životom, ponekada nam je 24 sata premalo za našu „to do listu“, ali okupiti obitelj za stolom, bez pogleda na mobitel i provjeravanja mailboxa, bez upaljene televizije, nam treba biti cilj. Ako tako posložimo prioritete, biti ćemo zadovoljnije, sretnije i ispunjenije.  

Ručak možda neće biti kao iz najboljeg restorana i ne treba biti. Bitno da je vaš, jer mamin ručak je najbolji ručak!

Autor: Zrinka Janković

Foto: Zrinka Janković privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -