Znate li što je mansplaining i kako se s njime nositi?

Je li vam se ikada dogodilo da vam muškarac objašnjava nešto s visoka, s pretpostavkom da vi to nikako ne možete znati, iako ste više upoznate s temom jer je to vaše područje rada? Je li strastveno objašnjenje zapravo bilo krivo i puno površnih informacija? Riječ bi mogla biti o mansplainingu.

Spoj dviju engleskih riječi, muškarac i objašnjavati, sumira globalni fenomen kojeg su prepoznale mnoge žene. Što je zapravo mansplaining, kako ga prepoznati i na koji način dati osobi do znanja da to radi? Evo kako stati na kraj takvom ponašanju.

Što je mansplaining?

Mansplaining se nikako ne odnosi na svako objašnjavanje muškarca ženi. To je nepoželjan oblik komunikacije tijekom koje muškarac pretpostavlja da on zna bolje i više od žene o određenom području. Dok joj arogantno, samouvjereno i s visoka tumači određenu temu, postaje jasno da on barata samo površnim informacijama ili da su njegove činjenice pogrešne.

Pritom žena ne može doći do riječi ni izraziti u potpunosti svoju misao.


Pročitaj više: Što napraviti kad vas muškarac prekida dok govorite?


Kako prepoznati mansplaining

Najbolji primjer mansplaininga upravo je onaj koji je pokrenuo lavinu tweetova i opisao fenomen koji kasnije dobiva naziv mansplaining. Naime, autorica Rebecca Solnit prisustvovala je zabavi prilikom koje je domaćin načuo da je napisala knjigu o fotografu iz 19. stoljeća. Krenuo joj je objašnjavati o važnoj knjizi slične teme koja je bila objavljena iste godine, ne znajući da je pričao upravo o njezinoj knjizi. Rebeccina prijateljica jedva je došla do riječi kako bi mu objasnila da je Rebecca Solnit autorica knjige.

Donosimo i primjere iz svojih života koje su objavile žene na Twitteru.

“Jednom prilikom, prijatelj je objašnjavao cimerici kako da točno izgovori vlastito ime,” dijeli Aja.

“Muškarci mi često objašnjavaju da žensko pismo u srednjem vijeku nije postojalo. (Napisala sam doktorat na temu srednjovjekovnog ženskog pisma),” rekla je Kathryn.

“Muškarac mi je objasnio dio mog doktorata nakon prisustvovanja izlaganju u kojem sam pokrivala upravo taj aspekt rada. Pitao je jesam li to uzela u obzir,” rekla je Jackie.

Kako spriječiti mansplaining?

S obzirom na raširenost pojma koji je bio nominiran i za riječ godine 2012. te je ušao u rječnik dvije godine kasnije, u nekim slučajevima dovoljno je prozvati takvo ponašanje i osoba će znati o čemu je riječ. Važno je samo da se mansplaining prozove odmah, dok traje, pogotovo ako druga osoba nije svjesna što radi. Pravovremenom se reakcijom može osvijestiti svaki oblik nepoželjne komunikacije.

Ako vam nije ugodno direktno prozivati takvo ponašanje, oslonite se na humor. Doza humora mogla bih smanjiti napetost i osjećaj prozivanja, no pripazite da šala ne zamagli poruku – važno da je druga osoba shvatila što mu poručujete.

Bez obzira na koji način dajete do znanja da vam ovakvo ponašanje smeta, važno je nešto reći. To je i jedan način na koji možete zahtijevati poštovanje koje zaslužujete i ne dopuštati drugoj osobi da vas podcjenjuje. Šutnja potiče da se takvo ponašanje nastavlja i kasnije narušava međuljudske odnose. 


Pročitaj više: Kako dobiti poštovanje kad vas podcjenjuju?


Utišavanje ženskih glasova

Mansplaining je u većini slučajeva nešto čemu se možemo nasmijati, pogotovo ako je riječ o apsurdnim primjerima. Važno je i spomenuti da se često radi o osobama koje ‘podučavaju’ i druge ljude, bez obzira na spol te nisu svjesne svojeg ponašanja.

Problem nastaje kada mansplaining dovodi do utišavanja ženskih glasova onda kada su oni najbitniji, posebice kad se takvo ponašanje pojavljuje u radnom okruženju gdje se preispituje stručnost, iskustvo i znanje žena.

Foto: Pexels/Vanessa Garcia

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -