Što napraviti kad vas muškarac prekida dok govorite?

Iako je ovo svijetom raširena pojava, u Hrvatskoj se gotovo nimalo o tome ne raspravlja, a itekako bi trebalo. Jesu li vas kao ženu ikada prekidali, ušutkavali, kritizirali ili jednostavno vam se nadmetali? U poslovnom svijetu to se naziva “manterrupting”, prekidanje u razgovoru od strane muškaraca, što je u najmanju ruku – bezobrazno.

Što je “manterrupting”?

Osim što vas nerviraju takve osobe, “manterrupting” je nekada glavni krivac što žene na posao idu s “knedlom u grlu”, brinući se kako će izdržati još jedno upadanje u riječ ili slično. Muškarci često sputavaju žene, pogotovo kad su u pitanju “igre moći”, u donedavno muškom svijetu, odnosno visokim pozicijama u korporacijima. No nisu u pitanju samo korporativne djelatnosti, čini se kako je ova pojava raširena u svim zanimanjima.


Pročitajte više: Istraživanja pokazuju da se ženama češće upada u riječ!


U nemogućnosti da završe rečenicu, žene tako imaju manje šanse za podijeliti neke ideje odnosno pokazati svoju kompetentnost. Time se smanjuje i mogućnost napredovanja, a kultura i dalje ostaje “muževna”. Ton kojim se muškarci obraćaju ženama, u najmanju ruku može dovesti do frustracija, a vodeće uloge žena često izmaknu iz ruku.

Što poduzeti ako vas muškarac prekine?

Postavlja se pitanje što poduzeti u ovim, ženama jako poznatim, situacijama? Taj odgovor nam donosi Women’s Agenda. Kolumnistica i urednica New York Timesa Jessica Bennett nudi ove izvrsne ideje za suzbijanje smetnji.


Pročitajte više: Muškarci na Zoomu ne vole ono na što su žene navikle – da ih se ocjenjuje prema izgledu!


Vježbajte intervencije vašeg sugovornika

Kad vidite kroz razgovor da se događa “manterrupting”, odnosno prekidanje u razgovoru, ljubazno prekinite sugovornika. Zatražite od njega da osoba ima pravo završiti rečenicu, odnosno tok misli, te se izraziti na način da se uspostavi jednakost između spolova. Pozovite se na svoje pravo na slobodu koja je ograničena jedino slobodom drugoga. Što znači da morate inzistirati da u poslu sudjelujete podjednako, kao i u svim segmentima društva.

Pažljivo promatrajte govor tijela. Ako podigne ruku i vi napravite sličnu gestu, obranite se – imate na to pravo. Nitko ne bi trebao doživjeti prekidanje u razgovoru, to je osnovno pravo koje u poslu imate, svakom poslu.


Pročitajte više: Trebaju li se žene iz IT industrije oblačiti kao muškarci?


Stvorite prijateljstvo

Prije sastanka stvorite zdrav, ali ne pretjeran, prijateljski odnos s budućim sugovornikom. Zamolite ga da vas javno podupire, pogotovo na sastancima s više ljudi. Zamolite ga, u tim situacijama, da sve zlonamjerne komentare sačuvaju za sebe, a ako vas i dalje prekidaju, možete ih utišati. Ili pak možete govoriti, kad je prekidanje u razgovoru posrijedi, kako Bennet kaže, jako, jako glasno.

Uspostavite pravilo “bez prekidanja”. Kad netko govori, mora mu biti omogućen kraj bez ometanja, mora živjeti to pravilo. Jedino na takav način žene se mogu boriti protiv neravnopravnosti na poslu – i u društvu općenito. Budite pomalo autoritarni, pokažite da vam je stalo do tuđeg, ali i svojeg mišljenja. Inzistirajte na uvažavanju i pokušajte kritike ne uzimati osobno. Kao što smo naveli, tvrtke su donedavno bile “muški svijet”, ali to je prošlost i zato – izborite se!

Foto: Unsplash/Kaleidico@kaleidico

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -