Marketing i samo marketing: Fantastični načini na koje je Lea Gotlin za vrijeme pandemije uspjela popularizirati svoju novootvorenu firmu YEYA

Znate sve one priče o zaposlenicama koje su godinama skupljale hrabrosti da konačno postanu poduzetnice? Svaka im čast na tome, no koliko ste puta čuli da je mlada žena nakon fakulteta otvorila firmu i sama se zaposlila na svom prvom poslu? Lea Gotlin jedna je od tih rijetkih primjera, a kao da to nije dovoljno, dizajnersku firmu YEYA otvarala je za vrijeme pandemije i postala još jedan dobar primjer – onaj uspješnog marketinga! 


Pročitajte još: Mlada poduzetnica Vanesa Tipura svojim brendom personaliziranih modnih dodataka kreće u osvajanje stranih tržišta!


Vjerojatno ste čuli za direktan marketing, no znate li što on točno predstavlja? Ovo je jedna od najboljih marketinških metoda za male firme, a pogotovo one u počecima. Sastoji se u direktnom kontaktiranju potencijalnih klijenata, bilo preko društvenih mreža, mailova, poziva ili u živo. Možda vam se čini da ovo zahtijeva previše truda, ali gotovo uvijek daje rezultate – ako uzmete samo malo vremena i shvatite na koja vrata treba kucati. Lea Gotlin, vlasnica firme YEYA zasukala je rukave i ulovila se izravnog marketinga što joj se svakako isplatilo – uspjela je popularizirati svoju novootvorenu firmu u jeku pandemije, kada ljudi nisu bili zainteresirani za nove stvari. 

Pripreme za poduzetništvo iz fakultetskih klupa

Lea priča kako je oduvijek imala želju razviti svoj biznis, nešto što će moći ostaviti iza sebe, a istovremeno se baviti nečime što voli. O otvaranju firme intenzivno je počela razmišljati za vrijeme fakulteta. Tada je sudjelovala i pobijedila na natječaju CROATIA AIRLINESA za koje je napravila redizajn uniformi letačkog i kabinskog osoblja. Lea nam je objasnila da se tada rodila ljubav prema izradi uniformi s odmakom od monotone forme.

Kaže da je, nakon što je diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, otvaranje YEYA-e za nju bio logičan slijed događaja. Firmu je otvorila svega godinu dana nakon završetka fakulteta.

“Uočila sam potrebu tržišta za personaliziranom radnom odjećom. Iz tog razloga u YEYA-i nudimo uniforme kao dizajnersku odjeću za djelatnike iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva, medicine i kozmetičkih usluga (pregače, kuharske kute, košulje, liječničke i kozmetičke uniforme) obraćajući pozornost na svaki i najmanji detalj. Iako na tržištu već postoje firme u toj branši, sve se radi nekako šablonski, ništa nije pretjerano personalizirano. Mi se stoga inovativnošću i kreativnošću trudimo pomaknuti percepciju monotone forme u kontekstu radne odjeće i staviti naglasak na suvremenost dok notama tradicije poštujemo pravila dress codea”, rekla je.

S obzirom na to da je firmu otvarala u jeku pandemije, postojala je određena doza zabrinutosti. No, ova mlada poduzetnica za sebe kaže da je po prirodi vrlo optimistična i spontana, pa je znala da će bez obzira na pandemiju uz pomoć direktnog marketinga naći način da održi firmu.


Pročitajte još: Andrea Cmrečki: “Zašto ne modni dizajn? Svi znamo crtati i kreativno se izražavati”


Kako do klijenata uz pomoć LinkedIna?

“Prvenstveno smo prilagodili cijene s obzirom na to da je tijekom lockdowna sektor ugostiteljstva bio direktno pogođen. Svjesni važnosti marketinga, čak i tijekom pandemije, odlučili smo preuzeti rizik i napraviti veća ulaganja kako bi podigli brand awareness i brže se povezali s potencijalnim klijentima”, rekla je.

U tome su na kraju uspjeli jer su prepoznali važnost marketinške akcije i nisu se uzdržavali od izdvajanja sredstva na tu vrstu aktivnosti, bez obzira na to što je u svijetu bjesnila pandemija. U YEYA-i su dosta ulagali u digitalni marketing i društvene mreže, a kao glavni marketinški kanal koristili su direktni marketing – slali su mailove i obavljali pozive. Nakon nekoliko mjeseci prepoznali su LinkedIn kao još jednu izuzetno bitnu platformu za povezivanje s klijentima i dogovaranje projekata.

“Kao poslovna društvena mreža, mislim da je LinkedIn account must have za svakog poduzetnika. Čime god da se bavite, potencijalni klijenti, dobavljači i suradnici će biti tamo. Za YEYA-u smo konkretno platili Premium LinkedIn account koji nam je omogućio dodatne funkcionalnosti i brže povezivanje s ključnim ljudima. Osim što smo preko ove društvene mreže pronašli mnogo odličnih kontakata, dobro uređen profil ispunio je svoju prezentacijsku svrhu, pa je tako nemali broj klijenta direktno za suradnju pristupio nama.”


Pročitajte još: Kako je jedna poduzetnica uspjela privući 2 milijuna pratitelja na LinkedInu


Start paket omogućio im je da se javljaju, i da vide, ljude koje inače ne bi mogli vidjeti. Nisu koristili oglase već su se javljali isključivo izravno, jer nisu znali koju skupinu tatgetirati s obzirom na to da im je tržište u većini zemalja svijeta. Tako sada u tražilicu LinkedIna upišu, na primjer, ‘restoran supervisor’ i javljaju se ljudima koji rade u restoranima na toj poziciji. “Mnoge smo klijente dobili upravo na taj način. Ovo nam se pokazalo kao često bolja opcija od javljanja na mail adrese restorana koje pronađemo na internetu, budući da su to često one na koje se primaju rezervacije, a radnici koji prime takve mailove neće ih nužno proslijediti svom menadžeru”, objasnila je Lea.


Pročitajte još: Tekstilni i modni dizajner Richard Quinn otvara studio “otvorenog tipa” za ispis na tekstil


Nakon godinu dana već razmišljaju o širenju

Od kada je poduzetnica, dosta se toga promijenilo u njezinom životu, posebice što se tiče vremena. Sa smiješkom kaže kako gotovo nikad nema vremena za sebe, ne stigne skuhati ručak, nema vremena za kave, a radi minimalno po 10 sati dnevno. Sada se već poslovanje stabiliziralo, no Lea priznaje kako je u početku bila pod velikim stresom i nikada nije prestajala razmišljati o poslu. Kaže kako joj je najveći izazov, kao kreativnoj osobi, bio uhvatiti se u koštac s papirologijom, i stvoriti mrežu kvalitetnih suradnika.

”Od kada sam otvorila YEYA-u puno ulažem u razne edukacije i seminare koje pokrivaju teme kao što su odnosi s klijentima, vođenje poslovanja i marketing. Svakom mladom poduzetniku preporučila bih edukacije koje se odnose na taj dio businessa, a koje na fakultetima nisu dovoljno zastupljene.” kaže i dodajte kako joj je velika pomoć bio dečko koji je po struci ekonomist.

Firma je nedavno proslavila svoj prvi rođendan, a već postoje veliki planovi za proširenje. U pripremi su im dvije nove djelatnosti. Otkrila nam je kako uskoro možemo očekivati YEYA dresses, a drugi projekt, oko kojeg je jako uzbuđena, za sada će ostati mala poslovna tajna.

Foto: Iva Gotlin

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -