Martina Ćosić: Kako odabrati odgovarajući pravni oblik biznisa?

Na danas održanoj konferenciji Mame poduzetnice u Zagrebačkom centru za inovacije, jedna od govornica bila je i Martina Ćosić iz Gre-co knjigovodstvenog ureda. Martina je govorila o važnosti odabira prave vrste poduzetništva.

Vrste poduzetništva:

  • D.o.o. /j.d.o.o. (Društvo s ograničenom odgovornošću/ Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću)
  • Obrt
  • Samostalna djelatnost
  • Domaća radinost i sporedna zanimanja.

Uz to, Martina Ćosić je istaknula važnost razumijevanja poticaja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Povezano: 9 stvari na koje trebate paziti ako uzimate poticaje od HZZ-a

“U slučaju da se poduzetnik pokušava odlučiti između j.d.o.o. i d.o.o, ja bih uvijek preporučila otvaranje d.o.o.” rekla je Martina. Nadalje, prije otvaranja bilo kakvog poduzeća i odlaska javnom bilježniku, potrebno je dobro se pripremiti i odlučiti se za odabir imena poduzeća. Isto tako, važno je dobro se informirati koju banku odabrati jer one naplaćuju svaki izvod računa.

Ako se odlučite za d.o.o. vaš temeljni kapital mora biti 20 tisuća kuna minimalno. Uz to ćete plaćati članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori u iznosu od 42 kune mjesečno, a morat će te paziti i na dokumentaciju. Dokumentaciju je prema aktualnom zakonu potrebno čuvati 11 godina.

J.d.o.o. je u svemu isti kao i d.o.o., osim što je kod njega temeljni kapital 10 kuna. Iako ćete imati 10 kuna početnog kapitala, uvijek možete dokapitalizirati i uplatiti dodatni temeljni kapital. Isto tako, možete kad dođete do kapitala od 20 tisuća kuna postati d.o.o., ali ni tada ne morate jer nema zakonske prisile.

Povezano: Što otvoriti – obrt, j.d.o.o. ili d.o.o.?

Obrt

“Ako se odlučujete za obrt, važno je odlučiti koju vrstu obrta želite voditi”, rekla je Martina Ćosić.

Postoje: Slobodni, vezani i i povlašteni obrt. Slobodni nije uvjetovan, odnosno za razliku od vezanog, za kojeg je potreban majstorski zanat, slobodni može otvoriti svatko. “Iako je obrt u pitanju i ne ulazi u sustav PDV-a, važno je paziti na dokumentaciju kako bi se mogli opravdati troškovi”, rekla je Martina.

Uz to je navela da novo opravdavanje troškova može biti i plaćanje vrtića zaposlenicima.

Vrste poduzetništva

Paušalni obrt

“Veliki broje poduzetnika zanima ovaj tip oporezivanja. U njemu su dopušteni prihodi do 300 tisuća kuna, nije potreban knjigovođa te je pojednostavljena dokumentacija”, rekla je Martina.

Naime, odlaskom u poreznu upravu tražit će vas očekivani primitak, a ovisno o odgovoru napravit će se rješenje o visini plaćanja poreza. “Ako platite više od primitka, plaćeni porez možete prebaciti u sljedeću godinu”, istaknula je Ćosić.

“Važno je znati da paušalni obrt prati OIB osobe koja ga je osnovala pa tako dugovi mogu biti naplaćeni vašom kućom ili drugom imovinom u slučaju da poduzeće propadne. U tome je razlika kod d.o.o. koji se naplaćuje samo iz temeljnog kapitala”, rekla je.

Povezano: 5 zabluda o paušalnom obrtu koje bi vas mogle skupo koštati

Domaća radinost i sporedna zanimanja

Maksimalni primitak može biti 85 tisuća kuna, odnosno do 10 prosječnih mjesečnih bruto plaća. Ovakav tip poduzetništva se koristi za izradu proizvoda kod kuće. “Nije moguće imati zaposlenike, osim članova obitelji”, istaknula je.

Povezano: Domaća radinost i sporedno zanimanje kao mogućnost dodatne zarade – za koga sve vrijede?

Isto tako, Martina je naglasila važnost dobre informiranosti u poslovanju te u prihvaćanju poticaja za sve vrste poduzetništva. Naglasila je da preporučuje izbjegavanje ulazak u sustav PDV-a na početku, osobito ako se bavite uslugama pa nemate ulazne troškove na koje možete odbiti PDV.

Povezano: Ući u sustav PDV-a ili ne? Donosimo sve prednosti i nedostatke

Cijeli Facebook live pogledajte niže.

Foto: Martina Cvek

Sponzori: A1, Avon, Optotim optika, HiPP, Jana, Epson.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -