5 zabluda o paušalnom obrtu koje bi vas mogle skupo koštati

Paušalni obrt je ove godine iznimno popularaan oblik poslovanja, osobito za (buduće) poduzetnike koji namjeravaju uzeti poticaje, a konzultantica Martina Ćosić, vlasnica računovodstvenog servisa Gre-co d.o.o., ima nekoliko vrlo korisnih savjeta.

Nikad nije bilo lakše i jeftinije pokrenuti posao u Hrvatskog. Između j.d.o.o. i obrta, poduzetnici se češće odlučuju za obrt i to za paušalnu vrstu oporezivanja.

Zablude o paušalnom obrtu na koje morate obratiti pozornost

Takva vrsta obrta trenutno je za poduzetnike najjeftiniji oblik jer su najmanja davanja državi. Najniži su iznosi obveznih doprinosa (za mirovinsko i zdravstveno osiguranje) i porez koji se plaća paušalno po rješenju.

Povezano: Od 1.1.2019. paušalni obrt definitivno postaje najisplativiji oblik poslovanja za početnike

Mnoge je privukla ta vrsta poslovanja i iz razloga jer je vođenje knjiga izrazito jednostavno i nema puno brige, ali mnogi ne znaju da i nije baš sve tako jednostavno. Donosimo vam 5 osnovnih zabluda o paušalnom obrtu.

1. Za obveze paušalnog obrta odgovarate cijelom svojom imovinom

Mnogi ne znaju i ne uzmu u obzir da za obveze svojeg obrta odgovarate svojom cjelokupnom imovinom. Vaš oib postaje i oib obrta te vas i u slučaju da zatvorite obrt, dugovi prate dok ih ne otplatite.

2. Osnovna evidencija nije dovoljna

Otvorili ste obrt, prijavili ste se na mirovinsko, zdravstveno i Poreznu upravu, i znate da trebate voditi Knjigu prometa te da nakon isteka godine trebate predati PO-SD obrazac. I tu sve staje. Oni koji naplaćuju u gotovini znaju da trebaju imati i fiskalizaciju, ali morate voditi i dodatne evidencije te imati i dodatnu obveznu dokumentaciju. Npr. ako nabavljate bilo kakvu vrstu robe i preprodajete je u bilo kojem obliku dalje (trgovina, ugostiteljstvo, proizvodnja) morate obavezno voditi evidenciju zaprimljene robe (primke) i evidenciju utroška iste. Bez obzira na to što tu evidenciju ne morate priložiti uz službene izvještaje morate ju voditi i u slučaju nadzora na zahtjev pokazati.

zablude o paušalnom obrtu

3. “Ne treba mi knjigovođa”

Istina, ne treba vam knjigovođa na dnevnoj bazi, ali preporuka je da ipak pronađete knjigovođu koja će vam biti “jocker zovi” i koji će vas savjetovati i obratiti pažnju na sve što morate znati i provoditi. Knjigovođa će vam pomoći kod izrade odluka o visini blagajničkog maksimuma, internog akta o fiskalizaciji, u kojim slučajevima morate predati PDV obrazac i platiti PDV iako niste u sustavu i sl., te će vas obavijestiti o zakonskim promjenama koje utječu na vas. Trošak knjigovođe je zanemariv u odnosu na probleme i zavrzlame u koje bi mogli neznanjem upasti te će vas spasiti mnogih glavobolja.

4. Poticaji HZZ-a su ozbiljna stvar

Hrvatski zavod za zapošljavanje nam nudi mogućnost sufinanciranja troškova pri osnivanju za doprinose, nabavu opreme, najam i sl. Dobro proučite ugovor pri potpisivanju i pitajte da vam razjasne sve nejasnoće. Najbitnije je da se držite zadanih rokova kao npr. da se svi doprinosi moraju uplatiti najkasnije do 15-og u mjesecu za predhodni mjesec. Nemojte čekati zadnji dan i u zadnji čas izvršavati uplate jer možda ne znate da ako želite da vam taj određeni dan transakcija prođe morate uplatiti do određenog sata. Npr. možda vaša banka sve uplate zaprimljene do 15h provodi isti dan a sve uplate nakon 15h provodi tek sutradan, i tu ste u problemu jer bez obzira što ste uplatu izvršili danas, na izvatku banke će biti vidljivo tek dan kasnije što vam HZZ neće oprostiti.

Povezano: 9 stvari koje morate znati ako uzimate poticaje od HZZ-a

Također, preporuka je HZZ poticaje uzimati početkom godine jer vam HZZ isplati trenutni zakonski iznos doprinosa koji je potreban za ugovoreno razdoblje, ali od 1.1. svake godine iznos obveznih doprinosa se povećava i HZZ ne refundira tu razliku za povećanje.

4. Budite ažurni!

zablude o paušalnom obrtu

Bez obzira na to što izvještaje predajete Poreznoj upravi jednom godišnje, obavezno ažurno vodite Knjigu prometa jer će se za čas dogoditi da vam se stvori previše dokumentacije koje morate unijeti u evidenciju, a još gore je ako ne pratite iznose te se dogodi da prijeđete najviši prag od 300.000,00kn makar i za 1kn, a to ne primijetite. Pri prelasku praga od 300.000,00kn morate odmah reagirati i već sljedeći mjesec ulazite u sustav PDV-a te morate početi voditi sve knjige kao i svaki obrtnik koji se ne oporezuje paušalno.

5. Obavezno se educirajte i tražite savjet

Nije samo dobra poslovna ideja ključ pokretanja uspješnog posla nego i edukacija. Važno je sve postaviti na čvrste temelje i od početka krenuti kako treba. Danas vam se na svakom koraku nude potrebne edukacije koje su većinom i besplatne. Iskoristite sve što vam se pruža, prije otvaranja bilo kakvog poslovnog oblika obavezno se educirajte i nemojte propustiti tražiti savjet od uspješnih poduzetnika.

Martina Ćosić, bacc. oec. računovodstva i financija
Okušala se u različitim ekonomskim granama od prodaje do marketinga i vođenja ureda te  se na zamolbu majke da joj pomogne u obiteljskom poduzeću sasvim slučajno našla u knjigovodstvu za koje je godinama imala predrasudu da je dosadan posao. Na vlastito iznenađenje otkrila je to zapravo jako kreativan i opsežan posao i potpuno se našla u tome, te već 13 godina skuplja iskustvo u knjigovodstvu i računovodstvu. Njeni klijenti su različitih profila: poduzeća, obrti, udruge, a najviše uživa pomagajući mladim poduzetnicima da se razviju i narastu. Za više informacija posjetite Facebook stranicu GreCo.Knjigovodstvo

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -