Mary Barra prva žena CEO u autoindustriji

Mary Barra je prva žena imenovana na CEO poziciju u povijesti General Motorsa, ali i globalne autoindustrije uopće.

Autoindustrija hitno treba žene

Mary Barra
Foto: Flickr/Dave Pinter

Stakleni strop u autoindustriji vlada kao i u ostalima, ali je ovdje problem još veći. Naime, žene vozači nisu više manjina, u SAD-u je broj žena vozača premašio broj muških vozača. A dizajneri automobila ih konstantno ignoriraju, zbog čega je većina žena nezadovoljna automobilima koji se nude na tržištu.

Autoindustrija hitno treba žene u svojim redovima da im pomognu prilagoditi automobile potrebama žena. Prema Catalystu, žene u SAD-u čine svega 24% zaposlenih u industriji, dok u Europi čine 1/5. Pri tome su najčešće zaposlene u administraciji, a ne u razvoju proizvoda i komunikaciji s kupcima.  Čak 47% žena bi preferiralo da im auto prodaje žena, što je neizvedivo jer u prodaji automobila radi svega 13% žena.

 Mary Barra prilagodila automobile ženama

Mary Barra ima automobile u krvi. Počevši od oca koji je radio u General Motorsu, ona je svoj cijeli radni vijek u kompaniji. Počela je kao studentica i tijekom karijere stekla ogromno iskustvo radeći na svim fazama proizvodnog procesa, u ljudskim resursima, te do sada na razvoju proizvoda. U suradnji sa dosadašnjim CEO-om Daom Akersonom uspjela je inovacijama održati prodaju u uvjetima krize koja je teško pogodila auto industriju.

General Motors je među prvima u industriji počeoprilagođavati automobile i marketinške kampanje prilagođavati. Sa ženom na čelu žene vozači se mogu nadati samo dobrim vijestima od ove kompanije.

Foto: Flickr/Fortune live media

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više