EU parlament je s 378 glasova usvojio Matićevu rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena!

Europski parlament je usvojio Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravu žena, u javnosti poznatije kao Matićeva rezolucija. Ishod glasanja bio je 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržana, prenosi N1.

“Uspjeli smo! Europski parlament je s 378 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Konačno imamo jasan stav – svatko mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama!” oglasio se Fred Matić putem Instagrama.


Pročitajte više: Predrag Matić: Žene trebaju imati pravo na pobačaj u svim zemljama Europske unije!


Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu kreirao je Izvješće koje je izazvalo pravu medijsku buru jer staje u obranu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena, a ‘digle’ su se Crkva i brojni konzervativni političari.

Nažalost, hrvatski europarlamentarac dobivao je i prijetnje zbog svoje borbe za ženska reproduktivna prava. No, to ga nije spriječilo u daljnjoj borbi.

“Mnogi su se uznemirili zbog mog izvješća o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u EP-u. To me raduje jer znači da smo odradili dobar posao, a onima koji me pokušavaju zaplašiti mailovima i dopisima punima mržnje, mogu reći: jedna je prava strana povijesti, vi ste je opet promašili”, oglasio se Matić putem Facebooka.

Matićeva rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u posljednjih deset godina, njom bi se mogao zaustaviti trend članica EU, poput Poljske, koje zabranjuju pobačaj. Problem je i što mnoge članice EU ne vide razlog da seksualna edukacija započne u školama.

Također, Izvješće govori o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena EU te traži da sve članice EU poštuju pravo žena na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju.


Pročitajte više: Hrvatska, poput Poljske i Mađarske, želi uvesti zabranu pobačaja, no hoće li Ustavni sud to prihvatiti?


Smrt 23.000 žena

Porazne su brojke nedostupnosti pobačaja što uzrokuje smrt od čak 23.000 žena godišnje diljem svijeta. Gotovo svaka smrt mogla se prevenirati osiguranim legalnim i svima dostupnim pobačajem i seksualnom edukacijom. Tekst izvješća osuđuje pokušaje pojedinih aktera da teme poput pobačaja zlorabe za nacionalne interese te poziva komisiju da zaštiti pravo svake osobe na samoodređenje i pravo na izbor. Matić je podsjetio Komisiju da sama zaštita ne može uspjeti ako postoji diskriminacija u pristupu zdravstvenim uslugama.

Izvješće Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) upozorava i da se pandemija COVID-19 negativno odrazila na prava i zdravlje žena, i to posebno kada je riječ o dostupnosti sigurnog i legalnog pobačaja. Razlog je taj što je narušena opskrba lijekova i pristup kontracepcijskim sredstvima.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -