Predrag Matić: Žene trebaju imati pravo na pobačaj u svim zemljama Europske unije!

U doba kad određene članice Europske unije zabranjuju pobačaj, ograničavaju pristup medicinski potpomognutoj oplodnji te su striktno protiv seksualne edukacije u školama, dolaze nam dobre vijesti iz izvješća hrvatskog eurozastupnika Predraga Freda Matića. Njegov prijedlog odobren je od strane Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Izvješće govori o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena EU te se traži da sve članice EU poštuju pravo žena na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju.


Pročitajte više: Hrvatska, poput Poljske i Mađarske, želi uvesti zabranu pobačaja, no hoće li Ustavni sud to prihvatiti?


Širi se trend zabrane pobačaja

Matićeva rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u posljednjih deset godina, a kao što smo spomenuli, time bi se mogao zaustaviti trend članica EU, poput Poljske, koje zabranjuju pobačaj. Problem je i što ne vide razlog da seksualna edukacija započne u školama.

Oponenti upozoravaju kako bi uvođenje seksualne edukacije u osnovne i srednje škole bilo kontraproduktivno, posebno zbog spornih zalaganja da se obuhvati i pravo na pobačaj i homoseksualna populacija.


Pročitajte više: Trebate li šefa i kolege obavijestiti o pobačaju?


Priziv savjesti

Priziv savjesti koji se kod liječnika, odnosno ginekologa javlja, gorući je problem kojim se na temelju osobnih uvjerenja ženama uskraćuje zdravstvena skrb. U tim slučajevima žene su prisiljene pronaći privatne ginekološke ordinacije koje ih katkad ne samo koštaju materijalnih sredstava već i samog života.

“Izvještajem jasno tražimo univerzalni i puni pristup seksualnim i reproduktivnim pravim i zdravstvenim uslugama, a što uključuje i poziv članicama EU da osiguraju seksualnu edukaciju za sve, kontracepciju i legalan i dostupan pobačaj,”, poručio je hrvatski europarlamentarac kad je komentirao pobačaj kao pravo žena.

Odbor EP-a ocjenjuje da je kršenje seksualnih i reproduktivnih prava žena oblik nasilja nad ženama jer potkopava napredak prema rodnoj ravnopravnosti. Poseban naglasak u izvješću stavljen je na osiguravanje visokokvalitetne skrbi za trudnice, rodilje, babinjače i dojenčad. Jasno se poziva na suzbijanje diskriminacije u ostvarivanju prava na zdravstvene usluge, prenosi Telegram.


Pročitajte više: Održan Noćni marš na Dan žena s važnom porukom “Sad je vrijeme otpora


Smrt 23.000 žena

Porazne su brojke nedostupnosti pobačaja što uzrokuje smrt od čak 23.000 žena godišnje diljem svijeta. Gotovo svaka smrt mogla se prevenirati osiguranim legalnim i svima dostupnim pobačajem i seksualnom edukacijom. Tekst izvješća osuđuje pokušaje pojedinih aktera da teme poput pobačaja zlorabe za nacionalne interese te poziva komisiju da zaštiti pravo svake osobe na samoodređenje i pravo na izbor. Matić je podsjetio Komisiju da sama zaštita ne može uspjeti ako postoji diskriminacija u pristupu zdravstvenim uslugama.

Izvješće Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM) upozorava i da se pandemija COVID-19 negativno odrazila na prava i zdravlje žena, i to posebno kada je riječ o dostupnosti sigurnog i legalnog pobačaja. Razlog je taj što je narušena opskrba lijekova i pristup kontracepcijskim sredstvima.

Ali, nakon usvajanja ovog izvješća, za koji je glasalo 27 zastupnika u odboru (6 je glasalo negativno, a 1 je bio suzdržan) znači da je sljedeći korak rasprava te glasanje o istom na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u lipnju ove godine, i naravno, tema je pobačaj kao pravo žena.


Pročitajte više: Kako je moguće da je Poljska među najboljim državama u Europi za žene u biznisu, a istovremeno toliko ograničava ženska prava?


Suzbijanje nazadnjačkih nastojanja

Matić očekuje podršku većine zastupnika, uključujući i Hrvatske, kako bi Unija pokazala spremnost da zaštiti one čija se prava krše. Matić je poslao snažnu političku poruku te očekuje da će ga većina podržati jer, kako kaže, EU je spremna stati iza svih onih čija su se se prava ograničavala i zabranjivala posljednjih godina,

“Pregovori nisu bili laki, no od cilja nećemo odustati: Pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju za sve kao obveza država članica, a onima koji nas na tom putu opstruiraju mogu samo poručiti da je zaštita ljudskih prava iznad svih političkih interesa i da je ovo prvi korak da konačno suzbijemo takvu nazadnjačku agendu diljem Europe”, zaključuje Matić

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -