Kako mame poduzetnice s troje djece nalaze vrijeme za meditaciju i kako im ona pomaže?

Majkama, a posebice onima koje su nedavno rodile, dan je ispunjen obavezama. Takav način života uskraćuje im ne samo vrijeme za sebe, već i san. Često zbog obaveza zaborave na prijeko potrebno vrijeme za sebe, a kada ga i uhvate, rijetko bude kvalitetno. Redovita meditacija nosi brojne benefite, između kojih je i poboljšanje kvalitete života. Meditacija za zaposlene majke nije nemoguća misija!


Pročitajte više: Strategije za zaposlene mame: Kako balansirati između poslovnog i privatnog života?


Prije meditacije potrebno je dobro se pripremiti kako bi se postigao maksimum iz ove vježbe za dušu i tijelo. Ono što je dobro u vezi meditacije je to što ne zahtijeva puno prostora i vremena pa je pogodna za zaposlene majke.

Unatoč tome što su ženama dani uvijek kratki i što uvijek imaju nešto za raditi te misle da uvijek nešto moraju, naša članica, poduzetnica i samohrana majka troje djece, Glorija Curavić smatra da je sve pitanje svjesnog kompromisa koji slažemo prema vrijednostima i prioritetima u trenutku odluke.

Meditacija za zaposlene majke

U najtežim životnim trenucima, Glorija se upoznala s meditacijom koja joj je sada dio života. Ono što je putem spoznala je da vrijeme za sebe jednostavno treba ukrasti. To često znači i stavljanje podsjetnika u kalendar za vrijeme za sebe. Kada su joj djeca još bila mala, to je značilo buđenje pola sata prije svih, a sada i djeca znaju da majka treba vrijeme za sebe. Povuče se u sobu na meditaciju, a djeca šapuću “mama u sobi meditira, budi tiho”.


Pročitajte više: Meditacija: Kako joj pristupiti i kako meditirati?


U neizvjesnom vremenu pandemije koju svi trenutno proživljavamo, Gloriji je meditacija spas jer sada puno brže može postići unutarnji mir, a samim time je vrijeme akutnog stresa puno kraće.

“To ponekad može biti i u autu prije sastanka. Ima i takvih dana, ali osim benefita meditacije za opće zdravlje, volim učinak koji vidim doma s djecom.”

Naša djeca svaki dan s nama žive i proživljavaju borbu za opstanak i uspjeh, uče o važnosti brige o sebi, između ostalog i kroz meditaciju. Kada joj bude teško, Gloriju djeca sama potaknu i podsjete da je vrijeme da si uzme pet minuta i na taj se način uvode u svjesno stanje zahvalnosti i meditativno opuštanje.

Mentalna higijena je isto što i tjelesna

Osnivačica i izvršna direktorica Women in Adria, Ivana Matić, također se bavi meditacijom, a u taj je svijet uvukla i svoju djecu. Žao joj je što nije počela meditirati kada je još radila u kućnom uredu i dizala biznis. Sada meditira unatoč tome što u kući nije mir i tišina.

“Počela sam meditirati kada mi se skupio sav stres od početka biznisa i rada s troje djece oko sebe, u kombinaciji s neposloženim vrijednostima firme. Kad shvatiš da je mentalna higijena isto kao i tjelesna higijena, onda ne možeš više bez toga.”

Baš kao i Glorija i Ivana najvećim uspjehom smatra to što sada svi njezini ukućani meditiraju, uključujući i kćer tinejdžericu.


Pročitajte više: Ako vam je teško dok radite od kuće, a djeca plaču dobrodošli u svijet mama poduzetnica!


Za zaposlene majke kojima se meditacija uz djecu čini nemoguća, donosimo nekoliko savjeta:

Odaberite i izdvojite vrijeme za meditaciju

Vrijeme meditacije trebalo bi biti ono u kojem se možete potpuno opustiti, iako je moć meditacije u opuštanju kada oko vas nije mir. Obično se najboljim vremenom za meditaciju smatraju jutra i rane večeri.

Odaberite mirno mjesto u vašem domu

Meditirajte na mjestima na kojima vas ukućani neće ometati. Isključite telefon, ograničite smetnje i usredotočite se na trenutak.

Prazan želudac prije meditacije

Poželjno je meditirati praznog želuca, jer u suprotnom su veće šanse da zaspite. Ako vam je teško meditirati prije jela, meditirajte barem nekoliko sati nakon obroka.

Pravilno disanje je neophodno za dobru meditaciju

Dišite duboko kako biste se smirili i imali učinkovitu meditaciju. Usredotočite se na duboko disanje i pronađite svoj ritam.

Foto: Privatna arhiva, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -