Kako balansirati između poslovnog i obiteljskog života?

Smatrate se modernom mamom koja radi, čisti, kuha, plaća račune, mijenja pelene i trči za poslovnim partnerima, ali vam je sve to postalo prenaporno? Postoje li strategije za zaposlene mame koje će vam pomoći da uskladite poslovne i obiteljske obaveze?

Danas je sve veći broj majki zaposlen, a biti mama s punim radnim vremenom može dovesti do osjećaja stresa, pritiska i krivice što ne provodite dovoljno vremena sa svojom obitelji. Kako donosi portal Motherly, postoji rješenje ovog problema. Sve što je potrebno da uskladite poslovne i obiteljske obaveze jest dobro osmišljen plan, organizacija te pronalazak savršenog balansa između karijere i roditeljstva.

Zanemarite uobičajene savjete

Savjeti za zaposlene majke nisu nužno napisani za vas. Umjesto da vas smire, tako bi vas mogli samo dodatno zabrinuti i prouzročiti vam pritisak koji nikome ne donosi dobro. Nemojte se uspoređivati s ostalim majkama, svaka je žena slučaj za sebe pa tako i vi.

Vođenje kućanstva doživite kao vlastito postignuće

Kad na kraju radnog dana pregledamo što sam postigli, većina nas najčešće gleda samo svoj “plaćeni” posao ili zadatak koji će na kraju donijeti prihod našoj obitelji. Ako ste i vi jedna od takvih majki, prestanite s time! Umjesto gledanja isključivo svojih poslovnih zadataka, jednako vrednujte i one kućanske.

Znamo da uloga majke uz istovremeni rad može biti vrlo zahtjevan zadatak. Međutim, uz balansiranje i prihvaćanje svih svojih mogućnosti, svaka zaposlena majka može si sama olakšati obavljanje redovitih poslova. To će ujedno smanjiti razinu stresa, kako kod same majke, tako i kod ostatka obitelji.


Pročitajte više: Sposobnost multitaskinga: Supermoć koju posjeduje svaka zaposlena mama


Nemojte zanemarivati važnost dobrog sna

Nedovoljno sna ne utječe samo na vaš izgled i raspoloženje, već drastično smanjuje i vašu produktivnost. Ako ste majka, nedostatak sna itekako vam je poznat pojam. Biti budan pola noći, a zatim morati funkcionirati sljedeći dan sa sto posto snage, iznimno je teško. Uistinu je. Dodamo li svemu tome i posao s punim radnim vremenom, situacija je samo još teža.

U slučaju da ste se i sami našli u ovom položaju, prije svega dajte prednost snu. Nemojte se nimalo osjećati krivim zbog toga. Kada ste iscrpljeni i umorni, teško je donijeti pametne odluke. Bez obzira na to je li riječ o poslovnim ili obiteljskim obavezama.

Zapamtite da je sve privremeno

Prenatrpan raspored, nedostatak sna i loša koncentracija na poslu postali su sastavni dio vaše svakodnevice? Ne brinite, već znajte da je sve navedeno privremeno. Ako ste mlada mama, sve vam se to može činiti previše. Možda trenutno imate osjećaj da će vaši problemi trajati vječno, ali s vremenom će biti bolje.

Naviknite se na povremene prepreke i odstupanja

Iako od samog početka osnivanja obitelji nastojimo sve planirati, stvarnost je ipak nešto drugačija. Životne prilike mijenjaju se s obzirom na okolnosti, a mi se možemo jedino prilagoditi. Zato se pokušajte naviknuti na povremene prepreke i odstupanja od vaših planova, znajte da je sve to normalno.

Na vama je izbor hoćete li prevladati krizu i iz nje izaći bolji i snažniji ili ćete se nastaviti vrtjeti u krug te nepotrebno zamarati propalim planovima ne shvaćajući da, ako želite promjenu, svoje planove ponekad morate mijenjati “u hodu”.

Pronađite svoje ljude

Svatko od nas uz sebe treba nekoga tko će mu biti podrška, kome će se moći povjeriti i računati na njega. Ako želite uspostaviti savršeni balans između poslovnog i obiteljskog života, bitno je da pronađete “svoje ljude”. Bez obzira na to je li riječ o vašim kolegama, poslodavcu, prijateljima ili partneru, iznimno je važno da uz sebe imate nekoga tko će uvijek biti tu kada vam je potrebno.

Najbolje bi bilo da, ako je to moguće, porazgovarate s drugim roditeljima o tome kako oni žongliraju poslovnim i obiteljskim obavezama. Neke od najboljih strategija obično su nevidljive jer nam nije uvijek ugodno razgovarati o njima (sjajan primjer za to jest angažiranje pomoći). Međutim, ako uspostavite odnose s drugim ambicioznim roditeljima, neki od tih zidova s vremenom će se srušiti, a vama će biti lakše.


Pročitajte više: 6 strategija produktivnosti za zaposlene mame


Komunicirajte s okolinom

Ovo je nedvojbeno jedna od najtežih stvari kada ste neispavani i/ili pod stresom. Pogotovo kada zahtijeva delikatno izgovaranje stvari kako biste održavati odnose koji su vam važni, bez obzira na to je li riječ o poslovnim odnosima ili onima kod kuće. Uvijek komunicirajte sa svojom okolinom, razgovarajte o onome što vas muči i nemojte se ustručavati govoriti o problemima. Rad na kvalitetnoj komunikaciji poboljšat će vašu produktivnost, ali i unaprijediti odnose s ljudima koji vas okružuju.

Pogledajte što ste sve dosad postigli

I ne, pritom ne mislimo na posljednji projekt na poslu koji ste uspješno ostvarili ili prihod koji ste osigurali tvrtki za koju radite. Mislimo na onu malu osobu koju ste donijeli na svijet i sada joj pomažete da postane netko tko će doprinijeti društvu na značajan način, dugo nakon što vas više ne bude. Sjajan je osjećaj izgraditi tvrtku ili uspješnu karijeru, ali još je ljepši osjećaj “izgraditi” čovjeka.

Foto: Pexels/Anastasia Shuraeva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -