Međunarodni dan kave: Hrvati žele popiti kavu s Majom Šuput!

Hrvatska je zemlja kavopija: gotovo 85 posto građana pije kavu barem jednom dnevno, a preko 60 posto i više puta dnevno. „Idemo na kavu“ i dalje je daleko najčešći (87,5%) poziv na druženje. Polovici građana razgovor nije potpun bez kave, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Hendal i Francka provedeno tijekom rujna ove godine. Međunarodni dan kave obilježava se 1. listopada i evo što kava znači Hrvatima.

Kada bismo mogli pozvati na kavu osobu iz javnog života Hrvatske, bio bi to netko od glazbenika (23%), znanstvenik (16%) ili sportaš (16%). Najpopularniji izbor za druženje uz kavu među znanstvenicima je Ivan Đikić, među glazbenicima Maja Šuput, a među sportašima Luka Modrić.

Povezano: Jutarnja kava je zdravija nego što mislite

Hrvati najčešće piju kavu ujutro

Gotovo 90 posto konzumenata, kavu najčešće pije ujutro, dok blizu 70 posto kavu pije i poslijepodne. Kava se jednako pije u društvu uz razgovor (29%) kao i u samoći, dok se prati vijesti ili društvene mreže (29%), sprema za posao, školu ili fakultet (18,7%). Najpopularnije vrste kave su mljevena (turska) kava i espresso u kafiću koje pije gotovo 70% ispitanih građana. Od ostalih vrsta izdvajaju se instant kava (42%), gotovi cappuccino (39%) i kava za van iz aparata (35%).

Kavoljupci i dalje najviše vole svoj omiljeni napitak iz džezve (69%). No, svaki drugi voli instant kavu prelivenu vrućom vodom, a svaki treći bira kavu iz automata. Najčešće se u kavu dodaju šećer i mlijeko, dok gotovo 20 posto ispitanika uživa u čistoj kavi, bez ikakvih dodataka.

Proslavite Međunarodni dan kave

Kava je dio svakodnevnog života pa se najviše pije iz navike (41%), zbog druženja (36%) i razbuđivanja (37%). Okus kave primarni je razlog konzumacije za 29% kavopija. Uz kavu se najčešće gricka keks (40%), pekarski proizvodi i kolači, a 15 posto kavopija voli svoj omiljeni napitak kombinirati s čokoladom.

Povezano: Otkrijte bogatstvo okusa prave turske kave

Kada se spomene kava 28% građana kao prvu asocijaciju navodi jutro, 16% buđenje, 15% miris, a  13,5% spominje Franck. Proslavite Međunarodni dan kave uz još jednu šalicu omiljenog napitka.

Foto: PR

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

otpuštanje stresa

Provedite 7 dana na Hvaru i opustite svoje tijelo i um!

Iza nas su mjeseci koji su većini bili izuzetno teški i stresni. Bili  smo izloženi brojnim novim situacijama, okolnostima koje kod...
- Advertisment -