Menopauza i crijeva – zanemarena, a stvarna veza

Menopauza je poznata kao kraj ženske plodnosti, prekid menstruacije, dolazi do pada funkcije jajnika, proizvodnje spolnih hormona (estrogena i progesterona) i sposobnosti za ovulaciju, ali osim toga sa sobom donosi i neke druge simptome poput promjena u kilaži, promjene raspoloženja, naleta vrućine, umora i iscrpljenosti.

Raznim istraživanjima je otkriveno da razine ženskih spolnih hormona utječu na sastav mikrobiote u mnogim dijelovima tijela, posebno u crijevima. Međutim, mnoga pitanja o ulozi mikrobiote tijekom menopauze i dalje ostaju neodgovorena.

Što je zapravo crijevni mikrobiom?

Još uvijek velika većina ljudi nije osvijestila koliko su zapravo naša crijeva velika. Naime, kada bi se crijeva proširila, bila bi velika otprilike 400 do 500 m2 – kao jedan teniski teren. Osim toga, u njima se nalazi čak 80% imunoloških stanica što ga čini vrlo važnim organom, a o važnosti imunološkog sustava čitamo i slušamo intenzivnije u posljednje dvije godine.

Istraživanja o važnosti zdravlja crijeva i povezanosti čovjeka i njegovog crijevnog mikrobioma ne uočavaju samo povezanost s uobičajenim crijevnim tegobama kao što su proljev, zatvor, nadutost, nadraženost crijeva ili kronične upalne bolesti crijeva, već se otkriva i poveznica crijeva i crijevnih bakterija s autoimunim bolestima, alergijama, preosjetljivošću na određene namirnice, dijabetesom, kožnim bolestima, problemima sa štitnjačom te s brojnim drugim tipičnim „bolestima modernog društva“, koja istraživanja povezuju s disbalansom crijeva, oštećenjem sluznice ili propusnim crijevnim stjenkama.


Pročitajte više: Crijevni mikrobiom i zdravlje: Što možemo učiniti za svoja crijeva?


Kako mikrobiota utječe na simptome menopauze?

Crijevni mikrobiom čine sve bakterije koje žive u intestinalnom sustavu. Poput gustog travnjaka prirodne bakterije stvaraju zaštitnu barijeru i sudjeluju na taj način u obrani od nepoželjnih patogena i štetnih tvari.

Crijevne bakterije pomažu kod probave naše hrane i omogućuju kvalitetnu resorpciju hranjivih tvari, sudjeluju u regulaciji metabolizma i stoga predstavljaju važan faktor kod problema s tjelesnom težinom.

Određene bakterije crijevne mikroflore oslobađaju kratkolančane masne kiseline koje su od velike važnosti za opskrbu sluznice crijeva.

Nova saznanja pokazuju da naše crijevne bakterije preko različitih komunikacijskih putova osi, koja povezuje crijevo i mozak, mogu utjecati na neurokemiju našeg mozga. To znači da mikrobiota može na značajni način doprinijeti našem psihičkom zdravlju.

Naša mikrobiota modulira lučenje hormona (npr. serotonina) i proizvodnju esencijalnih mikronutrijenta (vitamini B i K).

Promjenjive razine estrogena osnovni su uzroci menopauzalnih i perimenopauzalnih simptoma poput navale vrućine, depresije, promjena raspoloženja, bol u grudima, nesanice… Novijim istraživanjima dokazano je da crijevo, između ostalog, ima ključnu ulogu u proizvodnji estrogena.


Pročitajte više: Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima


Mikrobiom regulira razinu estrogena

Postoji podskup bakterija koji se zove estrobolom i koji specifično radi na metabolizmu estrogena. U zdravom i uravnoteženom crijevu, estrobolom održava homeostazu.

Neuravnotežen i poremećen mikrobiom može uzrokovati nedostatak ili višak slobodnog estrogena. Slijedom toga, sigurno će se pojaviti zdravstveni problemi povezani s estrogenom.

To uključuje one neugodne simptome menopauze.

Postoje i dokazi da je neuravnotežen estrobolom u žena u postmenopauzi povezan s povećanim rizikom od osteoporoze, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Povećanje rizika uzrokovano je pogoršanjem stanja niske razine estrogena koje može biti, između ostalog, i zbog neuravnoteženog crijeva.

Baš kao što crijeva reguliraju i utječu na razinu estrogena, prirodni pad razine estrogena uzrokovan menopauzom ima izravan učinak na mikrobiom. Smatra se da se neugodnosti poput debljanja oko trbuha i IBS-a kod žena u menopauzi javljaju kao rezultat neravnoteže mikrobioma uzrokovane naglim padom razine estrogena.

Dakle, jačanje crijeva, odnosno zdravlja mikrobioma ima veliki učinak na simptome menopauze i cjelokupno zdravlje.


Pročitajte više: Što je sindrom iritabilnog crijeva i kako imati kvalitetan suživot s njim?


Kako staviti crijevni mikrobiom u balans?

Promijenite prehranu, krećite se više, koristite probiotike te izbjegnite antibiotike kada je to moguće.

Mnoge različite bolesti povezane su sa smanjenom raznolikošću i neravnotežom naše mikrobiote, a to pokazuju u sve većoj mjeri aktualna istraživanja. Stoga je za naše zdravlje od velike važnosti održavati raznolikost crijevnih bakterija.

Ako želite provjeriti razinu bakterija u vašim crijevima, u Proimmunu (Haulikova 1, Zagreb) možete napraviti analizu kojem ćete dobiti kvantitativan prikaz bakterija te sukladno tome odgovarajuću preporuku kojom ćete vratiti crijevni mikrobiom u balans.

Za više informacija kontaktirajte direktno Proimmun na broj telefona: 099 422 24 22 ili putem e-maila: [email protected]

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -