Simptomi koje uzrokuje menopauza i kako se nositi s njima!

Menopauza nastupa kad žena nema menstruaciju 12 mjeseci uzastopno te više ne može zatrudnjeti. Obično se javlja između 45. i 55. godine, a moguća su i odstupanja. Simptomi koje uzrokuje menopauza poput valunga i debljanja, uzrokuju nelagodu kod svake žene, no većini nije potrebna medicinska pomoć kod tegoba.


Pročitajte više: “Evo zašto planiram party za menopauzu!”


Kada nastupa menopauza i koliko traje?

Većina žena, prema Healthlineu, prvi put razvije simptome menopauze otprilike četiri godine prije posljednje menstruacije, a simptomi se često nastavljaju otprilike četiri godine nakon. Nekolicina žena osjeti simptome menopauze i do deset godina prije nego što menopauza nastupi, a 1 od 10 žena ima simptome do 12 godina nakon posljednjeg razdoblja.

“Postoje rane i kasnije smetnje koje se pojavljuju kad žena izgubi ciklus. Većina žena ulazi u razdoblje menopauze između 45. i 55. godine života, najčešće iza pedesete godine.

U prosjeku, simptomi traju 4-5 godina nakon posljednje menstruacije. Nakon toga se prorjeđuju ili u potpunosti nestaju, ali kod nekih žena mogu potrajati i desetak godina”, objasnila je doktorica Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin.

Menopauzi prethodi razdoblje perimenopauze koja se odnosi na promjenu koja se odvija u hormonima koji se pripremaju za menopauzu. Ovo razdoblje može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a kod mnogih žena javlja se oko polovice 40-ih.

Razlika između perimenopauze, menopauze i postmenopauze

Tijekom perimenopauze menstruacija postaje neredovita i može kasniti ili u potpunosti izostati. Menstrualni protok također može postati teži ili lakši.

Menopauza se definira kao izostanak menstruacije tijekom godine dana, dok se postmenopauza odnosi na razdoblje nakon nastupanja menopauze.

Simptomi menopauze

Svaka žena ima individualne simptome povezane s menopauzom, a oni su izraženiji kada menopauza nastupi iznenada ili tijekom kratkog vremenskog razdoblja. Faktori koji utječu na zdravlje jajnika, poput raka ili histerektomije, ili određeni odabiri načina života, poput pušenja, obično povećavaju težinu i trajanje simptoma.

Osim promjena vezanih uz menstruaciju, simptomi perimenopauze, menopauze i postmenopauze uglavnom su isti.


Pročitajte više: 5 promjena koje donosi menopauza i kako se nosit s njima


Simptomi rane faze uključuju valove vrućine, znojenje, nesanicu, promjene raspoloženja, umor, pad koncentracije, usporavanje metabolizma, dok se kasnije javljaju i suhoća kože, sluznice, kose, pad libida, problemi s kostima-osteopenija/osteoporoza. Dr. Tihana pritom naglašava da treba imati na umu da nije svaka od navedenih promjena nužno povezana samo s menopauzom te da uvijek postoji mogućnost da u njezinoj pozadini leži neki drugi zdravstveni problem.

Komplikacije

Uobičajene komplikacije menopauze podrazumijevaju:

 • bolne odnose
 • sporiju metaboličku funkciju
 • osteoporozu
 • nagle emocionalne promjene
 • mrenu
 • parodontozu
 • urinarnu inkontinenciju
 • bolest srca ili krvnih žila

Zašto se javlja menopauza?

Menopauza je prirodni proces koji se javlja sa starenjem jajnika koje pritom proizvode sve manje reproduktivne hormona.

U nekim slučajevima menopauza je inducirana ili je uzrokovana ozljedom ili kirurškim uklanjanjem jajnika i srodnih zdjeličnih struktura. Uobičajeni uzroci inducirane menopauze uključuju kirurško uklanjanje jajnika ili podvezivanje jajnika.

Postoji nekoliko načina da prirodno smanjite simptome menopauze, koristeći kućne pripravke, promjenom načina života ili alternativnim načinima liječenja.

Evo nekoliko savjeta za smanjenje simptomima menopauze kod kuće:

 • Neka vam odjeća bude ugodna i udobna.
 • Nosite široku, slojevitu odjeću, posebno noću i tijekom toplog ili nepredvidivog vremena. To vam može pomoći u upravljanju valungama.
 • Održavanje spavaće sobe hladnom i izbjegavanjem teških pokrivača noću također smanjuje šanse za noćno znojenje. Znojite li se noću redovno, razmislite o upotrebi vodootpornog pokrivača ispod posteljine kako biste zaštitili madrac.

Vježbanje i držanje težine pod kontrolom

Smanjite dnevni unos kalorija za 400 do 600 kalorija kako biste lakše držali težinu pod kontrolom. Također je važno vježbati umjereno 20 do 30 minuta dnevno što će:

 • povećati energiju
 • poboljšati kvalitetu sna
 • poboljšati raspoloženje

Komuniciranje o vlastitim potrebama

Razgovarajte s terapeutom ili psihologom o bilo kakvim osjećajima depresije, tjeskobe, tuge, izolacije, nesanice i promjeni raspoloženja.

Žene se u Polikliniku Mazalin često javljaju s određenim tegobama pa se, ukoliko im one bitno remete kvalitetu života, a nakon kompletne obrade, uključuje Hormonsko nadomjesno liječenje ( HNL) ili se ide na alternativnu-biljnu terapiju koja može smetnje znatno ublažiti.

Iako ima žena koje nemaju tegoba, svakako se preporučuje savjetovanje s liječnikom oko terapije i svih potrebnih pretraga.

Pokušajte razgovarati s članovima svoje obitelji, voljenima ili prijateljima o osjećajima tjeskobe, promjenama raspoloženja ili depresiji, kako bi imali uvid u vaše osjećate i potrebe.

“Žene trebaju slušati svoje tijelo i ne zanemarivati znakove koje šalje. Svakako je važno u svakodnevni život uvesti pravilnu prehranu i bilo koji oblik fizičke aktivnosti. Meditacija i boravak u prirodi mogu pomoći, kao i hobiji, učenje novih vještina, provođenje vremena s obitelj i prijateljima, sve što pomaže u boljem raspoloženju i očuvanju mentalnog zdravlja”, savjetuje Tihana Mazalin.

Dodaci prehrani

Uzimajte kalcij, vitamin D i magnezij kako biste smanjili rizik od osteoporoze i povećali energiju i kvalitetu sna. Razgovarajte sa svojim liječnikom o dodacima koji vam mogu pomoći u ispunjavanju vaših individualnih zdravstvenih potreba.

Vježbajte tehnika opuštanja kao što su:

 • joga
 • duboko disanje
 • meditacija

Prestanak pušenja i smanjenje upotrebe alkohola

Prestanite pušiti i izbjegavajte izlaganje dimu cigareta. Izloženost cigaretama može pogoršati vaše simptome.

Osim toga, trebali biste ograničiti unos alkohola kako bi se smanjili simptomi koje donosi menopauza.

Članak napisan u suradnji s Poliklinikom Mazalin.

Foto: Pexels/Marcus Aurelius

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -