Povratak na nastavu je iza ugla – Kako se nositi s menstruacijom u školi?

Nakon toplog ljeta, zabave i stvaranja lijepih uspomena, vrijeme je za povratak u školu. I dok su mnoge djevojke uživale na plaži, neke su dobile svoju prvu menstruaciju. Kao da povratak u školu nije dovoljno stresan. Kroz pubertet prolazimo kroz mnoge promjene, no prva menstruacija može biti posebno emotivna i zbunjujuća. Za početak školske godine, INTIMINA donosi mali vodič za djevojke o tome kako se nositi s menstruacijom u školi.

Stigma oko menstruacije

Dok neke djevojke jedva čekaju dobiti prvu menstruaciju, mnoge koje su je već dobile osjećaju nostalgiju za vremenom bez briga povezanih s tom tjelesnom pojavom. Razlog negativnih osjećaja može biti postojeća stigma oko menstruacije zbog koje se mnoge djevojke srame i boje podijeliti svoja iskustva. Neke su zabrinute da neće biti spremne kad dobiju menstruaciju jer, posebno na početku, menstruacija nije tako redovita kao što bude u kasnijim godinama. Dobiti prvu menstruaciju je veliki događaj u životu mlade žene jer se osjeća zrelije i spremnije za odrasli svijet. Novo iskustvo koriste kako bi se zbližile s prijateljicama koje prolaze kroz istu situaciju. No, dijeljenje iskustva ne mora biti samo s prijateljima. Menstruacija nije nešto čega se treba sramiti, te je normalno dijeliti svoje misli i osjećaje s prijateljima, obitelji, pa čak i s učiteljima.


Pročitajte više: Sve više majki smatra da je prva menstruacija kćeri razlog za proslavu!


Škola kao sigurno mjesto

U nedavnom istraživanju brenda INTIMINA kojeg je proveo Censuswide, 1000 djevojaka između 12-17 godina govorilo je o svojim iskustvima s prvom menstruacijom s ciljem da se razbije stigma koja je još uvijek povezana s ovom normalnom tjelesnom funkcijom. Rezultati su pokazali kako se samo 32% tinejdžerica osjeća ugodno razgovarati o menstruaciji sa svojim učiteljima, dok je 38% djevojaka za menstruaciju pripremio učitelj ili učiteljica.

Škola treba biti sigurno mjesto za sve, a posebno za mlade i nesigurne djevojke koje doživljavaju velike promjene. Prema istraživanju, to često nije slučaj. 65% ispitanih djevojaka Ohrabrujuće je da se 11% nikada ne osjeća posramljeno tijekom menstruacije. Kako bi se pobijedio sram i tabu oko menstruacije, važno je educirati djevojke i mladiće o tome da je menstruacija normalan biološki proces.

The Wonder Girls Guide Book

Kako bi se potaknule djevojke (i društvo) da pokrenu razgovore o menstruaciji i kao bi im se pomoglo da se nose s teškim situacijama, INTIMINA je nedavno lansirala knjigu The Wonder Girls Guide Book. Sada je njezina besplatna audio verzija dostupna na web stranici brenda. Knjiga i audio verzija sadrže zbirku priča o pet snažnih mladih žena i njihovim iskustvima i psihofizičkim promjenama u pubertetu. Radi se o uzbudljivom i poučnom štivu, ispunjenom medicinskim informacijama i praktičnim savjetima za izbjegavanje neugodnih situacija. Svaka priča daje smjernice za početak razgovora između roditelja i djece tijekom ovog osjetljivog razdoblja svake mlade žene.

INTIMINA također savjetuje djevojkama i roditeljima da naprave komplet za školu za hitne slučajeve tj. za slučaj početka menstrualnog ciklusa, koji bi trebao sadržavati proizvod za menstrualnu zaštitu po odabiru, rezervne gaćice, vlažne maramice, tablete protiv bolova i čokoladicu. Zajedničko slaganje paketića je odlična prilika za upoznavanje mladih žena o menstrualnim proizvodima kao što su menstrualne čašice. Menstrualne čašice su u potpunosti sigurne i tinejdžeri ih mogu bezbrižno koristiti. Također, one su višekratni proizvod za mogu uštedjeti novac i pomoći u smanjenju otpada.


Pročitajte više: Ovi gradovi sami financiraju besplatne uloške svojim učenicama!


Menstruacija je zapravo genijalna!

Kad stavite PMS, grčeve i nadutost na stranu, menstruacija je zapravo genijalna! Postoji mnogo razloga zbog kojih ćete zavoljeti ovu normalnu tjelesnu funkciju, stoga budite nježni prema sebi. Iako je pomalo neugodno dobiti menstruaciju u školi, zapamtite da postoje osobe koje vam mogu pomoći. To može biti učitelj/ica ili vaši prijatelji. Kada razvijete naviku da uvijek budete spremni na svaku situaciju, vidjet ćete da to nije velika stvar. 🙂

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -