Sve više majki smatra da je prva menstruacija kćeri razlog za proslavu!

Roditelje obično oduševljava apsolutno sve što njihova djeca naprave, pogotovo dok su još mala, a neki bi od svakog njihovog koraka, pokreta, crteža ili naučene brojalice najradije napravili malu proslavu. E pa takve će majke biti oduševljene da osim rođendana, imendana i vjerskih običaja sada postoji još jedan prihvatljiv razlog za slavlje – prva menstruacija njihovih kćeri.

Povezano:

Da, majke diljem svijeta žele organizirati male proslave kako bi obilježile dolazak menstruacije njihovih kćeri. Iako nekima ovo može zvučati čudno, pa čak i smiješno, inicijativa je izrazito korisna i hvalevrijedna. U društvu u kojem je mjesečnica još uvijek svojevrsna tabu tema, u kojem sam izraz ima mnoge ‘pristojnije’ sinonime koji se češće koriste u razgovornom jeziku i u kojem se žene uglavnom srame svoje menstrualne krvi koja se ne prikazuje ni u reklamama za uloške i tampone, ovakvo slavlje prirodnih pojava je na žalost potrebno.

Menstruacija kćeri razlog je za osnažujuću proslavu

Istraživanje koje je provela INTIMINA pokazalo je kako dvije trećine majki želi organizirati party kada njihove kćeri dobiju prvu menstruaciju, kako bi potakle njihovo samopouzdanje i osnažile ih. ‘Menstruacijski party’ je u anketi u kojoj je sudjelovalo više od 2,000 majki definiran kao ‘mala proslava menstrualnog ciklusa djevojčice kako bi razvile pozitivne asocijacije vezane uz mjesečnicu’.

Za koncept ovakve proslave 66% ispitanih žena nije čulo nikada prije spomenute ankete, no nakon što su se upoznale s ovim terminom većina je zaključila da želi sudjelovati. Anketa je ispitivala stav i osjećaje koje žene razvijaju u vezi svoje menstruacije, smatraju li da bi se žene trebale više osnažiti kada su u pitanju njihova tijela.

Čak 72% ispitanih majki se izjasnilo da žele poticati pozitivnost tijela kod svojih kćerki, no nisu sigurne kako to činiti. Unatoč tome što misle da još uvijek nije stvorena pozitivna atmosfera oko menstruacije u društvu, 66% njih smatra da je situacija danas mnogo bolja nego kada su one bile djevojčice. Istraživanje je također otkrilo da je iskustvo prve menstruacije za njih bilo pomalo zastrašujuće i emotivno.

„Edukacija o menstruaciji je ključna, posebice za mlade djevojke koje ulaze u novu fazu u svojim životima. Promjene kroz koje prolaze mogu biti vrlo zbunjujuće i zahtjevne, stoga samo otvorenim razgovorom o ovoj temi možemo osigurati da shvate i budu spremne na ovu promjenu“, rekla je Danela Žagar, brend menadžerica INTIMINIA-e.

O menstruaciji se ne priča dovoljno

Žene danas još uvijek imaju pesimistične stavove o svojoj menstruaciji. Dvije trećine njih opisuje u kao sastavni dio života, dok njih 47% opisuje kao iritantnu. 38% žena kaže da im je menstruacija teret, dok 10% žena misli da je ‘odvratna’. S druge strane, 12% žena misli da je mjesečnica magično iskustvo koje žene doživljavaju, što pokazuje da se pomak prema pozitivnosti ženskih tijela ipak polagano odvija.

Bez obzira na to kakvo mišljenje imale o svojoj mjesečnici, većina žena smatra da je potrebno više javnih razgovora o ovoj temi, i više pojavljivanja menstruacije u pop kulturi kako bi se maknula stigma. S istom svrhom čak 71% žena misli da bi se u školi trebalo više učiti o menstruaciji te da bi dječaci trebali biti educiraniji o ovoj temi.

Što se tiče samog obrazovnog sustava, većina žena upravo ovdje pronalazi slabu točku od koje počinje stigma. Stoga smatraju da bi se o menstruaciji itekako trebalo učiti u školama i da bi se trebalo uvesti više edukacije o ženskim tijelima te maknuti postojeći naglasak s muškog tijela koje je jednostavnije. 53% žena izjasnilo se da bi se ovaj problem riješio kada bi u školama postojao bolji spolni odgoj.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -