Kristina Hustić karijeru je izgradila u industriji bezalkoholnih pića, a novi izazov vidi u transformaciji mesne industrije iz frižidera na police!

Pik&Go novi je proizvod na policama trgovina i inovacija Pik Vrbovca, to je mesna grickalica, prva takva na našem tržištu. Direktorica marketinga Pik Vrbovca Kristina Hustić nam je ispričala koliko je trajao razvoj mesnih grickalica te zašto je mesna industrija najkompliciraniji FMCG oblik poslovanja.


Pročitajte više: Vanja Legvart je u Henkelu od studentskih dana i dogurala je do voditeljice marketinga, ispričala nam je što je obilježilo njezinu karijeru te zašto trebamo vjerovati Perwollu kao partneru naše odjeće


Nakon završenog Ekonomskoga fakulteta Kristina se zaposlila u tadašnjem Agrokor koncernu, današnja Fortenova grupa, gdje je prošla sve razvojne pozicije, od asistenice u uredu Uprave zaduženom za strateške poslove grupe pa sve do voditeljice projekata u centralnom marketingu. Iako je studirala makroekonomiju, zaljubila se u marketing.

“Kroz doticaj s marketingom u centralnom uredu dogodila se ljubav prema brendovima i marketinškim strategijama i shvatila sam da je to područje u kojem se vidim i gdje mogu najviše doprinijeti.”

Radila je s najjačim brendovima u industriji i u Hrvatskoj, a dolaskom u Jamnicu 2013. godine dobila je priliku voditi neke od najjačih brendova u industriji pića i započela je svoj profesionalni put u segmentu negaziranih bezalkoholnih pića.

Karijeru u toj industriji završava sedam godina kasnije na poziciji direktorice robnih marki za gazirani asortiman.

I dalje je u Fortenova grupi, ali je sad u kompaniji Pik Vrbovec. “Vrlo je zgodno što sam kroz karijeru dugo gradila u Jamnici na brendovima koji su se uvijek nekako vezali uz gastro dio pa sam sad s druge strane.”

Voda s porukom kao najkompleksniji projekt

Kristinin najdraži projekt u Jamnici je repozicioniranje jednog od najstarijih brendova – Jamnice. Također je istaknula i projekt Jana – voda s porukom kao iznimno kompleksan projekt na kojem su radili adaptacije i aplikacije različitih motivacijskih poruka. “Možda se čini banalnim staviti renomirane povijesne ličnosti na etikete voda, no kad pričamo o četiri ili pet tržišta kompleksnost projekta postaje jasnija. Poruke smo morali adaptirati za svako tržište jer su različiti materinji jezici.”

Iako bi bilo najlakše koristiti engleski jezik i staviti ga na sva tržišta, željeli su biti relevantni svakom tržištu i potrošaču. “S proizvodne, tehnološke i razvojne strane je bilo baš iznimno kompleksno sve tempirati kako bi bila integrirana kampanja.”

“Vrlo brzo Jana je postala ‘Voda s porukom’ te se tako bitno diferencirala od konkurencije. Mislim da je to bio jedan dobar zaokret i dodatna vrijednost potrošačima. To se vidjelo i na rezultatima u prodaji.”


Pročitajte više: Kako je Kristina Kurtaj webshopom pokrenula rebranding Ghetaldusa u urbanu fashion destinaciju?


Ponekad se rezultati marketinga ne mogu izmjeriti

S obzirom na to da je završila Makroekonomiju, matematika i analitika joj dosta pomažu, ali nije jednostavno izmjeriti učinke marketinga. “Često je vrlo teško procijeniti što je stvaran učinak kampanje, i to je jedan vrlo objektivan problem s kojim se marketing susreće, naročito u FMCG segmentu gdje je važan efekt sezonalnosti.”

Ponekad jedan mjesec, može imati negativan učinak na prodaju. “I tada ni najbolja kampanja neće imati učinak. No često te analize i objektivnost u svijetu marketinga štete toj magiji koja se treba u marketingu dogoditi.”

Inovacije i velike ideje trebaju i visoku razinu strpljenja kako bi ‘proradile’ jer neke stvari ne idu preko noći. “Potrebno je maknuti se od mindseta ‘one product fits all’.”

Zbog toga je važna segmentacija kupaca. “Prvo što sam napravila dolaskom u Pik je segmentacija potrošača jer mislim da jedino tako možemo shvatiti kretanje kupaca i njihove potrošačke potrebe.”

Prelazak u Pik Vrbovec

Nakon sedam godina u Jamnici došlo je do svojevrsnog zasićenja u poslu, a kako Fortenova grupa potiče unutarnje migracije između tvrtki, Kristina je odlučila i sama napraviti korak naprijed pa je u listopadu prošle godine prešla na drugo radno mjesto. “Otvorilo se mjesto za direktora marketinga u Pik Vrbovcu i ja sam rekla ‘Zašto ne’?. Bacila sam se na glavu i moram priznati da nije bilo jednostavno jer sam promijenila industriju.”

Za nju je to značilo odlazak iz industrije koja je iznimno potrošački i proizvodno orijentirana i dolazak u industriju koja je jako limitirana procesnim tehnologijama. “Još puno toga učim, a i ne kaže se uzalud da je mesna industrija najkomplesnija u cijeloj prehrambenoj industriji.”

Izazov je ogroman, ali zadovoljna je razdobljem prelaska jer PIK trenutno doživljava modernizaciju i transformaciju.

“Dočekale su me brojne inovacije, a glavni fokus su mesne grickalice Pik&Go čiji se razvojni procesi odvijaju već dvije do tri godine. Ja sam za Pik&Go odradila zadnje razvojne procese i cijeli marketinški koncept.”

Trenutno nude tri opcije, mesne štapiće, sušenu govedinu i mix sa sušenom govedinom.

Zbog toga što su mesne grickalice inovacija, konkurenciju na tržištu nemaju. “Mesna smo industrija i bilo je logično da ćemo ući u to, a sad ćemo vidjeti što će potrošači reći.”


Pročitajte više: PIK Vrbovec je napravio keto grickalice koje morate probati!


Proizvodi bez pojačivača okusa, umjetnih bojila, glutena i soje

Pik Vrbovec oduvijek je slušao potrebe svojih potrošača pa je tako na njihov zahtjev i potrebe za zdravijim, ali jednako kvalitetnim proizvodima, odlučio odgovoriti 2015. godine. “Ponudili smo asortiman mesnih prerađevina koji ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten, soju.”

Obično je percepcija da mesne prerađevine nisu zdrave, no to ne mora biti tako. “Išli smo gledati kako eliminirati sve ono štetno iz prerade, što je ujedno najveća barijera za potrošače.”

Nakon uklanjanja pojačivača i dodatka, odlučili su reducirati sol u proizvodima.

Od prošle godine imaju i pureći asortiman, dodali su segment purećih šunki. Konkurencija je jaka, ali potrošači su pozitivno reagirali na nove proizvode. “Ulovili smo taj val jer smo vidjeli da ima potencijala i uspješno se probijamo.”

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -