Pametno oglašavanje u ‘eri bez oglasa’ – kako se prilagoditi Facebook i Instagram promjenama?

Je li vam prethodnih dana, pri ulasku u Instagram ili Facebook, „izletio“ upit o pretplati na ove društvene mreže? Da, Meta je uvela pretplatu na Instagram i Facebook. I dalje ih možemo normalno koristiti, ali ako želimo izbjeći oglase – to ćemo morati platiti. Početna cijena je 12.99 eura mjesečno, uključujući primjenjive poreze. Podsjetimo, isto je nedavno učinio Elon Musk s nekadašnjim Twitterom, a današnjim X-om. Meta pretplata tema je o kojoj smo razgovarale s Marijanom Matan, poduzetnicom i direktoricom tvrtke Xantie d.o.o., koja se, između ostalog, bavi i social media marketingom.

Meta pretplata – ‘Win-win’ situacija za sve?

Matan smatra da modeli pretplata mogu biti „win-win“ situacija, kako za korisnike, tako i za platforme. Korisnici mogu uživati u iskustvu pregledavanja sadržaja bez oglasa te u premium sadržaju, a platforme ovim modelom dobivaju dodatni izvor prihoda za podršku svojim uslugama. To i jest glavni motiv uvođenja pretplata. Ipak, navodi da pretplata mora nuditi vrijednost koja opravdava trošak pretplate. Odnosno da korisnici uvijek trebaju imati pristup platformi besplatno s oglasima, kako bi se sačuvala dostupnost široj publici.

Što se tiče aktualne situacije i pitanja hoće li korisnici izdvojiti skoro 13 eura mjesečno kako bi izbjegli oglase, Marijana objašnjava – ovisi o kvaliteti i ekskluzivnosti ponuđenog sadržaja, kao i individualnim preferencijama. Dodaje da model uvođenja pretplate nije novost. Platformama on može biti značajan izvor prihoda, a nije nov ni s korisničke strane jer od kad je reklama, od tad postoji i želja da se one izbjegnu.

Osobno se ne bih odlučila na pretplatu na Facebook ili Instagram, ali bih YouTube Premium privatno već imala da poslovno nisam toliko vezana uz oglase i oglašavanje, pa mi je posao pratiti taj segment i biti u toku. Međutim, kao agencija, pratit ćemo ponašanje korisnika u regiji i dalje kako bismo na učinkovit način prilagodili strategije nastupa na tržištu za naše klijente“, objašnjava.


Pročitajte više: Je li pretplata na proizvod zbilja besmislena?


Ovakve promjene mogu dovesti do bolje povezanosti s publikom

Tvrtke koje se oglašavaju na društvenim mrežama sigurno će se morati prilagoditi promjenama koje pretplata donosi, i to prvenstveno u targetiranju oglasa i njihovom plasmanu, što bi moglo utjecati na efikasnost oglasnih kampanja. Svaka promjena donosi potrebu da se promjeni prilagodimo i potencijalno istražimo nove načine i strategije.

„Publika koja nije zainteresirana za oglase i dalje je zainteresirana za posebne kategorije sadržaja. Stoga će komunikacija prema toj publici kroz drugačije forme biti još efikasnija. Iako su ovakve promjene izazovi, one donose i nove mogućnosti za jače povezivanje s angažiranijom publikom. Prilagodbe i fokusiranost na korisnika i njegove želje i potrebe će biti ključne za uspješnu komunikaciju“, zaključuje.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -