Zašto su mini godišnji odmori bolji od jednog dugog?

Ako vam pripreme za godišnji odmor uzrokuju mnogo stresa, možda je vrijeme da se odlučite za nekoliko mini godišnjih.

Planiranje velikog godišnjeg odmora može biti uznemirujuće jer trebate obavijestiti menadžere, razgovarati s kolegama o tome tko će vas pokriti te osigurati svaki detalj prije nego što odete na svoj dopust. Isto tako, nakon povratka s godišnjeg odmora vjerojatno ćete morati mnogo toga nadoknaditi na poslu što čini vaš odmor stresnijim.

Mini godišnji bez stresa dugog godišnjeg odmora

Ovakvi problemi na radnom mjestu češći su nego što ste mislili, a istraživanja pokazuju da čak i sprječavaju radnike da uzimaju slobodne dane, što nerijetko dovodi do izgaranja.

Povezano: Bajkovite destinacije za vaš sljedeći godišnji

Ako vam jedan ili dva velika godišnja odmora stvaraju stres, pokušajte napraviti nekoliko mini godišnjih odmora tijekom cijele godine. To su kraća, češća putovanja za koja je potrebno manje pripreme, ali omogućuju vam da ukupno istu količinu dana provedete izvan ureda. Naravno, nema ništa loše u odlasku na jedno produženo putovanje, ali ako vam se odlazak na dva ili tri tjedna čini stresan, mini godišnji odmori vam mogu pomoći da napunite baterije bez stresa zbog planiranja dužeg odmora. Ovo su savjeti koji će vam pomoći u organiziranju takvog godišnjeg odmora.

Odredite vrijeme za korištenje tehnologije

Kad imate nekoliko dana za opuštanje, važno je zaista dopustiti sebi da se isključite, a stručnjaci tvrde da je prestanak korištenja tehnologije jedan od najučinkovitijih načina.

Povezano: Kako se isključiti?

“Osvijestite koliko vremena planirate potrošiti na svoje uređaje”, rekao je Timothy Bono, doktor znanosti i profesor psihologije na Sveučilištu Washington u St. Louisu za Thrive, dodajući: “Umjesto toga, pronađite aktivnosti koje želite raditi ili još bolje, povežite se s osobom s kojom ste i stvarno uživajte u druženju jedno s drugim.”

mini godišnji

Mini godišnji odmori su za uživanje u trenutku, a Bono ističe kad smo zaokupljeni tehnologijom, to nas može odvratiti od uvažavanja sadašnjosti. “Čak i ako smo fizički s drugom osobom, često smo toliko zaokupljeni dokumentiranjem iskustva kako bi ga vidjeli naši sljedbenici ili provjeravanjem naših mobitela kako bismo vidjeli što drugi rade. Na taj način zanemarujemo mogućnosti razvijanja autentičnih veza s ljudima s kojima smo zapravo”, rekao je Bono.

Povezano: Kako provesti godišnji odmor bez e-maila i telefona?

Dopustite si nedovršene obaveze

Kad se pripremate za godišnji odmor, vjerojatno ćete shvatiti da je neizbježno ostaviti nedovršeni posao. No, ako uzimate mini godišnje odmore, možete izbjeći dio tog stresa jer ćete uskoro nastaviti raditi i to je u redu. Zabrinutost da uspijete riješiti svaki projekt i pročitati svaki mail, negativno će utjecati na vaše slobodno vrijeme pa podsjetite sebe da će nedovršene obveze biti gotove po vašem povratku. Postavljanje mentalnih granica presudno je za odmor, a s mini godišnjim odmorima te granice ćete možda lakše uspostaviti.

Ne uspoređujte se

Ako uzimate mini godišnje odmore, znači da se samo nekoliko dana odvajate od svakodnevnog stresa, a to je teško napraviti ako razmišljate o ljudi koji si mogu priuštiti duga i luksuzna putovanja. Kako biste to izbjegli, Bono predlaže da se usredotočite na ono što možete kontrolirati. “Je li drugima bolje od nas, potpuno je izvan naše kontrole”, objašnjava on, dodajući: “Mnogo je bolje usredotočiti se na ono što je u našoj kontroli.”

Primjerice, možete se isključiti s društvenih mreža tijekom vikenda ili se povezati s nekim starim prijateljem. Ključno je dati prednost vlastitoj radosti i društvu koje to izvlači iz vas. “Najjači prediktor naše sreće je snaga naših veza s drugim ljudima. Dobit ćete više prednosti, a manje nedostataka”, zaključio je Bono.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -