Kako provesti godišnji odmor bez e-maila i telefona?

Pametni telefoni, laptopi, tableti i mobilni internet omogućili su nam da u svakom trenutku, bilo gdje na svijetu možemo biti u kontaktu sa svima i raditi što želimo. No, isto tako stvaraju ovisnost o modernim tehnologijama i otežavaju ono što je tijekom odmora najvažnije – odmak od posla i svega ostalog što nas tijekom ostatka godine prati u stopu.

Ne vjerujete da ste ovisni? Koliko puta dnevno provjerite jeste li dobili poruku, e-mail, imate li propušten poziv i što se događa na društvenim mrežama? Gasite li uopće svoj pametni telefon i tablet? Kada ste posljednji put izašli iz stana bez mobilnog telefona?

Godišnji odmor bez e-maila i telefona

Situacija je još gora, ako zbog posla morate biti stalno dostupni. Jednostavno se naviknete na takav način života pa odvajanje od modernih tehnologija u vama izaziva ‘ovisničku krizu’ ili dosadu, jer jednostavno ne znate kako ispuniti svoje vrijeme ako nekakav ekran nije u vašoj blizini.

Prema istraživanju koje je provela američka tvrtka za ljudske potencijale Randstad, čak 42 posto zaposlenika osjećalo je potrebu da tijekom godišnjeg odmora provjeri svoj poslovni e-mail. Neki su to radili kako ih po povratku ne bi dočekao prepun inbox, dok se drugi, zbog prirode posla, jednostavno nisu mogli u potpunosti ‘otpojiti’.

Međutim, stručnjaci ističu kako bi se tijekom godišnjeg odmora trebalo upravo – odmarati i posvetiti onim stvarima koje nas vesele kako bismo po povratku na posao bili spremni za ‘nove radne pobjede’.

radni dan

Ali, kako pobjeći kad su čari moderne tehnologije tako primamljive?

Ako nije neophodno da budete dostupni – nemojte

Osim ako niste jedini glavni i odgovorni za neki projekt koji će bez vaše stalne prisutnosti propasti, nemojte se javljati na pozive i e-mailove vezane uz posao. Probajte u potpunosti ignorirati poriv da provjeravate stanje na mobitelu svakih nekoliko minuta. Ako je to nemoguće, odredite si sat vremena u danu (rano ujutro ili kasno uvečer) i odradite što mislite da je hitno. Ostatak dana posvetite se sebi i svojim najdražima.

Isključite poslovni telefon ili ga preusmjerite na govornu poštu. Podesite ‘nisam u uredu’ poruku koju će dobiti svatko tko vam pošalje e-mail. Navedite tko vas mijenja, odnosno kad vas se može očekivati natrag u uredu.

Ako isti uređaj koristite za poslovne i privatne svrhe, ograničite vrijeme kad ste dostupni. Isključite zvuk zvona i vibraciju i spremite telefon u torbu. Pokušajte zaboraviti na njega i nemojte se živcirati ako primijetite da vam torba ‘svijetli’.

Otiđite na odmor tamo gdje nema mobilnog signala. Iako je takvo mjesto sve teže pronaći, nije nemoguće. Raspitajte se kakva je pokrivenost signalom mobilne mreže i jednostavno se učinite nedostupnima.

Čitanje knjiga na pametnim telefonima, tabletima ili e-čitačima može biti veoma privlačno, no dovesti će vas u napast da vidite što ima na internetu ili društvenim mrežama. Radije odaberite neku knjigu u knjižnici ili knjižari i vratite se u vrijeme kad nije bilo elektronskih napravica. Uostalom, dobroj staroj papirnatoj knjizi ne smeta sunce ili sol na plaži.

top knjige za ljeto

Ako ipak morate biti dostupni – ograničite vrijeme

Odredite prioritete. Prije no što se javite na poziv ili odgovorite na e-mail poruku razmislite biste li to isto učinili i da ste u uredu. U većini slučajeva e-mail poruke koje primate tijekom dana ne zahtijevaju nužno odgovor istog trena. Pokušajte se oduprijeti i porivu da na e-mail poruke odgovarate tijekom radnog vremena jer će to osobi na drugoj strani signalizirati da ste dostupni. Ako ne radite na nečemu posebno osjetljivom, odgovoriti možete i uvečer ili sljedeći dan.

Postavite granice (i pridržavajte ih se). Neki vaši suradnici ili partneri možda ne shvaćaju da ste na godišnjem odmoru pa će vas uporno zvati ili zatrpavati e-mail porukama. Pokušajte im kratkom porukom objasniti da niste u uredu i da ćete se najhitnijim stvarima pozabaviti kad uspijete doći do računala ili telefona.

Pripremite teren. Obavijestite sve koje smatrate da treba obavijestiti kako odlazite na odmor te da nećete biti dostupni. Učinite to nekoliko tjedana prije odlaska te ponovite u posljednjem tjednu. Na taj će se način i vaši suradnici moći pripremiti na do da vas nema, a vi ćete moći riješiti ono što možete prije odlaska.

Riješite se iskušenja. Dovoljan je jedan pogled na pametni telefon pa da padnemo u iskušenje provjeravanja e-maila, društvenih mreža ili slanje poruka putem WhatsAppa. Ne pomažu ni brojne obavijesti koje te aplikacije objavljuju u statusnoj traci uređaja. Kako biste izbjegli iskušenje da svako malo provjeravate što se događa u vašem digitalnom svijetu, isključite ‘notifikacije’ i obavijesti, odnosno prorijedite vrijeme osvježavanja računa. Zaista nije nužno da dobijete obavijest čim netko ‘lajka’ vašu fotografiju na Facebooku. ‘Lajk’ će biti tamo i za sat vremena.

Razmislite što propuštate. Dok pregledavate svoje e-mail poruke možda ste propustili predivan zalazak sunca ili prvo samostalno plivanje vašeg djeteta. Ako vam je dosadno posegnite za knjigom ili otkrijte neki novi hobi, a uređaje ostavite po strani. Nije vam potreban mobitel ni da biste ovjekovječili obiteljski odmor. Za to postoje i digitalni fotoaparati koji nemaju stalnu vezu na internet.

Bitno je istaknuti kako će vam za potpuno ‘otpajanje’ biti potrebno nekoliko dana. Nije lako prekinuti ovisnost koja nas prati tijekom cijele godine. No, uspijete li, shvatiti ćete da postoji cijeli drugi svijet daleko od ekrana. A tko zna, možda i otkrijete nešto novo o sebi. Recimo da imate čvrst (ili labilan) karakter.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Ja imam stari mobitel za takve situacije. Na njemu nemam internet, tj. nije ga baš lako koristiti kao kod modernog mobitela. Kad odem na godišnji uzmem njega sa sobom, javljam se samo na pozive bliskih prijatelja (ito ne svaki puta) i obitelji (njima uvijek, jer je to vrijeme za obitelj). Divno je kada dan planiram bez budilice, ostavim otvoreni prozor da me probudi sunce. Zatim slijedi oblačenje, odlazak na jutarnju kavu i čitanje novina, onih dobrih papirnatih. Nakon toga po dogovoru sa dragim odlučim što ćemo taj dan raditi….. ne traba mi ni internet, ni televizija, a na kraju mi i telefon ne treba….. Obožavam takav godišnji….

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više